Erasmus partnerek

Szegedi egyetemistaként kitárul a világ: ösztöndíj-lehetőségekkel a Föld körül

A Szegedi Tudományegyetemen több ösztöndíj-lehetőség közül is választhatnak a hallgatók. Nyelvet tanulhat, új kultúrákkal ismerkedhet meg, bővítheti nemzetközi kapcsolatrendszerét - csak néhány azok közül az előnyök közül, amelyet azok a diákok tapasztalhatnak meg, akik külföldön tanulnak.

  • A külföldi tanulmányoknak számos előnye van, többek között: fejlődik a nyelvtudás, bővül a nemzetközi kapcsolatrendszer.
  • Az SZTE több külföldi ösztöndíj programot is kínál:
  • ERASMUS+, CEEPUS, EGT Alap, Campus Mundi, Visegrádi Ösztöndíj Program
  • Az itt tanuló külföldi hallgatóknak köszönhetően pezsgő nemzetközi légkör vár az SZTE-n.

A Szegedi Tudományegyetem a különböző mobilitási programoknak köszönhetően a világ több mint 500 egyetemével áll kapcsolatban.

 

Erasmus+

Az Erasmus+ ösztöndíjat számos okból érdemes igénybe venni: az Erasmus-os hallgatók tanulmányaik során kiváló idegennyelv-tudásra tesznek szert, más kultúrákat ismernek meg, szélesedik a látókörük, szociális kapcsolataik bővülnek, önállóbbá válnak. Megtanulnak csapatban dolgozni, toleránsabbá válnak, és későbbi karrierjük szempontjából is fontos képességeket, készségeket sajátítanak el. A hazatérő hallgatóknak amellett, hogy sikeresek a tanulmányaikban, az önbizalmuk is megnő. Tehát egy más országban eltöltött idő nemcsak életre szóló kaland, de konkrét haszonnal is kecsegtet. Ahhoz, hogy külföldre már megfelelő nyelvtudással érkezzenek a hallgatók, az SZTE Idegennyelvi és Kommunikációs Intézet számos lehetőséget biztosít.

A pályázás feltételeiről és a jelentkezési határidőkről az egyetemi és főiskolai Erasmus+ koordinátorok tudnak bővebb felvilágosítást adni. Bővebb információ itt.

mobilitas

CEEPUS

A CEEPUS programban a felsőoktatási intézmények nemzetközi tematikus hálózatokat hozhatnak létre, melyen belül hallgatói és oktatói cseréket valósíthatnak meg. Hivatalos CEEPUS országok: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia, és Szlovénia. Bővebb információ itt.

 

EGT alap

Tanulási, tapasztalatszerzési célú hallgatói, oktatói, személyzeti mobilitások megvalósítását támogatja az EGT Alap. Az ösztöndíjprogram magyarországi koordinálója a Tempus Közalapítvány, amely a pályázati lehetőséghez kapcsolódó információszolgáltatást, a pályázatírással kapcsolatos tanácsadást, a beérkezett pályázatok kezelését és értékelését, a szerződéskötést és a projektek nyomon követését látja el. Bővebb információ itt.


Campus Mundi

A Campus Mundi ösztöndíjprogramnak köszönhetően egyre több magyarországi felsőoktatási hallgató tanulhat ösztöndíjjal külföldön, fejlesztheti nyelvtudását és hazaérkezését követően kamatoztathatja a külföldön szerzett ismereteit. A Campus Mundi kiemelt célja az is, hogy növelje a Magyarországon tanulmányokat folytató külföldi hallgatók számát és elmélyítse, illetve kiterjessze a magyar és a külföldi felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatot. Bővebb információ itt.

 

Visegrádi Ösztöndíj Alap

Magiszteri, doktorandusz és más posztgraduális tanulmányi és kutatási projektekhez nyújt támogatást a Visegrádi Ösztöndíj Program. A 2300 euró/szemeszter mértékű ösztöndíjat a V4 országok (Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyel Köztársaság, Szlovák köztársaság) diákjai egy, esetleg két szemeszter idejére (5, ill. 10 hónap) nyerhetik el más visegrádi országokban, a Nyugat-Balkán térség államaiban (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Szerbia és Koszovó), valamint az EU Keleti Partnerség országaiban (Belorusz, Moldávia, Ukrajna, Örményország, Grúzia, Azerbajdzsán) folytatandó tanulmányok vagy kutatás céljából. Bővebb információ itt.

 

kulfoldi_hallgatok_MGK
A 2017/2018-as tanévben 3550 külföldi hallgató tanult a szegedi egyetemen.

Nemzetközi légkör az SZTE-n

Az Oktatási Hivatal adatai szerint a Szegedi Tudományegyetem a harmadik legnépszerűbb vidéki egyetem a külföldi hallgatók körében. A 2015-16-os tanévben 2632, a 2016-17-es tanévben 3208, a 2017/2018-as tanévben már 3550 külföldi hallgató tanult az SZTE-n. A külföldi diákok a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeznek Szegedre: Kanadától Dél-Afrikáig, Bolíviától Kínáig mind az 5 kontinensről. Indonézia, Guinea, Szaúd-Arábia, Irán, Jamaica – csak néhány a küldő országok közül.

 


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Szolga_Valentina_kicsiSzolga Valentina – GYTK, gyógyszerész

Már gimnáziumban is Szegedre jártam, így szinte egyenes út vezetett az SZTE-re. Mórahalmi vagyok, így az SZTE helyileg közel van, Szegedet pedig egy vonzó, gyönyörű városnak tartom. Ami nagyon pozitív számomra, hogy a képzés rendkívül gyakorlatorientált, és az egyetemi rangsorokban is jó helyezéseket érünk el.


Toth_Fanni_felveteliTóth Fanni - TTIK, programtervező informatikus

Az SZTE programtervező informatikus szakján igazán minőségi oktatást kapunk. Ami számomra pozitív, hogy tényleg azt kaptam, amire számítottam, amit hirdettek a nyílt napokon is. Ráadásul, ha valaki ügyes a programtervezésben még esélyt is kaphat, hogy a tanszékünkön dolgozzon. Sokan nem is tudják, de duális képzésben is lehet tanulni, ami nagyon sokat segít a gyakorlatias tapasztalatok megszerzésében, és az egyetem után komoly előnyt jelenthet ez a munkaerőpiacon.


További hallgatói vélemények >>>