Bezár

Hírarchívum

Koszorút kapott Klebelsberg Kuno

Koszorút kapott Klebelsberg Kuno

2013. november 20.
2 perc

Ünnepélyes keretek között megkoszorúztak Klebelsberg Kuno emléktábláját az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon. Ünnepi beszédet T. Molnár Gizella művelődéstörténész mondott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

koszoruzasKlebelsberg Kuno (1875. november 13. – 1932. október 12.) egykori kultúrminiszterre emlékeztek november 19-én az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Boldogasszony sugárúti főépületében. A pedagógusképzés Szegedre helyezésének 85. évfordulója és Klebelsberg Kuno születésének 138. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara és hallgatói önkormányzata megkoszorúzta a néhai miniszter emléktábláját, Fritz Mihály szobrászművész alkotását. Klebelsberg Kuno volt az, aki Szegeden egyetemi építkezéseket indított, és megteremtette a felsőoktatás korszerű keretlehetőségeit. Sem a klinikákat, sem az egyetem más területeit nem tudta elképzelni magas színvonalú kutatómunka nélkül. Emellett támogatta a fiatal tudósok munkáit is, 1930-ban az ő kérésére érkezett a városba Szent-Györgyi Albert.


Klebelsberg Kuno hagyatéka mindmáig tetten érhető a Szegedi Tudományegyetem falai között, ezért a JGYPK épületében található emléktábláját minden évben megkoszorúzzák. Az egybegyűltek előtt Tőkéné Molnár Gizella, az Andragógia Szakcsoport tanszékvezető főiskolai tanára mondott beszédet. Elmondása szerint Klebelsberg Kuno tevékeny szerepet vállalt a szegedi értelmiség megerősítésében azzal, hogy az Alföld szellemi központjává emelte a várost. Emellett a kultúrminiszter munkájának köszönhető a tanárképzés megújítása is. – Klebelsberg Kuno jó döntést hozott – fogalmazott T. Molnár Gizella. Ezt követően Marsi István, a kar dékánja és Juhász Gergely, a hallgatói önkormányzat vezetője megkoszorúzták az emléktáblát.

 

Őszi Tamás


Klebersberg_koszoruzas
Koszorút kapott Klebelsberg Kuno - GALÉRIA

Békési Imre, az SZTE emeritus professzora A szegedi felsőoktatás történetének néhány tanulságos mozzanatáról címmel írt tanulmányt, amely itt olvasható:

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek