Bezár

Hírarchívum

Sajtóközlemény - IPARJOG_12-1-2012-0001

Sajtóközlemény - IPARJOG_12-1-2012-0001

2014. június 21.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem kutatói által létrehozott: „Huntington-kór kezelésére alkalmas származékok szabadalmának nemzeti szakaszokba léptetése” című projekt megvalósítása IPARJOG_12 program keretében

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


A Szegedi Tudományegyetem az IPARJOG_12 program keretében benyújtott „Kinurénsavamid származékok alkalmazása Huntington-kór kezelésére című P1000343 számú magyar szabadalmi bejelentésen alapuló PCT/HU2011/000062 számú nemzetközi szabadalmi európai regionális és USA-beli nemzeti szakaszának megindítása” tárgyú, IPARJOG_12-1-2012-0001 azonosítószámú pályázata a 1.635.800,- Ft összegű, visszatérítési kötelezettség nélküli támogatást nyert, amely a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból kerül finanszírozásra.


A magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása tárgyú (IPARJOG_12) program célja a szellemi alkotások hazai, vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló oltalomszerzési és oltalom fenntartási tevékenységek támogatása. A tervezett iparjogvédelmi tevékenység eredményeként nő a benyújtott hazai, valamint a külföldi iparjogvédelmi bejelentések és a megadott oltalmak száma, ami előmozdítja a magyar szellemi alkotások hasznosulásának sikerességét.

 

A Szegedi Tudományegyetem az IPARJOG_12 program keretében benyújtott „Huntington-kór kezelésére alkalmas származékok szabadalmának nemzeti szakaszokba léptetése” című, IPARJOG_12-1-2012-0001 azonosítószámú pályázata 1.635.800,- Ft összegű, visszatérítési kötelezettség nélküli támogatást nyert, amely a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból kerül finanszírozásra.

 

A „Kinurénsavamid származékok alkalmazása Huntington-kór kezelésére című P1000343 számú magyar szabadalmi bejelentésen alapuló PCT/HU2011/000062 számú nemzetközi szabadalmi európai regionális és USA-beli nemzeti szakaszának megindítása” című projekt 2012.12.20. – 2014.06.20. között valósult meg, Dr. Buzás Norbert, a Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatójának vezetésével. A projekt célja a találmány magyar szabadalmi bejelentéséből származtatott nemzetközi elővizsgálati szakasza után az USA-beli nemzeti és európai regionális szakasz megindítása, mely szabadalmak megadása esetén a technológia vonzóbbá válhat az ipari hasznosítók számára.

 

A Huntington-kór egy idegrendszeri betegség, mely az agyban található bizonyos idegsejtek elhalásával jár. Ennek következtében a beteg akaratlan mozgásokat, érzelmi kitöréseket, szellemi leépülést tapasztal. Gyógyszeres kezeléssel csak a tünetek enyhíthetőek, a fizikai és szellemi leépülés jelenleg még nem megakadályozható, mai tudásunk szerint nem áll rendelkezésre olyan gyógymód, mely azt megállítaná vagy visszájára fordítná. A folyamatot bizonyos módszerekkel lassítani lehet, ám a betegség minden esetben fizikai és mentális hanyatlással jár.

 

A Szegedi Tudományegyetem kutatói olyan szintetikus vegyület(ek) kidolgozását tűzték ki célul a Huntington-kór kezelésére, amely a hatékonynak mutatkozó kinurénsav (KYNA) előnytelen farmakológiai tulajdonságait (rossz oldhatóság, vér-agy gáton való nehéz penetráció) kiküszöbölik.

 

A szabadalmaztatni kívánt kutatási eredményeink a Huntington-kór kezeléséhez kapcsolódnak, ugyanis a kinurénsavról (KYNA) bebizonyosodott, hogy az új kinurénsav amid analóg, a 2-(2-N,N-dimetilaminoetilamin-1-karbonil)-1H-kinolin-4-on, valamint a vegyület gyógyászatilag elfogadható sói alkalmasak a kór kezelésére. Ugyanis a KYNA az NMDA receptorokat képes gátolni, emellett csökkenteni tudja a glutamát felszabadulását is, továbbá számos KYNA amidról kimutatták, hogy az NMDA receptorokon fejtenek ki szelektív hatást, amely receptoroknak különös jelentőségük van a glutamát által kiváltott excitoticitásban. A KYNA amid analógok a többi antiglutamáterg szerhez viszonyítva lényegesen kedvezőbb mellékhatás-profillal bírnak. Jó terápiás hatás mellett pedig feltétlen előnyt biztosítva a betegek számára.

A projekt megvalósítása során a magyar szabadalmi bejelentésből származtatott nemzetközi elővizsgálati szakasz után az európai regionális és USA-beli nemzeti szakasz került megindítására, a szabadalmaztatási folyamat jelenleg is zajlik.

 

Az IPARJOG_12 program keretében megvalósított „Kinurénsavamid származékok alkalmazása Huntington-kór kezelésére című P1000343 számú magyar szabadalmi bejelentésen alapuló PCT/HU2011/000062 számú nemzetközi szabadalmi európai regionális és USA-beli nemzeti szakaszának megindítása” című projekt lezárását követően folytatódik a technológia további hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése, hasznosító partnerek azonosítása, amelynek érdekében a Szegedi Tudományegyetem szakemberei, kutatói folyamatosan együttműködnek a potenciális ipari partnerekkel.


uszt_logo_rgb infoblokk_innovacios_alap

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek