Felvételi hírek

1 2 [3] 4 5 (6)> (7)>| 
2022. május 19.

A Covid-19 pandémia miatt tavaly nem tudták megtartani, elhalasztották a díjátadót, ezért az osztrák Wilhelm Exner Érmet 2022. május 18-án vette át Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora, a BioNTech alelnöke és az University of Pennsylvania (UPenn) „adjunct professzora” Bécsben is előadásokat tartott az mRNS csodamolekuláról.

2022. május 18.

„Jöjjenek Nápolyba az Erasmus programmal operaéneklést tanulni!” – biztatta a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit Pasquale Tizzani. Az olasz professzor mesterkurzusán, az SZTE Bartók Béla Művészeti Karon jártunk. A teltházas program után az opera nagyköveteit, mestereket és magánének szakos hallgatót is kérdeztük arról, egy-egy mesterkurzus hogyan segíti a művészi pályára készülő szegedi egyetemistákat.

2022. május 12.

Tudós nőket motiváló és a fehérjepótló terápiát bemutató előadásokat tartott Izraelben Karikó Katalin. Az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó magyar biokémikus 2022. május 12-én vette át a Tel-Aviv University (TAU) díszdoktori cím kitüntetését. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora a közel-keleti ország második legnagyobb városában kapta a hírt: a 2022-es Warren Alpert-díj egyik kitüntetettjének is őt választották.

2022. május 12.

Eredményesen zárult a svédországi EUGLOH Hét, amelyen a Szegedi Tudományegyetem küldöttsége is részt vett. A 2022. május 9. és 12. közötti eseményen az SZTE hallgatói és munkatársai értékes tapasztalatokat szereztek. A svédországi Lundban elhangzott, hogy az eddigi öt felsőoktatási intézményhez a nyáron négy újabb csatlakozhat.

2022. május 10.

A fény nemzetközi napja alkalmából 2022. május 13-án, 15:00 órától egészen 19:00 óráig az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ismét kitárja kapuit a nagyközönség előtt. Hasonlóan a Kutatók éjszakájához, ez alkalommal is különleges, minden korosztály számára vonzó programkínálattal készülnek a szervezők.

2022. május 09.

A Szegedi Tudományegyetem is képviselteti magát a svédországi Lundban megrendezett EUGLOH rendezvényen, 2022. május 9-től 12-ig. Az öt európai egyetem által alkotott szövetség képviselői, előadások és workshopok során osztják meg egymással a tapasztalataikat, ezúttal a marketingre, a kommunikációra és a lehetséges új, közös projektekre fókuszálva. 

2022. május 04.

Sokszínű kémia – Egy tudomány, ezer lehetőség! címmel indított projektet az Egis Gyógyszergyár Zrt., amelyhez az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara is csatlakozott. A kezdeményezés célja, hogy átfogó, mindenki számára elérhető, ingyenes, online érettségi előkészítő programot nyújtson azoknak a középiskolás diákoknak, akik érdeklődnek a vegyész-, vegyészmérnöki vagy gyógyszerészi pálya iránt és kémiából szeretnének érettségizni.

2022. május 03.

2022. május 2-án a magyar nyelv és irodalom tantárggyal vette kezdetét az érettségi szezon. Sisák Gábort, a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola szaktanárát kérdezte az MTI a vizsgafeladatokról.

2022. április 28.

A Times Higher Education az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél mentén készíti el évről-évre Impact Rankings elnevezésű rangsorát. A friss listán a Szegedi Tudományegyetem kiemelkedően szerepel: magyar viszonylatban két másik magyar egyetemmel holtversenyben, összesített rangsorban pedig az első helyen végzett. Emellett dobogós pozíciót szerzett minden kategóriában, amelyből tíz területen szintén első helyezést ért el a magyar intézmények között.

2022. április 28.

23. alkalommal rendezték, meg a Játszunk fizikát nevű versenyt, amit általános és középiskolás diákok számára hirdetett az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete.

