dualisuj

Duális képzések az SZTE Mérnöki Karán

Egyre nagyobb érdeklődés van az SZTE Mérnöki Karán 2015 óta folyó duális képzések iránt. A tanulmányaikat 2018 szeptemberében megkezdő nappali tagozatos hallgatók szabadon választhatnak a duális partnervállalatok közül, akik összesen 199 helyet tudnának biztosítani számukra.


A duális jellegű képzési forma bevezetésével a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényei közelebb kerültek egymáshoz. A duális képzésben részt vevő hallgatóknak amellett, hogy felsőoktatási tanulmányaik során magas szintű elméleti tudást sajátíthatnak el, lehetőségük nyílik arra, hogy ismereteiket a gyakorlatban is alkalmazhassák, így szerezve versenyképes tudást az egyetemi évek alatt.

A duális mérnökképzésben azon hallgatók vehetnek részt, akik az adott vállalatnál kiválasztásra kerülnek, továbbá a központi felvételi eljárásban felvételt nyernek a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának mérnök szakjaira.

Intézményünkben először 2015 szeptemberében kezdték meg tanulmányaikat a duális hallgatók. Az azóta eltelt években folyamatosan nőtt a duális formában indított szakjaink száma, mára már elmondhatjuk, hogy minden nappali tagozatos alapszakunkon és a legtöbb mesterszakunkon lehet élni a lehetőséggel. A duális képzésről és a partnervállalatokról bővebb információ található itt.

Az EFOP 3.5.1-16—2017-00004 Duális és kooperatív képzések és azokat támogató szolgáltatások fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen című projekt megvalósítása során célkitűzésünk, hogy a Szegedi Tudományegyetemen – szorosan együttműködve a gazdasági szférával - olyan munkaerő-piaci igényekhez igazodó, gyakorlatorientált (duális és kooperatív) képzések, szolgáltatások kifejlesztése és működtetése valósuljon meg, amelyek hozzájárulnak a felsőoktatás területi, társadalmi, gazdasági szerepének erősítéséhez, valamint a munkaerő-piaci igények kielégítéséhez.

Az SZTE Mérnöki Karán 2017 nyarán létrejött a Mérnöki Duális Képzési Központ, amely a kar és a gazdasági szféra közötti folyamatos és aktív együttműködést biztosítja, és a gyakorlatorientált képzések koordinálását végzi.


 


A 2018/2019. tanévre jelentkező diákok jelenleg 26 duális partnervállalat közül választhatnak, akik összesen 199 helyet kínálnak. A vállalatok az általuk megadott eljárási rend alapján kiválasztják a számukra legalkalmasabb jelentkezőket.




esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.






Erdész ÁdámErdész Ádám – ÁOK – orvos

Szeged egy igazán kellemes és szép város, nagyon jó a társaság. A belvárosban szinte mindenhol ismerősbe botlok. A képzés is nagyon jó, magas színvonalú, szerintem a tanárok is nagyon korrektek. Nagyon sok kulturális lehetőség van a városban és az egyetemen is. Szerintem nem elhanyagolható megemlíteni azt sem, hogy nagyon szépek a lányok is.




További hallgatói vélemények >>>