Bezár

Hírarchívum

Nemzetközi ELI-workshopot tartottak a Novotelben

Nemzetközi ELI-workshopot tartottak a Novotelben

2013. november 23.
1 perc

Az ELI-ALPS 2013. november 21-22-én rendezte az I. ELI-ALPS User Workshopot Szegeden, a Novotel Tisza-termében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvényen Dimitris Charalambidis, az ELI-ALPS tudományos igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Osvay Károly, a szegedi intézet kutatási technológiai igazgatója bemutatta a projektet. A workshopon az attofizika, atom- és molekulafizika, a nanofizika, az anyagtudomány, az orvosbiológia, a lézeres részecskegyorsítás és alkalmazása témakörökben hangzottak el gondolatébresztő előadások, valamint alkalom nyílt széles körű tudományos diszkussziókra is.

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai, orvosi és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

Az ELI lézeres kutatóközpont a tervek szerint 2015-re épül fel. Eddigre már elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része is, és indulhat a kutatói munka. A nemzetközi kutató- és tudóscsoport munkáját segíti, hogy a lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik egészen 2018-ig, ezzel is megteremtve a lehetőséget a nemzetközi jelentőségű kutatási eredmények megalapozására.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek