Mikor érdemes változtatni a szakok sorrendjén?

Két hónap múlva kiderülnek a felvételi ponthatárok, addig még sok minden változhat: de mikor érdemes a megjelölt szakok sorrendjén változtatni?


A jelentkezési sorrenden kizárólag egy alkalommal lehet módosítani vagy jelentkezési hely(ek)et visszavonni: az ügyintézési időszakban, legkésőbb 2018. július 11-ig.


Azonban a jelentkezési határidő után új képzés megjelölésére nincs lehetőség. Ez magában foglalja a jelentkezéskor megadott jelentkezési hely bármely adatának (szint, munkarend, intézmény, szak, meghirdetés nyelve) módosítását is.


sorrend


Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamely okból megváltozott az a preferencia-sorrendetek, amely alapján a jelentkezéseit rögzítettétek. Abban az esetben viszont nem érdemes változtatni, ha valamelyik jelentkezési helyen nem sikerült az alkalmassági vizsga, ugyanis sikertelen alkalmassági vizsga esetén az adott szakra nem nyerhettek felvételt, függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelöltétek. Ugyanígy nincs értelme a sorrendmódosításnak akkor sem, ha meggondoltátok magatokat a jelentkezés benyújtása óta, és már nem szeretnétek valamelyik megjelölt képzésre bejutni, ezért hátrébb helyeznétek azt. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását – kizárását – választani.


Amennyiben visszavonjátok valamely jelentkezési helyeteket, annak újbóli aktiválására később már nincs lehetőség! Visszavont jelentkezés helyett sincs lehetőség új jelentkezési hely megjelölésére. A visszavonás végrehajtásakor körültekintően járjatok el és csak azt a képzést jelöljétek meg, amelyet ténylegesen törölni szeretnétek.


Forrás: eduline.hu


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.






Horvath_TamaraHorváth Tamara - TTIK, biológia mesterszak

2007-ben kezdtem el az egyetemet, azért pont Szegeden, mert nagyon jó híre van, illetve nagyon dicsérik az oktatást. Jó a fiatal társasági élet. Csak pozitív tapasztalatam vannak, sok emberrel lehet megismerkedni, nagyon kellemes csalódás volt az azóta eltöltött pár év. Az oktatás és a kutatás is világszínvonalú a TTIK-n, olyan ismeretekkel vérteznek fel bennünket, melyek birtokában jó eséllyel indulunk a munkaerőpiacon.



További hallgatói vélemények >>>