Előadónkról

turzo_kingaDr. Turzó Kinga
egyetemi docens

SZTE Fogorvostudományi Kar
Fogpótlástani és Orális Biológiai Tanszék

 

Turzó Kinga Brassóban, az erdélyi magyarság egyik jelentős városában született. Középiskolai tanulmányait a brassói „Unirea” líceum, mai Áprily Lajos főgimnázium magyar tannyelvű matematika-fizika osztályában végezte.

A Bukaresti (Románia) Tudományegyetem Fizika fakultásán 1989-ben okleveles fizikusi diplomát szerzett.

1991 és 2001 között a JATE TTK Biofizikai Tanszékén dolgozott, ahol tanársegédi, tudományos segédmunkatársi és tudományos munkatársi beosztásokban egyetemi oktatás és kutatás volt a feladata. 2000-ben védte meg doktori (Ph.D.) címét summa cum laude minősítéssel, „A bakteriális reakciócentrum késleltetett fluoreszcenciája” témakörben, Prof. Dr. Maróti Péter egyetemi tanár vezetése alatt.

2001-ben Alfred Kastler ösztöndíjjal Strasbourgban, az Université Louis Pasteur-ön kapcsolódott be az implantológiai tárgyú kutatásokba. Ezt a témakört Prof. Dr. Fazekas András, a Fogászati és Szájsebészeti Klinika (ÁOK) akkori vezetője is fontosnak ítélte és így Turzó Kinga 2001 októberétől a klinikán folytatta tudományos pályáját. Mivel a Klinika karrá alakulásának feltételei az önálló Kutatólaboratórium és doktori iskola megteremtése voltak, ezért elsődleges feladatává vált, hogy munkájával elősegítse a Klinikán dolgozó fogorvos kollégáknak a kutatómunkába való bekapcsolódást, ezáltal a minősített oktatók számának növelését. 2004-ben, „Fogorvostudományi kutatások” címmel, Prof. Dr. Rakonczay Zoltán vezetése alatt önálló doktori alprogram indult az SZTE Klinikai Orvostudományok Doktori Iskolán belül. Ennek előkészítésében, és különösen az „Alloplasztikai anyagok biointegrációja” c. kutatási téma kifejlesztésében jelentős szerepet vállalt. 2007-ben, Prof. Dr. Nagy Katalin vezetésével, megalakult a Fogorvostudományi Kar (FOK), amelyik az SZTE egyik legfiatalabb Kara.

2001 óta hat PhD hallgató munkáját irányítja, akik közül ketten már sikeresen megvédték disszertációjukat (Dr. Pelsőczi Kovács István, és Dr. Matusovits Danica).

2002 óta részt vesz a Fogászati anyagtan és technológia, Orális biológia, Fogászati implantológia tantárgyak oktatásában magyar és angol nyelven. Kifejlesztette és meghirdette a Fogászati biometria és kísérleti eredmények kiértékelése, és a Bio-és alloplasztikai anyagok fogászati alkalmazása tárgyakat. Az új tantervi követelmények bevezetésével hozzájárult ahhoz, hogy a fogorvostan hallgatók leendő hivatásukkal kapcsolatos tárgyakat hallgathassanak. Az utóbbi évtizedben vezetése alatt hét hallgató készítette el szakdolgozatát, közülük ketten I. helyezést értek el a helyi TDK-n.

Hat hazai és nemzetközi pályázat (EU5, GVOP, TÉT, ETT) kidolgozása fűződik nevéhez, 2003-ban elnyerte a Békésy György posztdoktori ösztöndíjat, 2011-ben pedig az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját.

Széleskörű hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatokkal rendelkezik, tagja a Szegedi Akadémiai Bizottság Tudós Klubjának, és az International Association of Dental Research (IADR) Continental European Division-jének (CED).

Fő kutatási területe az alloplasztikai anyagok biointegrációja, ezen belül a titán fogászati implantátumok biointegrációját elősegítő fizikai-kémiai és biokémiai felületmódosításokat tanulmányozza alapvető felülettudományi vizsgálati módszerekkel (AFM, SEM, XPS), és in vitro sejtkultúrával és in vivo állatkísérletekkel.

Turzó Kinga a Fogorvostudományi Kar Fogpótlástani és Orális Biológiai Tanszékének egyetemi docense, a Kar Erasmus koordinátora és általános dékán helyettese. Szegeden él fizikus férjével és két gyermekükkel.