Bezár

Hírarchívum

Az orosházi diákok ismerik legjobban a dizájnerdrogok veszélyeit

Az orosházi diákok ismerik legjobban a dizájnerdrogok veszélyeit

2013. december 13.
3 perc

Díjátadó ünnepséget tartottak a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán 2013. december 12-én. A dizájnerdrogok veszélyeit bemutató pályázati kiírásra összesen 11 dolgozat érkezett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara pályázatot hirdetett középiskolások és szakiskolások részére „Miért veszélyesek a dizájnerdrogok?” címmel. A pályázatra 9-12. osztályos diákok minimum 10, maximum 25 oldalas pályaműveit várták.

lantos ilonaA díjkiosztó ünnepségen Lantos Ilona, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékáni hivatalvezetője köszöntötte a megjelent diákokat és kísérőiket, a gyógyszerészkar oktatóit, valamint Vetró Orsolyát, Szeged Megyei Jogú Város Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának koordinátorát. Ezt követően Gáspár Róbert beiskolázási és közkapcsolati dékánhelyettes, a pályázat szakmai vezetője szólt. – Ez a pályázat pontosan olyan fiatalokat szólított meg, akik éreztek kutatókedvet, elhivatottságot ahhoz, hogy ezzel a most nagyon is fontos témával, a dizájnerdrogokkal foglalkozzanak – nem úgy mint használók, hanem mint akik annak veszélyeit igyekeznek megismerni. Hiszen ez a korosztály az, amelyik talán az egyik legveszélyeztetettebb ezen a téren. Ezért is örülünk annak, hogy 11-en vállalkoztak pályamunka elkészítésére mondta Gáspár Róbert.

Hozzátette: az SZTE Gyógyszerésztudományi Karon nagyon fontos az utánpótlás felkutatása és támogatása, hiszen a kábítószerek ismeretéhez, kémiájához szorosan kapcsolódik a gyógyszerésztudomány. Ezért ha valaki úgy gondolja, hogy a későbbiekben szeretne a kémiával, gyógyszeranyagokkal foglalkozni, akkor annak kitűnő lehetőséget biztosít a Gyógyszerésztudományi Kar, amely az országban a legjobb képzőhely. Beszédéből megtudhattuk, hogy minden pályamunkát legalább két oktató olvasott el és értékelt egy előre meghatározott pontozási rendszer szerint. Az így kapott pontszámok alapján alakultak ki a helyezések. A dékánhelyettes néhány statisztikai adatott is ismertetett. A beérkező pályázók nemét tekintve 6 lány és 5 fiú pályázott összesen 4 magyarországi és 1 vajdasági iskolából. Kecskemétről 4, Orosházáról 3, Zentáról 2, Makóról és Szegedről pedig 1-1 dolgozat érkezett.

A helyezést el nem ért diákok – Csehi Evelin, Tóth Vivien, Szvoreny Tamara, Erdélyi-Furka Barbara Fanni, Nagy Dávid, Gajda Gergely, Sipos Bence és Szalai Klaudia – 5 ezer forintos pénzjutalomban, elismerő oklevélben és ajándékcsomagban részesültek.


GYTK_dijkioszto
A díjkiosztón készült képgaléria itt megtekinthető


3. helyezett lett Jónás Noémi „Miért veszélyesek a dizájnerdrogok?” című munkája. A bírálók kiemelték, hogy a dolgozathoz sok, a témával foglalkozó anyagot tanulmányozott át, és helyesen mutatta be a legjellemzőbb dizájnerdrogokat, illetve a szerek tipikus jellemzőit. Jónás Noémi munkájáért 20 ezer forint pénzjutalomban, oklevélben és ajándékcsomagban részesült.

A 2. helyezett Bacsur Péter az ajándékcsomagon és oklevélen kívül 30 ezer forintot vihetett haza „Szintetikus drogok, avagy a gyilkos vegyszerek” című dolgozatáért. Pályázatával kapcsolatosan külön megemlítették, hogy a sokrétű információ mellett egy exdrogossal készített interjút is tartalmaz. Az első helyezettnek járó 40 ezer forintos pénzjutalmat, oklevelet és ajándékcsomagot Nyári József „Új szerek a drogpiacon: a dizájnerdrogok” pályázata nyerte el. Dolgozatában a kémiai tulajdonságok mellett a függőségek típusait, a rehabilitáció folyamatát is ismertette, valamint önálló kutatómunkáját mutatta be. Mindhárom díjazott az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola tanulója.

A nyereményeket a város Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának jóvoltából oszthatták ki. A díjak átadását követően a dékánhelyettes ajándékcsomaggal köszönte meg Vetró Orsolya együttműködését, majd a szervezők egy közös beszélgetéssel egybekötött fogadáson látták vendégül a rendezvény résztvevőit.

A pályázat a TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2013-0035 „Tudományos eredmények elismerése és

disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen” program keretében valósult meg.

 

SZTEinfo



uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek