Növelte hallgatói létszámát a 2018-as felvételiben a Szegedi Tudományegyetem

Növelte hallgatói létszámát a 2018-as központi felvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetem: összesen 5817 új hallgatót vett fel az intézmény. Jelentősen nőtt az informatika, gazdaság, jogi, bölcsész és pedagógusképzési területre felvettek, valamint a távoktatásban résztvevők száma.


A 2018-as központi felvételi eljárásban 5817-en jutottak be a Szegedi Tudományegyetem valamely képzésére: 3761-en alap-, 718-an mester-, 945-en osztatlan, 393-an felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Állami ösztöndíjas képzésen 4695, önköltséges finanszírozási formában 1122 új hallgató tanul szeptembertől a szegedi egyetemen. A legmagasabb pontszámmal – 467 ponttal – az Állam- és Jogtudományi Kar nemzetközi tanulmányok szak állami ösztöndíjas helyeire lehetett bejutni.


Magas pontszám kellett az állami ösztöndíjas helyekre a jogász (460 pont), a kommunikáció- és médiatudomány (456 pont), az anglisztika (450 pont), a pszichológia (438 pont), a kereskedelem és marketing (430 pont), a gazdálkodási és menedzsment (429 pont), az általános orvos (427 pont), a pénzügy és számvitel (425 pont), a fogorvos (423 pont), a germanisztika (420 pont), valamint az ápolás és betegellátás gyógytornász (411 pont) nappali tagozatos szakokon is.


A munkaerő-piaci igényekhez igazodva jelentősen – a tavalyihoz képest 15 százalékkal –emelkedett az informatika képzési területre felvettek száma, így 898 új hallgató tanulhat ezen a területen. Ugyancsak 15 százalékkal emelkedett a jogi képzési területre felvettek száma is, itt 420 új hallgató kezdi meg tanulmányait. Mintegy 8 százalékkal több – összesen 735 – új hallgató tanul majd a bölcsészettudományi képzési területen, 10 százalékkal több – összesen 641 – új hallgató pedig a gazdaságtudományok képzési területen. 20 illetve 25 százalékkal emelkedett a művészet és művészetközvetítés képzési területre felvettek száma, míg a pedagógusképzésre felvettek száma 8 százalékkal emelkedett.


Továbbra is töretlen az érdeklődés az általános orvosi és fogorvosi képzések iránt, az Általános Orvostudományi Karon 226, a Fogorvostudományi Karon 55 új hallgató kezdi meg az első évét. Szintén munkaerő-piaci trend, hogy nő az érdeklődés a távoktatás és a levelező képzési formák iránt. A Szegedi Tudományegyetemen ez a távoktatás esetében 11 százalékos, a levelező képzési forma esetében 7 százalékos növekedést jelent. A Szegedi Tudományegyetem 8 alapképzési szakot indít duális képzési formában is. Ezek közül jelentősen nőtt a felvett hallgatók száma a gazdaságinformatikus, a mechatronikai mérnöki, a mérnökinformatikus, a mezőgazdasági mérnöki és a programtervező informatikus alapképzési szakokon.


Forrás: eduline.hu


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Kovacs_Tamas_felveteliKovács Tamás - GTK, gazdálkodási és menedzsment

Azért szeretek a Szegedi Tudományegyetemre járni, mert nagyon sok jó program van az egyetemisták számára, sok lehetőség adódik a kikapcsolódásra a kari épületek környékén is. Emellett nagyon jó a közösség is, mindenki segítőkész, barátságos. Igaz ez az oktatókra is, akik nagyon érdekes és színvonalas órákat tartanak.





Erdész ÁdámErdész Ádám – ÁOK – orvos

Szeged egy igazán kellemes és szép város, nagyon jó a társaság. A belvárosban szinte mindenhol ismerősbe botlok. A képzés is nagyon jó, magas színvonalú, szerintem a tanárok is nagyon korrektek. Nagyon sok kulturális lehetőség van a városban és az egyetemen is. Szerintem nem elhanyagolható megemlíteni azt sem, hogy nagyon szépek a lányok is.




További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *