Tudásteszt

 

Az "Az E-számokról az élelmiszertechnológus szemével" című előadás tesztfeladatai.

 



Név



E-mail cím




1. Milyen eredetűek az élelmiszeradalékok?

Mesterséges anyagok

Természetes anyagok

Természetesek és mesterségesek is lehetnek




2. Miért hozták létre az E-számrendszert az élelmiszeradalékok körében?

A gyártási folyamatok segítésére.

A fogyasztó tájékoztatásának megkönnyítésére.

A konkurencia legyőzésére.




3. Milyen célból használhatók adalékanyagok az élelmiszerek előállítása során?

Táplálkozásbiológiai érték növelésére.

A termék érzékszervi, kémiai, fizikai és mikrobiológiai tulajdonságainak kedvező befolyásolására.

Az alapanyag és a technológiai hibák elfedésére.




4. Változhat-e az egyes adalékanyagok jövőbeni törvényi megítélése?

Igen, mert változnak az élelmiszer előállítási technológiák.

Nem, mivel a hivatalos előírások nemzetközi érvényűek.

Igen, mert az adalékanyagokat folyamatosan megújuló toxikológiai vizsgálatoknak vetik alá.




5. Lehetséges-e teljesen adalékmentesen ipari élelmiszer-előállítás?

Nem, mert az adalékanyag adja meg a termék jellegét.

Nem, mert mai ismereteink szerint adalékanyag nélkül egyenletes minőségű, eltartható élelmiszerek gyártása nem valósítható meg.

Lehetséges, ez kizárólag gazdasági kérdés.