felveteli_szolgaltatasok

Sokszínű tehetséggondozás az SZTE-n

Tehetséges vagy valamiben? Akkor az SZTE Tehetségpont tagjai közt a helyed! Az SZTE Tehetségpont feladata a Szegedi Tudományegyetemen működő tehetséggondozó programok összefogása, a tehetséges hallgatók felkutatása és támogatása. Az SZTE START program pedig a középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését, és későbbi szakmai fejlődését támogatja.


Tehetséges középiskolásként és egyetemistaként is rengeteg lehetőség vár rád, ha a továbbtanulásnál a Szegedi Tudományegyetemet választod!


Akár 100.000 forint egyszeri támogatásban a legjobb középiskolásoknak

Az SZTE START program célja, hogy Szegedre vonzza a tehetséges középiskolás diákokat, és őket egyetemi tanulmányaik során támogassa. A program első eleme az SZTE START ösztöndíj, melynek közvetlen kedvezményezettjei azok a 12. évfolyamos középiskolás diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetemre, és oda felvételt nyernek. Az ösztöndíj összege minimum 50.000, maximum 100.000 forint. Az ösztöndíj mellett a program része az egyetemi beilleszkedést segítő mentori rendszer, a szakmai fejlődést támogató speciális kurzusok, és a Tehetség Könyvtár ingyenes használata is.

Az SZTE Eötvös Lóránd Kollégium a Szegedi Tehetség-HÍD (Hallgatók Ígéretes Diákokból) programmal várja a középiskolásokat. Kiemelt célja, hogy a diákok számára a középiskola-egyetem közötti váltást megkönnyítse. A legjobbaknak 50 000 forintos egyszeri tanulmányi ösztöndíjat, nyári tábort, mentori támogatást, szakkollégiumi tagságot biztosítanak. A programba azok a végzős középiskolások jelentkezhetnek, akik amellett, hogy korábbi tanulmányaik alatt is kitűntek tehetségükkel, Szegeden kívánják folytatni tanulmányaikat.

Az SZTE Tehetségpont a szegedi önkormányzattal együttműködve minden évben meghirdeti az „Esélyt a Középiskolás Tehetségeknek” pályázatot. Ennek célja a hátrányos helyzetű és kiemelkedő tehetségű fiatalok támogatása.


Ösztöndíjak egyetemistaként

A Szegedi Tehetséggondozó Tanács minden évben kiírja a kiválósági listáját, melyben külön értékeli az alap-, mester-, és osztatlan képzések sportolóit és művészeit, illetve a doktoranduszokat. A hallgatói teljesítmények függvényében bronz, ezüst és arany fokozatú tagság érhető el, az egyes fokozatokhoz 20.000 és 80.000 forint közötti Talent-ösztöndíjak társulnak. Emellett a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány évente öt hallgatót részesít fejenként 200.000 forintos ösztöndíjban, és 50.000 forintos különdíjakat is kioszt.

Hallgatóként a tanulmányi eredmény alapján is részesülhetsz ösztöndíjban! Emellett minden félévben tankönyv-és jegyzettámogatás is jár minden állami ösztöndíjas hallgatónak – és ezt bizony nem csak tankönyvre lehet elkölteni. Rendszeres szociális ösztöndíjra is lehet pályázni minden félévben, illetve ingyenes városi tanulóbérletre is, amelyet szintén szociális alapon bírálnak el. A hátrányos helyzetű hallgatókat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer és az „Út a felsőoktatásba” esélyteremtő program segíti. Emellett az SZTE több karán is elérhetők speciális kormányzati és vállalati ösztöndíjak.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Toth_FanniTóth Fanni - JGYPK, andragógia

Azért jöttem Szegedre, mert a közelben lakom, de egyébként is szívesen választottam volna az SZTE-t, mert nagyon sok jót hallottam róla. Azért szeretem nagyon a JUGYU-t, mert színes és pezsgő a kari élet, a tanárok nagyon segítőkészek, nagyon sok mindenben segítenek, sok a gyakorlat, ami szerintem pozitívum, ennek révén a jövőben el lehet helyezkedni.




Balogh_RamonaBalogh Ramóna - TKK, magyar-, média-, mozgókép-, és kommunikációtanár

Ezzel a képzéssel a későbbiek során nagyobb esélyem van a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre, és szerintem a kommunikáció bármely munkaterületen kifizetődő. Azért ezt a szakot választottam, mert kisgyermekkorom óta szerelmese vagyok a magyar nyelvnek, a magyar irodalomnak, és ehhez a kommunikáció mint olyan, elválaszthatatlan dolog.



További hallgatói vélemények >>>