2022. április 26.
2022. április 13.

10-12. évfolyamosok számára szervez tehetséggondozó tábort 2022. július 18-tól 24-ig az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium.

2022. április 11.

A Mathias Corvinus Collegium szegedi központja ingyenes, személyre szabott, színvonalas képzésekkel és térítésmentes belvárosi lakhatással várja azokat a hallgatókat, akik első vagy második egyetemi évüket a 2021/2022-es tanév tavaszi félévében fejezik be a Szegedi Tudományegyetemen. Április 24-ig lehet jelentkezni a különböző Iskolák ingyenes jogi, nemzetközi, közgazdasági, média, társadalom- és történelemtudomány, valamint pszichológia képzéseire.

2022. április 11.

A Szegedi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzata és Doktori Intézete idén először hagyományteremtő jelleggel rendezi meg az SZTE Doktori Képzések Nyílt Napja rendezvényét 2022. április 13-án, szerdán a Rektori Hivatal Dugonics téri épületében.

2022. április 09.

Névadó és alapkőletételi ünnepség is része volt a „Nobel-díjasok és tehetséges diákok XVIII. találkozója” program-sorozatának. A rendezvény fölött őrködő Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) tehetséges egyetemistákat befogadó kollégiumát a Nobel-díjas Bert Sakmannról, az SZTE díszdoktoráról nevezték el. A hamarosan új szárnnyal bővülő épületben tartott ünnepségen az elmúlt tíz év Szegedi Tudományegyetemhez is kötődő történéseiről, a kutatói utánpótlásról, a következő évtizedek reményeiről is szó esett.

2022. április 06.

Hét héten át több száz programmal várja az egyetemi polgárokat és a város lakóit a Szegedi Tudományegyetem hagyományos tavaszi programkavalkádja, az Egyetemi Tavasz. 2022. április 6. és május 25. között 70 helyszínen közel 300 esemény – kiállítások, tudományos és ismeretterjesztő előadások, konferenciák, színházi bemutatók, koncertek és szórakoztató programok – közül válogathat a közönség.

2022. április 04.

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi Földtudományi Intézete, valamint Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt, melyen a Kárpát-medence földrajz tantárgyból legkiválóbb középiskolai tanulói vettek részt. A verseny szervezéséből idén is nagy lelkesedéssel vették ki a részüket az SZTE földrajz, geográfus és földtudomány szakos hallgatói. Az idei feladatok fókuszában a geoinformatika állt.

2022. április 01.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar idén is megrendezi a Kárpát-medence legnagyobb tanulói létszámot megmozgató, nemzetközi középiskolai földrajzversenyét. A XI. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny minden eddiginél komolyabb nyereményekért zajlik április 1-én és 2-án, valamint a középdöntő és a döntő közti estén kapcsolódik a Földrajz Éjszakája programsorozathoz.

2022. március 29.

Kincskeresésen, műholdképfal-bemutatón vehettek részt és élelmiszeripari kísérleteket próbálhattak ki, de az ELI-ALPS Lézerközpontot is meglátogathatták többek között azok a középiskolások, akik osztálykirándulásra érkeztek a Szegedi Tudományegyetem által kínált programokra. A kezdeményezés célja, hogy a diákok szegedi élményekkel gazdagodjanak, miközben különböző tudományterületekkel ismerkednek meg.

2022. március 22.

1961 óta minden év március 27-e Színházi világnap.

2022. március 11.

2022. március 11-én zajlott a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntője, a járványhelyzetre való tekintettel idén is online formában. Az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőt a 2021/2022-es tanévben tizedik alkalommal szervezte meg a centenáriumát ünneplő Szegedi Tudományegyetem. A megmérettetést idén a debreceni Tóth Árpád Gimnázium csapat nyerte, tagjai: Emri Katalin Nóra, Szabó Kíra Viktória, Horváth Avarka.

2022. március 04.

Zártkörű rendezvényt szervezett 2022. március 3-án az SZTE+ csapata a Szegedi Nemzeti Színházba, ahol tizenkét ezüst és arany fokozatot elért hallgató vehette át oklevelét, valamint részt vehetettek egy körbevezetésen is.

2022. március 03.

Az egyéni csúcsteljesítmény fenntartásáról és az innovatív döntéshozatalról is szó lesz a szegedi MCC következő eseményén, amelyen Porkoláb Imre, az MCC Vezetőképző Akadémiájának igazgatója osztja meg gondolatait az érdeklődőkkel. A 2022. március 10-én, 17:00 órakor kezdődő előadás résztvevői az akadémia fejlesztési módszereit is megismerhetik, amelyek a mai komplex környezetre készítik fel a hallgatókat.

2022. február 28.

Ipari termék- és formatervező szak indul hamarosan a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. Az SZTE számára kiemelten fontos a versenyképesség, ezért képzési palettáját és partnerhálózatát folyamatosan frissíti, ezzel is fejlesztve a duális képzések lehetőségét.

2022. február 22.

A Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara, amely az elnevezésben is említett területek összefogásáért jött létre, február 16-i közgyűlésén új elnököt választott, s az alapító intézményeken felül új tagokkal bővült, amely által a társadalomtudománnyal foglalkozó karok reprezentációja is erősödött a szervezetben. A Kamara elnökének dr. Bartus Dávidot, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánját nevezték ki, az alelnöki pozícióban pedig, már a megalakulás óta, az SZTE BTK dékánja, dr. Gyenge Zoltán áll.

2022. február 17.

A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság posztgraduális hallgatóknak, oktatóknak és kutatóknak hirdet ösztöndíj lehetőséget a 2023-2024-es tanévre. Az ösztöndíjakról a Szegedi Tudományegyetemen Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója tart előadást 2022. március 1-én, 14:00 órai kezdettel a Rektori Hivatalában a földszint 5-ös teremben.

2022. február 16.

Február 22-ig lehet jelentkezni a 2022/2023-as tanévre a Double Degree Programra a magyar és nemzetközi International Economy and Business MSc szakos hallgatóknak. A Varsói Egyetemmel való együttműködésnek köszönhetően az SZTE hallgatói két szemeszteren keresztül Lengyelországban is tanulhatnak és két mesterdiplomát szerezhetnek.

2022. február 14.

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi programsorozatának részeként, 100. évfordulóját ünnepli a Természettudományi és Informatikai Kar. 2021-ben középiskolás diákok számára hirdettek pályázatot az SZTE TTIK intézetei. Fotók, filmek mémek születtek a tudomány témakörében.

2022. február 10.

Mindent a hallgatókért: sikerességet támogató intézkedésekkel, kollégiumfejlesztéssel, 200 millió forintos lakhatási ösztöndíjjal, ügyintézési díjak elengedésével és tanrendváltoztatásokkal vált fokozatot a Szegedi Tudományegyetem. Történelmi jelentőségű megállapodást kötött 2022. február 10-én a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem, és a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata.

2022. február 09.

Több száz középiskolás és elsőéves hallgató vett részt a Szegedi Tudományegyetem által szervezett börzén, amelyen az egyetem duális és kooperatív képzéseivel és partnercégeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A fiatalok többek között bepillanthattak a Talentis Agro cégcsoportot alkotó vállalatok tevékenységébe is. Kölcsönös érdeklődés esetén, a rendezvény lehetőséget biztosított arra, hogy akár már most kialakuljon egy komoly szakmai pályaterv, amely az egyetemi tanulmányok alatti tapasztalatszerzésre épül.

2022. február 09.

Az ERASMUS + programban a 2021/22-es tanév II. félévében 133 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Beilleszkedésüket február 7. és 9. között Orientációs Héttel segíti az intézmény.

2022. február 07.

Az egyetemi felvételi jelentkezési időszak 2022. február 15-én zárul. A finishez közeledve a döntés előtt álló középiskolásokat segíti, inspirálja videóüzenetével Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem alumnája és kutatóprofesszora 7 jó tanácsa kulcsot ad a sikerhez.

2022. február 07.

Pszichológiát tanul a Szegedi Tudományegyetemen a válogatott rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki Pekingben már a harmadik olimpiáján képviseli Magyarországot, klubját és egyetemét. A téli ötkarikás játékok programjában most debütáló, vegyes váltó versenyszámban állhatott fel a dobogó harmadik fokára, így duplán is történelmet írt.

2022. február 02.

A Szegedi Tudományegyetem, az Agro Talentis Cégcsoport és a régió Szakképzési Centrumai közösen rendezik meg a Gyakorlatorientált Képzési Börzét.

2022. január 31.

2022. február 12-én 9:00 és 13:00 óra között nyílt nappal és szülői értekezlettel várja a határon innen, és túlról érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem - az eseménynek az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged Ady tér 10.) ad otthont. A rendezvény regisztráció köteles.

2022. január 27.

Milyen egy óra az SZTE ETSZK-n? Miről tanulnak ott az egyetemisták? - az érdeklődőknek izgalmas, rövid videókkal készült a kar.

2022. január 19.

Érettségire felkészítő tréningeket, ösztöndíjakat, pályaorientációs tanácsadást és osztálykirándulást is kínál az SZTE Junior Akadémia azoknak a Békés megyei középiskolás diákoknak, akiknek az iskoláival tovább bővült a Szegedi Tudományegyetem partnerhálózata. Az SZTE Junior Akadémia az egyetem rezidens központjaként működő Orosházi Táncsics Mihály Gimnáziummal kötött megállapodás mintájára további két intézménnyel alakít ki szoros együttműködést a fiatalok tehetséggondozása és sikeres továbbtanulása érdekében.

2022. január 19.

Előadásokkal, kísérleti bemutatókkal, kutatócsoporti bemutatkozókkal és karrierlehetőségek ismertetésével készülnek a szervezők a 2022-es Szegedi Fizika Napjára január 29-én, szombaton.

2022. január 19.

Izgalmas előadásra várja az érdeklődőket az MCC Szeged 2022. január 25-én, kedden 17:00 órától a Tisza Lajos krt. 85-be.

2022. január 14.

Újabb ösztöndíj-lehetőséget hirdet a Szegedi Tudományegyetem a 2022-es felvételi eljárás során. Az SZTE-re első helyen jelentkező és felvételt nyert hallgatók a START Ösztöndíj Plusz-ra pályázhatnak. A nyerteseknek a díjköteles emelt szintű érettségi díját, vagyis 50 ezer forintot térít vissza az intézmény, ezzel támogatva a határon túli, de Magyarországon is érettségiző, illetve újraérettségiző jelentkezőit.

2022. január 10.

Idén újra személyes jelenléttel rendezik meg az Educatio Kiállítást Budapesten, a Hungexpon 2022. január 13–15. között. A hazai felsőoktatás legnagyobb börzéjére a Szegedi Tudományegyetem látványos standdal és a SZTEminárium Felvételi magazin különkiadásával készül, benne Karikó Katalin, az SZTE professzorának üzenetével.

2022. január 06.

Egyetemre készülsz? Tegyük fel, hogy kezedben a döntés joga: albérletben vagy koleszban laknál. Megkérdeztük hallgatóinkat, mi szól az egyik és mi a másik mellett. Lássuk, hogy milyen előnye és hátránya van kollégiumban vagy albérletben lakni!

2022. január 06.

Mi leszel, ha nagy leszel – még nem tudod? Segítünk eldönteni az SZTE Karrier Iroda pályatervezési tanácsadói segítségével!

2022. január 06.

Az SZTE Junior Akadémián azon dolgozunk, hogy megkönnyítsük a Szegedi Tudományegyetemre vezető utad. Azoknak is segítünk különféle programokkal, lehetőségekkel, akik már az SZTE hallgatói – legyen szó ösztöndíjakról, workshopokról, versenyekről.

2022. január 06.

Magyarország harmadik legnépesebb települése nemcsak a Dél-Alföld központja, hanem egy igazi fesztiválváros is. Szeged a virágba borult, napsütötte tavasztól egészen a borongós őszig fogadja a szórakozni és kikapcsolódni vágyókat.

2022. január 06.

Vagány, trendi, fiatalos – akár ezekkel a jelzőkkel is illethetnénk a Tisza-parti várost, melynek mediterrán hangulata, pezsgő kulturális élete, valamint sokszínű szórakozásra és kikapcsolódásra alkalmas lehetőségei kétségkívül határon innen s túl egyaránt vonzzák a fiatalokat.

2022. január 06.

Az SZTE Nobel-díjas kutatója, korábbi rektora, Szent-Györgyi Albert is fontosnak tartotta a mozgást: „A sport nem csak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.”

2022. január 06.

A 2021/22-es tanév első félévben a Szegedi Tudományegyetemre a nemzetközi mobilitási programoknak köszönhetően 201 külföldi hallgató érkezett. Közülük az Erasmus+ programmal 176 hallgató tanul majd az egyetemen, akik 13 ország 62 városának 76 egyeteméről érkeztek.

2022. január 06.

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Mobilitási Irodája (NMI) több nemzetközi mobilitási program intézményi szintű koordinálását látja el. Ilyen az Erasmus+ program, a Campus Mundi, a CEEPUS és Makovecz Program, melyeknek köszönhetően a hallgatóknak lehetőségük nyílik egy vagy akár több féléven keresztül egy általuk választott külföldi országban cserediákként tanulni. A lehetőséggel évről évre egyre többen élnek, valamint egyre több országból fogad az SZTE is hallgatókat.

2022. január 05.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) 2021 őszén nyitotta meg kapuit Szegeden a fejlődni vágyó fiatalok előtt. Közép-Európa egyik legjelentősebb tehetséggondozó szervezete 2022. január 1-től 4100 diák tehetséggondozását végzi, a képzések és programok pedig 14 magyarországi és összesen 23 kárpát-medencei helyszínen érhetők el. 2021-ben az MCC szegedi képzési központjának Juniorképzésén 21 diák kezdte meg tanulmányait. Az egyedülálló, gyakorlatias, a felsőoktatás mellett végezhető képzésre 2022-ben is várjuk az SZTE leendő elsőéves, tehetséges hallgatóit.

1 2 [3] 4 5 (6)> (7)>| 

esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Balog_AnnaBalog Anna – BTK, magyar

Abban biztos voltam, hogy magyar szakra szeretnék jelentkezni, de sokáig nem tudtam, melyik egyetemre. Eredetileg úgy terveztem, hogy elmegyek az SZTE és az ELTE nyílt napjára. Végül az ELTE-jére el sem mentem, mert mire hazaértem Szegedről, már döntöttem. Annyira megtetszett a környezet, a hangulat, az emberek, hogy rögtön tudtam: nekem ott a helyem. Azóta sem bántam meg ezt a döntésemet.

Ujvari_Greta_kicsiÚjvári Gréta – MK, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki Msc

Bács-Kiskun megyéből jöttem, és mivel nem szerettem volna nagyvárosba menni, Szeged ideális választásnak tűnt. Azért maradtam az SZTE-n mesterképzésen, mert az alapszakon megszerettem az egyetemet, és kiváló oktatókkal találkoztam. Nagyon jó volt a közösség is, ami a mérnöki kart illeti, igazi kis családias hangulatról tudok beszámolni. A kar számos lehetőséget kínál a hallgatóknak a munka, a gyakorlatok terén is, akár duális képzést is választhat az érdeklődő.

További hallgatói vélemények >>>