Előadónkról

 
Prof. Dr. Balogh Elemér tanszékvezető egyetemi tanár
SZTE ÁJTK Európai Jogtörténeti Tanszék
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
( fotó: Garamvölgyi Gergely )
 Prof. Dr. Balogh Elemér egyetemi tanár a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Európai Jogtörténeti Tanszékének megbízott vezetője, valamint az Összehasonlító Jogi Intézetben folyó német jogi képzés programigazgatója, továbbá a kari doktori iskola titkára. 
 Zalaegerszegen született 1958-ban. Nős, kilenc gyermek édesapja. Egyetemi tanulmányait a József Attila Tudományegyetem végezte, 1983-ban jogi diplomát kapott. 1992-ben a freiburgi  Albert Ludwigs Egyetemen doctor iuris, 1996-ban Szegeden PhD fokozatot szerzett, 2001-ben pedig habilitált.
 Kutatási területe a magyar és német büntetőjog-történet, a középkori egyházi bíráskodás és a szerzői jog története. Nappali és levelező tagozaton tart előadásokat az Európai alkotmány- és jogtörténet körében, a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának doktori iskolájában oktat, tudományos diákkört vezet. Több monográfia szerzője, számos tanulmánya, cikke és ismertetése jelent meg magyarul és németül. Érdeklődése fokozatosan fordult a középkori egyházi bíráskodás felé, a Bónis György tudományos hagyatékában fennmaradt, erre a témára vonatkozó grandiózus iratgyűjtemény sajtó alá rendezője.
 Szakmai sikereit ösztöndíjai és elismerései jelzik. 1989 és 1991 között a Friedrich-Naumann-Stiftung támogatásával öt szemesztert töltött a freiburgi egyetemen. Az 1998/99-es tanévben az Alexander von Humboldt-Stiftung jóvoltából Münchenben a Leopold Wenger Intézetben dolgozott. Számos OTKA-támogatást élvező kutatási programban vett részt. 1987-ben Miniszteri Dicséretet, 2003-ban Rektori Elismerő Oklevelet kapott.
 Több szakmai testületben tölt be tisztségeket, tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének, a Magyar Történeti Társulatnak és a Magyar Jogászegyletnek. A magyar jogi felsőoktatás széleskörű támogatására létrehozott Pólay Elemér Alapítvány kuratóriumi titkára.