Előadónkról

Prof. Dr. A. Sajti Enikő egyetemi tanár
SZTE BTK Történeti Intézet
Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék 
Prof. Dr. A.Sajti Enikő a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszékének egyetemi tanára.
1944-ben született Nagyszalontán, 1967-ben történelem-orosz szakon diplomázott a József Attila Tudományegyetemen. 1975-től az Új- és Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszék munkatársa, tíz éven keresztül a tanszék vezetője, 1999-től professzora. 1974-ben bölcsészdoktori fokozatot szerzett, 2003 óta a Magyar Tudományos Akadémia doktora.
Kutatási területe Közép-Kelet-Európa 20. századi történelme, ezen belül a magyar-jugoszláv kapcsolatok 1945 utáni diplomáciatörténeti, gazdasági, kulturális, és kisebbségi vonatkozásai. Kutatásai eredményéről eddig 9 könyvben, és csaknem száz magyar és idegen nyelvű tanulmányban számolt be. Több alkalommal volt konferenciák szekcióelnöke és vitavezetője, emellett hazai és nemzetközi folyóiratok szerkesztőbizottságának és tanácsadó testületének tagja.
Számos tudományos társaságban és bizottságban vállal feladatot, tagja az akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíj szakértői kollégiumának és a Szegedi Tudományegyetem Történelem Doktori Iskola Tanácsának.
Munkája elismeréseként a hallgatók szavazatai alapján elnyerte a JATE kiváló oktatója címet, 1998 és 2001 között Széchenyi-ösztöndíjban részesült.