Mágneses folyadékok a jövő orvostudományában

Napjainkban egyre jobban növekszik az érdeklődés a mágneses folyadékok iránt. Az első próbálkozások stabil mágneses folyadékok (MF) előállítására az 1960-as évekig nyúlnak vissza, amikor az USA űrkutatással foglalkozó szervezete (NASA) az űrhajók hajtóanyagaként mágneses térrel manipulálható folyadékot tervezett kifejleszteni.  Mára már elterjedt használatuk a mindennapi használati tárgyaink  körében is, mint pl. a HiFi hangszórók membránjának felfüggesztése MF-n keresztül, a számítógépek     merevlemezének tengely tömítése MF-kal. Ezekben az adott célra megfelelő, pl. viszkozitású szerves folyadékokban történik a mágneses nanorészecskék eloszlatása.

Vizes közegű mágneses folyadékok kifejesztésével, fiziolgiás körülmények között megfelelő stabilizálásával és jellemzésével foglalkozok. Ezek  alkalmazását elsősorban az orvostudományok területén tervezik. Ezen belül négy fő, a diagnosztika és a terápia területéről válaszott  példákkal illusztrált területet emelek ki.

A Mágneses Rezonancia Képfeldolgozást, közismertebb nevén az MRI diagnosztikai módszert szeretném bemutatni, melyben a vizes MF-k kontrasztanyagként alkalmazhatók a jelenleg használt gadolínium-komplex helyett. A MF-k nagyobb érzékenysége mellett előnyös a szervezetbarát összetételűk, valamint az, hogy a jelet adó nanorészecskék méretüktől függően más és más szövetben halmozódnak fel, így nagyobb felbontású a különböző szervek képi megjelenítése.

A célzott sejtválogatás során a mágneses nanorészecskék felületére egy olyan felismerő molekulát rögzítenek, mely az eltávolítani kívánt beteg sejtet felismeri és megköti, majd ezek egy külső mágneses tér segítségével elválaszthatók a többi jelenlevő ágenstől.

Terápiában a célzott hatóanyag bejuttatás az egyik fő cél. Főleg daganatos betegségek esetén tervezik a használatát, kihasználva a rákos sejtek „falánkságát” és a mágneses hordozóhoz kötött hatóanyag külső mágnessel való lokalizálhatóságot.

Nagyon igéretes terület a MF-k hipertermiás terápiában való alkalmazása, melyben a nanorészecskék ferro- vagy szuperparamágneses tulajdonságát használják ki. A tumoros szövetekbe juttatott mágneses folyadék nanorészecskéi mozgásba jönnek vagy mágneses momentumuk fordul el külső váltakozó mágneses tér hatására, miközben hő szabadul fel. Ha a lokális melegítést megfelelő ideig alkalmazzák (30 percig min. 42°C) a daganatos sejtek elpusztulnak, mivel jóval érzékenyebbek a hőmérséklet változására, mint az egészséges sejtek. Így kiegészítő kezelésként használhatók daganatos betegségek esetén, ezzel is csökkentve a kemoterapeutikumok dózisát és mellékhatásait.

 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!