Bezár

Hírarchívum

Egyetemi Zenei Versenyen mutatkoztak be az SZTE tehetségei

Egyetemi Zenei Versenyen mutatkoztak be az SZTE tehetségei

2013. november 28.
2 perc

Az SZTE központi épületének díszterme adott otthont november 27-én a Kulturális Iroda által szervezett Egyetemi Zenei Versenynek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Iroda vezetője és az esemény főszervezője üdvözölte a megjelenteket, majd bemutatta a zsűrit, melynek tagjai között szerepelt László Boldizsár operaénekes, Varga Kornél gitáros, valamint a zsűri elnöke, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Gyüdi Sándor.

A versenyen szólistaként a Szegedi Tudományegyetem nappali tagozatos hallgatói indulhattak el, kivéve a ZMK hallgatóit, illetve a JGYPK ének-zene szakos diákjait. Kamaracsoportok esetén az előadók maximális létszáma hat fő volt, a tagok legalább felének az SZTE hallgatójának kellett lennie. A szólisták esetleges zongora- vagy egyéb hangszeres kísérője bárki lehetett. Végül nyolc karról érkezett nevezés, összesen harminc produkciót hallhatott a közönség. A legtöbben a Bölcsésztudományi Karról indultak el, de sokan voltak a TTIK-ról és a JGYPK-ról is.

A megmérettetésen, amelynek összdíjazása egyébként 120 000 forint volt, a komolyzene, a népzene, valamint a jazz, musical, sanzon körébe tartozó, összesen 5-10 perc műsoridejű hangszeres vagy vokális szólódarabok és kamaraművek, illetve eredeti (nem zeneszerzői feldolgozású) népzenei anyag énekes vagy autentikus hangszeres előadásával lehetett részt venni.


Zenei_hangverseny
Egyetemi Zenei Versenyen mutatkoztak be az SZTE tehetségei - GALÉRIA


Nagy az érdeklődés a verseny iránt”

 

– Nagyon régóta kötődöm az Egyetemi Zenei Versenyhez – válaszolt Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója arra a kérdésre, hogy minek köszönhető személyes megjelenése a viadalon majd folytatta: – Azt is be kell vallanom, hogy 1979 februárjában magam is résztvevője a TTK hallgatójaként. Másrészt vagy 20 éve Tajti Gabriellával, a Kulturális Iroda vezetőjével úgy tartottuk, hogy meg kellene újítani a versenyt, úgy hogy azóta személyesen már a zsűri oldalán vállalok szerepet. Azt hiszem, az egyetemisták közül sokan komolyan zenélnek, akik nem zenésznek készülnek, tehát nem a Zeneművészeti Kar hallgatói. Aki zenél, az szereti másokkal is megosztani, amit tud, szeret a közönség elé lépni. Az esemény célja éppen ezért az, hogy a zenélésben előrelépjenek, hasznos tanácsot kapjanak, és véleményem szerint ezek együttesen eredményezhetik, hogy nagy az érdeklődés a megmérettetés iránt mondta el a www.u-szeged.hu-nak a főigazgató.


A verseny kategóriái a következők voltak.

I. Komolyzene

I. A Vokális komolyzene (szólisták és együttesek)

I. B Hangszeres komolyzene (szólisták és együttesek)

II. Népzene

II. A Népdaléneklés (szólisták és együttesek)

II. B Hangszeres népzene (szólisták és együttesek)

III. Jazz, musical, sanzon

III. A Vokális könnyűzene (szólisták és együttesek)

III. B Jazz együttesek

 

 

 

Gábor Viktor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek