SZTE Info

Megkezdődött a jubileumi Szent-Györgyi Napok

Infrastrukturális fejlesztésekről, kiemelkedő kutatási eredményekről, a képzési paletta folyamatos bővítéséről beszéltek az egészségügyi karok és a klinikai központ vezetői.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

megjkezd_szent_gyorgyi

Az idei évben november 14–17. között rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak immár hagyományossá vált ünnepi programsorozatát, a XX. Szent-Györgyi Napokat. Ennek keretében a népszerű Richter Tudós Klub mellett központi ünnepséggel, posztgraduális továbbképző fórummal, szakmai továbbképző tanfolyamokkal, kurzusokkal, tudományos konferenciával, a Szent-Györgyi Albert Baráti Kör tudományos előadásaival és közgyűlésével várják az érdeklődőket. A programról, valamint az érintett intézmények aktuális híreiről az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Elnöki Hivatalának tanácstermében november 14-én számoltak be a szervezők.

 

Palkó András professzor, a Szent-Györgyi Napok szervezőbizottságának elnök bejelentette, a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karai a jubileumi huszadik alkalommal rendezik meg a 2013-as esztendőben az ünnepséget, melyhez szakmai támogatóként tizedszer csatlakozik a Richer Gedeon Nyrt.

 

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központot képviselő Pávics László professzor úgy fogalmazott, míg korábban sok esetben a panaszáradat volt rájuk jellemző, manapság igencsak jó dolog a klinikai központban dolgozni. Nagyszabású beruházásokkal gazdagodik a központ, jövőre már működik a magkórház a 265 ágyas új klinikával, a modern sürgősségi betegellátó osztállyal, a betegeket a legkorszerűbb technika várja a komplexumban, melynek környezete is megújult. A klinikai központ további projektre is készül, a 2014 és 2020 közötti uniós finanszírozási ciklusban is számít forrásokra.

 

Vécsei László professzor, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a fakultás legfontosabb infrastrukturális fejlesztéseiről szólt. Ezek közé sorolta a nemrégiben átadott skill központot, a hamarosan megvalósuló immunológiai-genetikai központot, a 265 ágyas új klinikai tömböt, valamint bejelentette, terveik és reményeik szerint a nem is oly távoli jövőben egy nagy oktatási-kutatási központot is felhúzhatnak a Tisza-parton. Az akadémikus megemlékezett a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albertről is, akinek legnagyobb érdeme a C-vitamin felfedezése, ám – folytatta – további munkássága is legalább még egy Nobelt ért volna, elég, ha csak az izomkutatásban elért eredményekre gondolunk.

 

A Fogorvostudományi Kar dékánja, Nagy Katalin professzor azt mondta, karukra mindig is jellemző volt a magas színvonalú oktatás és betegellátás, ám az utóbbi évek során a tudományos teljesítményben, a kutatások terén is rengeteget léptek előre, büszkék sikereikre. 2012 végén életre hívták az Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszéket, neves kutatók bevonásával, akik máris nagyszerű eredményeket mutathatnak fel. Kiemelte, az idei évben nem kevesebb mint húsz előadással csatlakoztak a Magyar Tudomány Ünnepéhez. Külön szólt a hagyományos, rangos tavaszi konferenciájukról, mely felhelyezte a fakultást a nemzetközi tudományos térképre. Egyúttal bejelentette, 2015 augusztusában az SZTE FOK adhat otthont az európai fogorvosdékáni konferenciának, a nagy elismerés hátterében egyebek mellett az húzódik meg, hogy európai curriculum szerint folyik itt az oktatás.

 

Héderné Berta Edina, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar általános dékánhelyettese a Temesvári Egyetemmel közösen sikerrel lebonyolított HURO-projektről beszélt. Az utóbbi esztendő sikerei közül külön említette a védőnői munkacsoport által szervezett nemzetközi konferenciát. Megtudtuk tőle, a kar elkötelezett képzési kínálatának bővítése mellett. A FOK-kal közösen akkreditálták a dentálhigiénikus képzést, mely 2014 szeptemberében indul. Az egészségtudomány mesterszakot pedig magyarul és angolul is elérhetővé kívánják tenni.

 

A Gyógyszerésztudományi Kar aktualitásait Dombi György professzor foglalta össze. Örömmel vázolta, a fakultás roppant népszerű: felvételi kapacitásukat maximálisan kitöltötték, egyre többen tanulnak angol nyelvű képzésükön, a PhD-képzésre háromszoros volt a túljelentkezés. Ipari kapcsolataik rendkívül szélesek, s egyre aktívabbak. A GYTK tudományos életének komoly súlyt ad – fogalmazott –, hogy Fülöp Ferenc korábbi dékán a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja lett, és Széchenyi-díjjal tüntették ki.

 

Az eseménysorozatot támogató Richter Gedeon Nyrt. kutatási főtanácsadója, Vas Ádám innovatív szellemű cégként mutatta be a 122 éves, jelenleg mintegy 10 ezer munkatársat, köztük ezer kutatás-fejlesztőt foglalkoztató vállalkozást. Széles palettájukról a szakember a nőgyógyászati és a kardiovaszkuláris készítményeket ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Azt is elárulta, biztató kutatásokat folytatnak a központi idegrendszerrel kapcsolatban.

 

Az eseménysorozat első napján megtartott Richter Tudós Klub idei témájául az étkezési zavarok, az elhízás szolgáltak. A négy kar és a klinikai központ központi ünnepsége november 15-én, pénteken délelőtt 10 órakor kezdődik a TIK kongresszusi termében. Itt díjakat nyújtanak át, majd ugyancsak a TIK-ben átadják az Általános Orvostudományi és Gyógyszerésztudományi Kar jubileumi diplomáit is.


SZTEinfo


 
uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)