Bezár

Hírarchívum

Opera, lézerek, robotok és kísérletek karácsonyra

Opera, lézerek, robotok és kísérletek karácsonyra

2013. december 20.
2 perc

Karácsonyi kísérletek címmel adott kis és nagy diákoknak „ajándékkoncertet” 2013. december 19-én a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara, az ELFT Csongrád Megyei Csoportja, az SZTE Fizikus Tanszékcsoport és a Szent-Györgyi Albert Agóra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_3627A Budó Ágoston-tanterem zsúfolásig megtelt, a város számos általános és középiskolájából érkeztek a természettudományok iránt érdeklődő diákok. Mindenki meglepetésére karácsonyi dalokkal kezdődött a kísérletes est: Szélpál Szilveszter fizikus, fizikatanár és operaénekes énekelt két karácsonyi dalt.

 

Ezt követően a program háziasszonya, Kopasz Katalin mondta el, hogy nyolcadik alkalommal rendezik meg év végén, karácsony előtt a kísérletes estet, amelynek mottója Bay Zoltán fizikus gondolata: az emberi gondolkodásnak a tudomány az alapja, ezért kell minél szélesebb körben a tudományt terjeszteni. A programot egyébként az Angol Királyi Társaság által 1986 óta minden évben megrendezett tudományos estek mintájára szervezik meg, a szegedi hagyományát Papp Katalin címzetes egyetemi tanár teremtette meg, amit ez úton tapssal is megköszönt neki a közönség.

 

A rendezvény célja, hogy a fizika mellett a többi tanszékcsoport felé is nyissanak, ennek jegyében kémikusok és biológusok már voltak vendégei az eseménynek, idén pedig szintén hívtak vendégeket más tanszékekről. Az est résztvevői megismerhették az Informatikai Tanszékcsoport robotjait, megnézhették a 3. osztályos Józsa Marcell robotállat-gyűjteményét, és azt is, hogy ezek a szerkezetek hogyan reagálnak különböző akadályokra vagy hangra. A koszos és kocsmakísérleteket otthon fellelhető eszközökkel, tárgyakkal mutatták be, főszerepbe került a gyufa, és készült úgynevezett elefántfogkrém is. Az esten video- és telefonkapcsolatot létesítettek az Agóra-labor és a Budó Ágoston-terem között, lézerkísérleteket bemutatva.

 

A résztvevők nem távoztak üres kézzel: kaptak egy-egy szaloncukrot, valamint meglepetést is. Egy fémfólia segítségével kellett megállapítaniuk, hogy ki van azon a képen, amelyet eltorzítva nyomtattak ki. Most már megírhatjuk, a helyes megfejtés Neumann János. Az „ajándékkoncerten” felléptek Hopp Béla, Molnár Milán, Nagy Anett, Szélpál Szilveszter, Szépe Tamás, Józsa Marcell és Kalmár Kristóf.

 

SZTEinfo


karacsonyi
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek