Előadónkról

 
Prof. Dr. Lengyel Imre intézetvezető egyetemi tanár
SZTE GTK Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet

Prof. Dr. Lengyel Imre a Szegedi Tudományegyetem Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézetének intézetvezető egyetemi tanára.
Mezőberényben született 1954-ben. Egyetemi tanulmányait Szegeden, a József Attila Tudományegyetemen végezte, ahol 1979-ben szerzett okleveles matematikus diplomát. Szintén elvégezte a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemet, ahol 1986-ban okleveles közgazdász diplomát kapott.
Az egyetem után vállalatnál, illetve a közigazgatásban dolgozott. 1986-ban lett tudományos kutató a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja békéscsabai osztályán. 1994-ben kinevezték a Kőrösi Csoma Sándor Főiskola főigazgató-helyettesének, ahol az általa szervezett pénzügyi szakot irányította. 1997-ben megalapította és tanszékvezetőként irányította a József Attila Tudományegyetemen szerveződő Gazdaságtudományi Karon a Regionális és Alkalmazott Gazdaságtani Tanszéket.
A József Attila Tudományegyetemen kapta matematikus egyetemi doktori fokozatát 1983-ban, a közgazdaságtudomány kandidátusa 1995-ben lett. Régiók versenyképessége és gazdasági fejlődése Magyarországon témakörben írt akadémiai doktori értekezésével 2005-ben szerezte meg az MTA közgazdaságtudomány doktora címet. 2003-ban habilitált a Szegedi Tudományegyetemen és 2004-ben nevezték ki a SZTE Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézetének egyetemi tanárává.

Kutatási témája az elmúlt tíz évben fokozatosan fordult a regionális és helyi gazdaságfejlesztés, a régiók versenyképessége, hálózatok és klaszterek szerveződése témakörök felé. Mintegy 160 tudományos közleményt írt, 80 lektorált publikációja jelent meg. Munkáira történt független hivatkozások száma 340.

Számos szakmai testületben tölt be különböző tisztségeket. Az MTA Regionális Tudományos Bizottságának 1990 óta választott tagja, 1999-től alelnöke. A Magyar Regionális Tudományos Társaság alapítója és elnökségi tagja. A Magyar Közgazdasági Társaság Csongrád Megye Szervezetének alelnöke.