felveteli

Miért érdemes továbbtanulni? Információk vajdasági felvételizőknek

Február 1-jén startol a felsőoktatási felvételi jelentkezési időszak, amely idén március 1-jéig tart. A Szegedi Tudományegyetem február 9-én nyílt napra várja majd a továbbtanulást tervezőket. Nekik szóló sorozatunkban most a Vajdaságból jelentkező magyar fiataloknak szóló felvételi tudnivalókat gyűjtöttük össze.

A magyarországi felsőoktatási rendszerben a határon túl élő magyar fiatalokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, ha magyarországi egyetemre, főiskolára jelentkeznek, mint itthoni társaikra, tehát jogosultak lehetnek az állami ösztöndíjas képzésben való részvételre is a megfelelő ponthatár elérése esetén. A Szegedi Tudományegyetem képzései iránt különösen komoly az érdeklődés Vajdaságból. A Szerbiából érkező magyaroknak a jelentkezéskor büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk kell határon túli magyar nemzetiségükről.

Ami a külhoni érettségi vizsgákkal kapcsolatos rendelkezéseket illeti, fontos tudni, hogy a magyarországi felsőoktatási felvételi rendszerben elfogadják a Vajdaságban azonos tárgyból tett érettségit, amit az Oktatási Hivatalon keresztül kell elismertetni. Ha a jelentkező olyan dokumentummásolatot nyújt be, amelyet idegen nyelven állítottak ki, akkor csatolnia kell a benyújtott okirat vagy okiratok magyar nyelvű, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (www.offi.hu), vagy magyar külképviseleti szerv, vagy magyar közjegyző által hitelesített fordítását. A kétnyelvű dokumentumoknál, amelyekben magyarul is benne vannak az információk, nincs szükség a fordításra. Minden, külföldön tett érettségi egyébiránt középszintű magyarországi érettséginek felel meg. Amennyiben egy választott szakhoz követelménynek számító tárgyból a felvételiző nem tett érettségit, vagy emelt szintű érettségire van szükség, akkor a Szegedi Tudományegyetemet választó érintettnek be kell jelentkeznie március 1-jéig a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál (Szeged, Rákóczi tér 1.) magyarországi érettségire.

Az egyes képzésekhez tartozó felvételi követelmények megtalálhatóak az aktuális Felvételi tájékoztatóban, illetve elérhetőek a felvi.hu internetes oldalon a Szegedi Tudományegyetemet kiválasztva(http://www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak/!IntezmenyiOldalak/szervezet.php?szer_id=36). Amennyiben egy bizonyos tárgy után zárójelben nagy E szerepel, akkor abból kötelező az emelt szintű érettségi. Ha egy szak esetében középszintű a bemenet, vagy nem kötelező az emelt szint, a jelentkező még ennek ellenére is dönthet az emelt szintű érettségi mellett, tekintettel arra, hogy 45 százalékos eredménytől tárgyanként 50 többletpont jár érte.

Nézzünk ezek után néhány kurrens alapszakot, melyek a Szegedi Tudományegyetemen is igen népszerűnek számítanak! Az általános orvosi, valamint a fogorvosi képzésen biológiából, illetve fizikából vagy kémiából is emelt szintű érettségivel kell rendelkezniük a jelentkezőknek. A programtervező informatika szakon matematikából és fizikából vagy informatikából kell vizsgázni, itt nem kötelező az emelt szint. Ami a kommunikáció és médiatudományt, valamint a nemzetközi tanulmányokat illeti, ezek esetében legalább egy emelt szintű érettségi szükségeltetik. Két tárgyat kell választani az alábbiak közül: magyar, matematika, társadalomismeret, történelem, idegen nyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol).

A nyelvvizsgarendelet értelmében valamennyi magyarországi képzésen többletpontot ér a szerb nyelvvizsga. A korábbi nyelvvizsgarendelet egyébként tavaly decemberben módosult. Hatályosan úgy rendelkezik, hogy a külföldi (így szerbiai) magyar tannyelvű oktatási intézményben tett érettségi középfokú nyelvvizsgának felel meg az adott ország (így Szerbia) nyelvéből. Két tanítási nyelvű iskola esetében ha a jelentkező magyar tagozaton legalább két közismereti tárgyat minimum két éven át szerb nyelven tanult, majd sikeres érettségit tett, akkor az felsőfokú szerb nyelvvizsgával egyenértékű. Amennyiben pedig a képzés kizárólag szerb nyelven folyik, az érettségi értelemszerűen szintén felsőfokú szerb nyelvvizsgával egyenértékű. Ezeknek a dokumentumoknak az elismertetésével – lásd a fentebb írtakat – az Oktatási Hivatal foglalkozik.

A szerb felsőoktatásban folytatott alapképzés után természetesen lehet magyarországi mesterképzésre jelentkezni. Az azonos alapszakon szerzett diplomával a Magyarországon végzett diákokkal azonos feltételekkel tanulhatnak tovább hazai mesterképzéseken a vajdasági felvételizők is, természetesen elismertetve a kinti dokumentumokat. Minden esetben a képesítési követelmények tartalmazzák, hogy az egyes mesterszakok milyen bemenetekkel érhetőek el.

Az állami ösztöndíjas vajdasági hallgatók részesülhetnek a különböző, egyetemistáknak járó juttatásokból is. A kedvezménytörvény értelmében azonos jogok illeti meg őket a magyarországi felsőoktatásban. Az állami ösztöndíjas képzésre felvételt nyert jelentkezők ráadásként pályázhatnak az emberi erőforrások minisztere által adható ösztöndíjra, ez teszi teljessé a szociális, lakhatási támogatásból, kollégiumi elhelyezésből stb. álló állami ösztöndíjas rendszert.

A magyar felsőoktatási rendszerben, így a Szegedi Tudományegyetemen megszerzett diploma természetesen a szerb fél által meghatározott feltételek mellett odakint is honosítható. Az SZTE minden lehetséges eszközzel segíti az oklevelek honosítását: magyar és angol nyelvű diplomát ad ki, elektronikusan hitelesített indexkivonatot bocsát az érintettek rendelkezésére, illetve igazolni tudja a szakképzettséget és a megszerzett krediteket. Az egyes tanszékektől, karoktól pedig akár a kurzusleírások is beszerezhetőek.

 

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.



Farkas GellértFarkas Gellért – TTIK – kémia

A karon és a szakomon kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy olyan programokat szervezzenek, amik összekovácsolnak minket a csoporttársakkal. Ilyen például a kémiásoknak szóló Vegyetem tábor is. Emellett olyan programokat is szerveznek nekünk, amelyek az elhelyezkedés szempontjából különösen hasznosak. A tanárok kedvesek, rendkívül segítőkészek, így igazán családias hangulat alakult ki az évek során.



További hallgatói vélemények >>>