Bezár

Hírarchívum

A Spektrum TV érdeklődik az SZTE BTK vizsgafilmek iránt

A Spektrum TV érdeklődik az SZTE BTK vizsgafilmek iránt

2013. november 12.
2 perc

A Népszerű Tudományos és Kultúrtörténeti Filmek Nemzetköz Fesztiválján járt az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék elektronikus média szakirányos hallgatóinak csapata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szolnokon rendezték meg 2013 októberében a Népszerű Tudományos és Kultúrtörténeti Filmek Nemzetköz Fesztiválját. Ott olyan alkotók és alkotások mérettettek meg, melyek témája és feldolgozási módja az ismereterjesztést szolgálja. 15 ország mintegy 100 filmalkotása közül választották ki azt a 25-öt, melyet a versenyprogramban vetítettek. E 25 alkotás között ott volt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék (KMT) két filmje is. Ezek BA - szakos hallgatók vizsgafilmjeként készültek. Papp Melinda: Teljes gőzzel! című műve a steampunk világa kalauzolja a nézőt, míg Dóczi Attila Nem mese! Anime című filmje az anime rajongók táborát mutatja be. Mivel itt olyan filmesek versengtek, mint Pálfi Szabolcs, Groó Diána, Molnár Attila, ezért a KMT Tanszék első filmeseinek már az is nagy megtiszteltetés volt, hogy a versenyprogramban láthatták alkotásaikat.

 

A szakmai beszélgetéseken, fórumokon szó volt a televíziózás és az ismeretterjesztés XXI. századi kihívásairól, valamint az ismereterjesztő filmkészítés oktatásának lehetőségeiről. Ez utóbbin a szegedi médiaoktatást Klucsik Edit televíziós szakirányvezető képviselte, a BKF-ről Asbót Kristóf rendező, a PTE-ről Gocsál Ákos, az ELTE TTIK-ról Nagy Ernő rendező, míg a PPKE-ről Péterfy András rendező vett részt, a moderátor Babiczky László rendező volt, aki szintén az SZTE BTK KMT Tanszék oktatója. Itt hangzott el, hogy Szegeden a BTK-án valódi ismereterjesztő- és dokumentumfilmes műhely alakult ki, köszönhetően annak, hogy a diplomamunka film is lehet.

 

A vizsgafilmek kapcsán alakult ki párbeszéd a Spektrum Televízió és a tanszék képviselője közt. Magyarország egyik legismertebb tematikus csatornája ugyanis műsorára tűzné e vizsgafilmek legjobbjait. Ha ez megvalósul, olyan nézettségi felülethez jut a szegedi egyetem és a filmkészítők itteni csapata, amely egyelőre unikális a magyar média oktatásban.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek