Előadónkról


Laszlo_DomokosDr. Domokos László

Business Opportunity Manager / Principal Account Executive

Shell Technology Centre Amsterdam






 

Békésen született 1973-ban. Középiskolát a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban végezte kémia szakon, egyetemi tanulmányait Szegeden a JATE-n végezte, ahol 1996-ban szerzett vegyész diplomát. A PhD fokozatot 2000-ben kapta meg Hollandiában a twentei egyetem vegyészmérnöki karán zeolitokat felhasználó heterogén katalízis témakörben.

 

2000 óta a Shell amszterdami kutató központjában dolgozik. 2005-ig egy új gyártástechnológián alapuló kéneltávolítási katalizátor családot fejlesztett ki kutató csoportjával a Shell egyik katalizátorokat forgalmazó vállalata, a Criterion Catalysts számára.

 

2005-től zeolit kutatás felé fordult a Shell Zeolyst Int. leányvállalata megbízásából. Új etilbenzol dealkiláló katalizátort, viaszeltávolító katalizátort, hidrokrakkoló katalizátort és az ezeket felhasználó új zeolit termékcsaládokat fejlesztett ki csoportjával. Új, nagy felbontású és nagy adatsűrűségű automatizált műszeres analízis eljárásokat dolgozott ki, amelyeket azóta is sikeresen alkalmaznak ipari minőségbiztosításra. A Shell Qatar GTL üzemében felhasznált új típusú viaszeltávolító katalizátorának gyártását és minőségbiztosítását vezényelte le sikerrel.

 

2009 után a Shell GTL Fischer-Tropsch technológiájának egyik katalizátor kutatási programját irányította, ahol egy forradalmian új, nanorészecskéken alapuló termékcsaládot, a hozzá tartozó gyártástechnológiát és egy új 3D katalizátor extrudálási gyártási folyamatot fejlesztettek ki.

 

2014 és 2015 között üzleti tanácsadóként a Shell Project & Technology felsővezetésének stratégiai, K&F és szervezeti döntéseit készítette elő, majd azok végrehajtását koordinálta. A Shell vezérigazgatói tanácsának belső projektjei közül a Project & Technology 2020-ig tervezett átalakítása és a CTO által vezetett Shell Technology Refresh kidolgozásában vett részt.

 

2016 januárja óta a Shell CRI Catalyst vállalata által finanszírozott IH2 második generációs bioüzemanyag fejlesztési programjába kapcsolódott be. Ennek keretében egy 5 tonna/nap-os termelési kapacitású próbaüzem felépítését és üzembehelyezését vezeti Bangalore-ban.

 

Középiskolában az OKTV-n speciális kémia ágon országos első helyezést nyert, egyetemi diplomamunkája OTDK országos első helyezést kapott. Egyetemi évei alatt köztársasági elnöki ösztöndíjas volt, a JATE TTK kiváló hallgatója és az MTA kiváló ifjú kutatója címet is elnyerte. PhD dolgozata könyvként is megjelent. Ipari katalizátor fejlesztési munkáját ezidáig 42 nemzetközi szabadalom fémjelzi. Nemzetközi petrolkémia és kőolajfinomítás témájú konferencák rendszeres előadója.