Bezár

Hírarchívum

Japán nagykövete a szegedi egyetemen előadást tartott

Japán nagykövete a szegedi egyetemen előadást tartott

2013. november 08.
4 perc

A szegedi egyetemen tartott előadást Japán magyarországi nagykövete, Yamamoto Tadamicsi. A diplomatát a felsőoktatási kapcsolatokról is kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

japan nagykovetTöbb mint ötven diák tanul a Szegedi Tudományegyetemen. A kapcsolatok erősítése az elsődleges célja Japán magyarországi nagykövetének. Yamamoto Tadamicsi Csongrád megyébe látogatott 2013. november 7-én. Megtekintette a Feszty-körképet, majd munkaebéden találkozott B. Nagy László kormánymegbízottal.

 

A Szegedi Tudományegyetem vezetői közül Dömötör Máté főtitkárral és Marsi Istvánnal, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánjával folytatott megbeszélést a japán diplomata. A nagykövet tájékoztatást kapott az SZTE innovációs tevékenységéről, nagy érdeklődést mutatott az ELI nyújtotta lehetőségek iránt, de a szoftverfejlesztés irányai is érdekelték.

 

„Magyarországra érkezésemet követően nyomban az volt a legnagyobb meglepetés számomra, hogy a magyarok milyen élénk érdeklődést mutatnak – beleértve a japán nyelvet is – a japán kultúra iránt. Ez a fajta érdeklődés erősíti az emberek egymáshoz való kötődéseit. Az emberek közötti kapcsolatok szolgálnak alapul az országok közötti barátság építéséhez. Arra szeretnék törekedni, hogy az emberi kapcsolatok oldaláról tovább mélyítsem és kiteljesítsem ezt a barátságot. Szándékom, hogy a magyarországi Japán Nagykövetség mind a politikai, mind a gazdasági téren lévő kapcsolatok előmozdításán felül a magyarországi japán állampolgárok és japán vállalatok számára is hasznos segítséget nyújtson” – írta köszöntőjében Yamamoto Tadamicsi, Japán magyarországi nagykövete.

 

Diplomácia címmel az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar tanácstermében tartott előadást Yamamoto Tadamicsi. Az intézmény Alkalmazott és Társadalomismereti Tanszéke szervezte a programot – tudtuk meg Krémer András főiskolai tanártól. Japán nagykövete a diplomata tevékenységét a személyes kapcsolatokhoz hasonlította: „őszintének kell lenni, de nem mindegy, mit mikor cselekszünk és mondunk” – hangsúlyozta.

A japán diplomácia három pillére közül elsőként a béke fenntartását, a biztonságpolitikát, a partnerséget említette. Elmondta: a második világháborúban játszott szerepe miatt Japán 1952-ben tért vissza a nemzetközi közösségbe. Biztonságpolitikai területen az Európai Unió fontos partnere Japánnak. Ez erősíti a távol-keleti ország pozícióit a térségben. Kiemelte a közép-európai régió szerepét a biztonsági kérdésekben.

A gazdaságfejlesztésben is szerepet kap a diplomácia. Ennek jelentősége és hangsúlyai a technológiai fejlődéssel együtt változnak. Fénykornak nevezte, amikor Japán előkelő helyet vívott ki magának az elektronikai terepen. Ez mára változott, ezért Japán piaci megjelenés is a diplomácia sarokpontjává vált a befektetési lehetőségek, a gazdasági partnerek fölkutatásában is. Példaként említette: a Suzuki fontos európai bázis a Japán ipar számára.

 

 

Japan_nagykovet
Japán nagykövete a szegedi egyetemen előadást tartott - GALÉRIA

 

A harmadik pillér az életminőség. Ennek lényeges eleme a demokratikus berendezkedés és intézményrendszer. Az ehhez kötődő tevékenységek is feltételezik a partnerséget.

Kérdésekre válaszolva a japán diplomata elmondta: érdekeltek a hallgatói mobilitásban, a tudás cseréjében. A magyarországi és a japán felsőoktatás közötti kapcsolatok legélénkebb pontjainak - az orvosi és a zenei képzés mellett - az informatikát nevezte meg. A Szegeden működő multikulturális nyári egyetem is érdekelte, mert alkalmat kínál egymás munkamódszerei, kultúrájának a megismerésére. A hallgatóság Japánról szóló ismertetőket, olvasnivalót is kapott.

SZTEinfo

Fotók: Ü. K. L.

 

*

 

Yamamoto Tadamicsi, Japán magyarországi nagykövete válaszolt az SZTE Médiacentrum kérdéseire.

 

„Magyarország és Japán egyaránt nagy becsben tartja a tudományokat, és ezért nagy hangsúlyt fektetnek a tudományos kutatásra és oktatásra. A magyar oktatás viszont alapvetően a praktikus, használható tudást részesíti előnyben, míg a japán oktatás sokkal teoretikusabb” – fogalmazott a gépészmérnök végzettségű karrierdiplomata. Elárulta: „Japánban sok egyetemista úgy jut el a diplomáig, hogy már a felsőoktatási tanulmányai során állást kap valamelyik cégnél.”

 

Kifejtette, hogy Japán és Magyarország között kialakulhat egy komoly kapcsolat. Ez jelenleg abban mutatkozik meg, hogy az SZTE és a japán egyetemek egyre több cserediákot küldhetnek majd a másik félhez. A japán hallgatók jelenleg három nagy területet részesítenek előnyben: a gyógyszerészetet, a zenét és a tudományokat. Yamamoto Tadamicsi azonban kiemelte, hogy a kapcsolat fenntartására ügyelni kell, és sok energiát kell belefektetni.

 

Ő. T.

 

 

A japán diplomata látogatásáról a VTV Szeged tudósítása itt megtekinthető:
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek