Előadónkról

Prof. Dr. J. Nagy László tanszékvezető egyetemi tanár
SZTE BTK Történeti Intézet Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék
Jászárokszálláson született 1945-ben, nős, két gyermek édesapja. 1968-ban a József Attila Tudományegyetemen szerzett történelem-francia szakos diplomát, bölcsészdoktori értekezését 1970-ben védte meg. 1993 óta egyetemi tanár, 1994-től tanszékvezető. 1997 és 2002 között az általa megszervezett Szegedi Európa Tanulmányok Központ igazgatói feladatát is ellátta. 2000 – 2003 között a Történeti Intézet igazgatója.

Kutatási területe a Mediterráneum története és helye a nemzetközi kapcsolatrendszerben, különös tekintettel a Maghreb-országokra. Az utóbbi években tudományos érdeklődése kiterjedt az európai integráció történetére is, különösen az euromediterrán partnerség problémáira. Kutatási eredményeit több mint 150 publikációjában összegezte, nevéhez magyar és idegen nyelvű könyvek és tanulmányok egyaránt köthetőek.

Kutatásai mellett tudomány- és oktatásszervező feladatokat is ellát. A Bölcsészettudományi Karon működő Mediterráneum története a XIX-XX. században és az Európa tanulmányok speciális képzés elindítója. 1994 és 1997 között a BTK dékánhelyettese, 2004-től a Történelem Doktori Program vezetője. 1997-ben Széchenyi Professzori Ösztöndíjban részesült.

Számos magyar és nemzetközi szakmai testületben vállal szerepet. A Mediterráneum Történészei Nemzetközi Társaságának alapítója és az igazgató tanács tagja, az MTA Nemzetközi Tanulmányok Bizottsága alelnöke, a De Gaulle Alapítvány Tudományos Tanácsának külső tagja.