herman

Miért érdemes továbbtanulni? Szálláshelyek Szegeden

Február 1-jén startol a felsőoktatási felvételi jelentkezési időszak, amely idén március 1-jéig tart. A Szegedi Tudományegyetem február 9-én nyílt napra várja majd a továbbtanulást tervezőket. Nekik szóló sorozatunkban most a szegedi egyetemisták lakhatási lehetőségeivel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Karközi és kari kollégiumok szolgálnak az SZTE-s hallgatók második otthonául, de Szeged albérletkínálatáról is híres. Aki ide jelentkezik, színvonalas, illetve ami legalább ilyen fontos: megfizethető szálláshelyek közül válogathat.

Karközi kollégiumok

A legkülönbözőbb karok, tudományterületek hallgatói köthetnek egymással ismeretséget a Szegedi Tudományegyetem öt karközi kollégiumában. A felvételinél elsősorban a szociális helyzetet (egy főre jutó jövedelem, testvérek száma, súlyos betegség stb.), a lakóhelytől való távolságot és a tanulmányi eredményeket veszik figyelembe.

Az újszegedi Erzsébet-liget közelében várja lakóit a tízemeletes Herman Ottó Kollégium, háromágyas szobái régen elsősorban a természettudományi kar hallgatóinak adtak otthont – a kollégium Fürj utcai „B” épülete társadalomtudományi szakkollégiumként működik.

A Móra Ferenc Kollégium eredetileg bölcsész „diákszálló” volt, ma már szakkollégium háromágyas szobákkal.

A Károlyi Mihály Kollégium több mint 800 férőhelyével az egyetem legnagyobb kollégiuma, mely a Kossuth Lajos sugárúton szintén háromágyas szobákkal várja lakóit.

Az Öthalmi Diáklakások férőhelyei nemrég 240-ről 510-re bővültek, így felújított környezet és a jó közösség kompenzálja a belvárostól való távolságot. Az egy-, illetve egy plusz kétszobás lakások felszereltsége minden igényt kielégít.

Sok más mellett tudományos műhelyekkel, előadásokkal, kollégiumi diákszínpaddal, kétágyas szobákkal várja az egyetem tehetséges hallgatóit a belvárosban fekvő Eötvös Loránd Kollégium. A leendő elsőévesek kiemelkedő eredményekkel (például OKTV-eredmény) pályázhatnak ide.

 

Kari kollégiumok

Közös a kar, közösek a jegyzetek, jó a bejutásai lehetőség, a felsőbb évesek jó tanácsokkal láthatnak el – ezt kínálják a kari kollégiumok.

A Dóm tér mellett található az Általános Orvostudományi Kar Apáthy István Kollégiuma, háromágyas szobákat kínál külön tusolókkal. Az ÁOK a vasútállomáshoz és a klinikákhoz közeli id. Jancsó Miklós Kollégiuma szobái zömmel négyágyasok, közös tusolóhelyiséggel.

Közelében található a Gyógyszerésztudományi Kar Semmelweis Ignác Kollégiuma is, melynek szobái négyágyasok.

Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar szintén két kollégiumot tudhat magáénak: a belvárosbeli Béke Utcai Kollégium két-, három, négyágyas szobákkal rendelkezik, az Újszeged szívében elhelyezkedő Madzsar József Kollégium szobái többségében kétágyasok.

A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Teleki Blanka Kollégiumának szobái négyágyasok, felújítottak.

A Kollégiumi úton található a Mérnöki Kar Kollégiuma, melynek szobái háromágyasak.

A hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kar négyemeletes kollégiumában két- és háromágyas szobák állnak a hallgatók rendelkezésére.

 

„Albiban” Szegeden

Aki albérletet választana, hasznos segítséget jelethet számára a Déli Apró hirdetőújság vagy az online egyetemi albérletkereső (www.sztealberlet.hu). Persze tudni kell, hogy árkategóriában még a legolcsóbb albérlet sem vetekedhet a kollégiumi díjakkal, melyek a 2012/13-as tanévben tízezer forint körüli összegre rúgnak mind a karközi, mind a kari intézményekben. Albérletet nem lehetetlen találni tíz-tizenötezer forint plusz rezsi áron sem, általános törvény persze, hogy a belvároshoz közeledve növekednek a tarifák, ám e téren is akadhatnak kivételek.

A kiadó szobák választéka rendkívül nagy, szinte minden igényt kielégítenek, és a város gyakorlatilag bármely részében találhatunk megfelelő albérletet.


További információkért kattints az SZTE Kollégiumainak oldalára

 

SZTEinfo

Táblázat:

Kollégiumi férőhelyek az SZTE-n:


A kollégium neve

Férőhelyek száma

Karközi kollégiumok

 

Eötvös Loránd Kollégium

76

Herman Ottó Kollégium

A épület: 270; .B épület: 52

Károlyi Mihály Kollégium

822

Móra Ferenc Kollégium

300

Öthalmi Diáklakások

240 + 270 (új)

Kari kollégiumok

 

ÁOK Apáthy István Kollégium

234

ÁOK id. Jancsó Miklós Kollégium

233

ETSZK Béke Utcai Kollégium

138

ETSZK Madzsar József Kollégium

135

GYTK Semmelweis Ignác Kollégium

204

JGYPK Teleki Blanka Kollégium

410

MGK Kollégium

306

MK Kollégium

260

Külső kollégiumok

 

Vasút a Gyermekekért Alapítvány Diákotthona

101

Márton Áron Szakkollégium

165

Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégium

25

Szent Imre Katolikus Kollégium

91


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Balogh_RamonaBalogh Ramóna - TKK, magyar-, média-, mozgókép-, és kommunikációtanár

Ezzel a képzéssel a későbbiek során nagyobb esélyem van a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre, és szerintem a kommunikáció bármely munkaterületen kifizetődő. Azért ezt a szakot választottam, mert kisgyermekkorom óta szerelmese vagyok a magyar nyelvnek, a magyar irodalomnak, és ehhez a kommunikáció mint olyan, elválaszthatatlan dolog.



Szolga_Valentina_kicsiSzolga Valentina – GYTK, gyógyszerész

Már gimnáziumban is Szegedre jártam, így szinte egyenes út vezetett az SZTE-re. Mórahalmi vagyok, így az SZTE helyileg közel van, Szegedet pedig egy vonzó, gyönyörű városnak tartom. Ami nagyon pozitív számomra, hogy a képzés rendkívül gyakorlatorientált, és az egyetemi rangsorokban is jó helyezéseket érünk el.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *