Bezár

Hírarchívum

Tudományos üléssel köszöntik a 15 éves Bolyai János kutatási ösztöndíjat

Tudományos üléssel köszöntik a 15 éves Bolyai János kutatási ösztöndíjat

2013. november 04.
2 perc

„Értékteremtés és értékközvetítés” címmel rendez az MTA SZAB Bolyai János Kutatási Ösztöndíjasok Klubja Klubtanács és az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma tudományos ülést a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által szervezett Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében a Bolyai-ösztöndíj életre hívásának 15. évfordulója alkalmából Szegeden.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az 1998 óta létező, évente meghirdetett ösztöndíj jelentős szerepet tölt be a hazai tudományos utánpótlásképzésben, célja a 45 év alatti tehetséges kutatók anyagi támogatása, A konferenciát a TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0035 azonosítószámú, „Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen” projekt finanszírozásával rendezik november 11-én (hétfőn) az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) székházában (Szeged, Somogyi u. 7.).

 

A nagyszabású eseményt 10 órakor a házigazda MTA Szeged Akadémiai Bizottság elnöke, Dékány Imre akadémikus, illetve a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor akadémikus nyitja meg. Ezt követően köszöntőt mond Klinghammer István akadémikus, felsőoktatásért felelős államtitkár, a Bolyai János kutatási ösztöndíj szakértői kollégiumi elnöke, Csépe Valéria akadémikus, az MTA főtitkárhelyettese, a Bolyai János kutatási ösztöndíj elkötelezett támogatója, Kosztolányi György akadémikus, az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság (PAB) elnöke, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratórium elnöke, valamint Pálfy Péter Pál akadémikus, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatója, aki két cikluson keresztül töltötte be a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratórium elnöki tisztjét.

 

A 10 óra 50 perckor kezdődik, 12 óra 30 percig tart a plenáris ülés. Itt előadást tart Erdei Anna akadémikus, az ELTE Immunológiai Tanszék vezetője (Gergely Jánosra emlékezve); Csépe Valéria akadémikus, az MTA főtitkárhelyettese (Szakmai és emberi felelősség a pályázatok értékelésében), Kosztolányi György akadémikus, az MTA PAB elnöke, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratórium elnöke (Bolyais délutánok a Pécsi Akadémiai Bizottságon), Krisztin Tibor akadémikus, az SZTE Bolyai Intézet tanszékcsoport-vezetője (Késleltetett visszacsatolási modellek), Menyhárd Attila, az ELTE ÁJTK Polgári Jogi Tanszékének vezetője (Szöveg, jog, értelmezés), Szigeti Gyula, az MTA Doktori Tanács Titkárságának vezetője (Bolyai-ösztöndíj a számok tükrében) és Keserű György, az MTA Természettudományi Kutatóközpont főigazgatója (A fehérjeszimulációktól a gyógyszerkutatásig és tovább). Zárszót mond Görög Márta, a szervező MTA SZAB Bolyai Ösztöndíjasok Klubja Klubtanács titkára.

 

Az állófogadást követően 14 órától egészen 17.30-ig három fő tudományterületre osztva zajlanak majd a szekcióülések. A Humán- és társadalomtudományok szekció elnöke Görög Márta, az MTA SZAB Bolyai Ösztöndíjasok Klubja Klubtanács titkára, az Élettudományok szekció elnöke Széll Márta, az MTA SZAB Bolyai Ösztöndíjasok Klubja Klubtanács tagja, a Matematika és természettudományok szekció elnöke pedig Török Zsolt, az MTA SZAB Bolyai Ösztöndíjasok Klubja Klubtanács tagja.

 

A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel vár a szervező, az MTA SZAB Bolyai János Kutatási Ösztöndíjasok Klubja Klubtanács.

 

További információk: Görög Márta, (gorogm@juris.u-szeged.hu, 30 336 75 70)

 

A meghívó itt elérhető:

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek