kiemelt_kollegium

Kolesz vagy albérlet? - A második otthon Szegeden

Színvonalas, egyben megfizethető kollégiumok, széleskörű albérletkínálat, kedvező árú szobák – ilyen szálláslehetőségek várnak rád, ha az SZTE-t választod.

Karközi kollégiumok

Az SZTE öt karközi kollégiumában a legkülönbözőbb tudományterületek és szakok hallgatói között születhetnek ismeretségek, egész életre szóló barátságok vagy épp szerelmek. Az egyetem legnagyobb szálláshelye a Károlyi Mihály Kollégium. Lakójaként részese lehetsz nagyszabású éves programjának, a híres Kollégiumi Pajkosságoknak (KOPAJ). A felújított Öthalmi Diáklakásokban a jól felszerelt apartmanok mellett a kulturális és társasági életet olyan egyedi programok színesítik, mint a Mister és Miss Öthalom Választás. Újszegeden, a belvároshoz közel, parkos környezetben nyújt ideális otthont a csendet szerető, tanulni vágyó fiataloknak a Herman Ottó Kollégium. Szintén a város zöldövezetében található a Móra Ferenc Szakkollégium. Vonzereje az egyetemi oktatást kiegészítő kurzusok mellett a bőséges szakmai, kulturális és sportrendezvényekben rejlik. Szellemi közösséget is jelent az Eötvös Lóránd Kollégium, mely tudományos műhelyekkel, előadásokkal és saját könyvtárral várja a tehetséges egyetemistákat.

 

Kari kollégiumok

Az SZTE hat kari kollégiumát lakják az azonos karokon tanuló hallgatók. A kari kollégiumok előnye a közös tanulás, a közös jegyzetek mellett az is, hogy a felsőbb éves egyetemisták tanácsaikkal segítik az elsőéveseket. Elsősorban orvostanhallgatókat vesz fel az Általános Orvostudományi Kar id. Jancsó Miklós Kollégiuma és az Apáthy István Kollégium, mely 30 szakkollégiumi helyet is biztosít az orvostudomány világában elmélyülő hallgatóknak. Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar újszegedi Madzsar József Kollégiumában kétágyas szobák, jól felszerelt főzőkonyha és zuhanyzóhelyiség, biciklitároló és számítógépterem is várja az egyetemistákat, míg a belvárosi Béke Utcai Kollégium szobái két- három és négyágyasak, szintenként közös főzőkonyhával.

 

A Gyógyszerésztudományi Kar Semmelweis Ignác Kollégiuma mindössze 3 perc sétára van a kar központi épületétől. A kolesz földszintjén egyetemi menza üzemel, az alagsorban fitneszterem és tévészoba ad helyet a sportolási és szórakozási lehetőségeknek. A belvárosban található Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Teleki Blanka Kollégiuma területén társalgó, ping-pong asztal, konditerem, futball- és kosárlabda pálya biztosít teret a közösségi és sportprogramoknak. A szálláson három akadálymentesített szoba is várja a mozgáskorlátozott hallgatókat.

 

Tömegközlekedéssel gyorsan elérhető a Mérnöki Kar Kollégiuma, mely jól felszerelt szobákkal, egy csaknem kéthektáros füves parkosított területtel és sportpályákkal várja a jövő mérnökeit. Hódmezővásárhelyen, a Mezőgazdasági Kar négyemeletes kollégiumában több ágyas szobák, közös fürdők és elektromos főzőlappal ellátott konyha áll a hallgatók rendelkezésére.

 

Kollégiumi díjak

A kollégiumi térítési díjak mind a karközi, mind a kari kollégiumokban az államilag támogatott hallgatók esetében 10 ezer forint körüli, a költségtérítéses diákok esetében 10-16 ezer forint közötti. Ez igen kedvező a fővárosi kollégiumokhoz képest, ahol akár 25 ezer forintot is fizethet egy költségtérítéses egyetemista.


Albérletek Szegeden

Ha inkább az albérletet választanád, érdemes már nyár elején körül nézned. Mindegy, a város melyik részén találsz rá második otthonodra: Szegeden remek a tömegközlekedés, és kerékpárral is 20 perc alatt átérsz a város egyik végéből a másikba, tehát nálunk nincsenek nagy távolságok.

Ha albérletet keresel, érdemes a Déli Apró hirdetőújságot böngészni, vagy az online egyetemi albérletkeresőn tájékozódni. Kereshetsz számodra megfelelő szállást az egyetemi albérlet-közvetítő facebookos oldalán is.

 

A kiadó szobák választéka rendkívül nagy, a város gyakorlatilag bármely részén található megfelelő albérlet. Kiadó szobákat már 20 ezer forint+rezsi áron találhatsz, míg a 1,5-2 szobás albérletek 50 ezer forintnál kezdődnek. Ez a budapesti albérletárakkal összehasonlítva – ahol egy 1 szobás lakásért legalább 80-100 ezer forintot elkérnek – szuper ajánlat, hisz Szegeden kevesebb, mint a felért találhatsz szállást.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


ondrik-imolaOndrik Imola – ÁJTK: nemzetközi tanulmányok

Szegeden az egyetemi élet hatalmas, számos területen kipróbálhatjuk magunkat: írhatunk az egyetemi újságba, beléphetünk az egyetemi színházba, kórusba, különböző sportklubokba. Megannyi program segíti a külföldi tapasztalatszerzést és jövőnk tervezését is, például az Erasmus-tájékoztató és az Állásbörze.




Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.





További hallgatói vélemények >>>