Bezár

Hírarchívum

Vántus István Kortárszenei Napok Szegeden

Vántus István Kortárszenei Napok Szegeden

2013. november 21.
2 perc

Negyvenhárom zeneszerző több mint félszáz műve hangzik el november 25. és 28. között a Vántus István Kortárszenei Napokon, köztük négy ősbemutatóként. Az egyedülálló programsorozaton bemutatkoznak a csongrádi megyeszékhely zenepedagógiai intézményei is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Vántus István 1935-ben született Vaján, 1955-ig a debreceni zeneművészeti szakiskolában tanult, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakára. 1960-tól egészen halálig zeneelméletet és zenetörténetet tanított a szegedi zenekonzervatóriumban. Először a zeneművészeti szakiskola, majd a szegedi zenetanárképző főiskolai tagozat tanáraként, majd az 1991-ben létrejött egységes szegedi zenekonzervatórium tanszékvezető professzoraként dolgozott. A Kortárszenei Napok elődjét, a Mai Magyar Zene Hetét 1971-ben hívta életre az Erkel-díjas zeneszerző.

 

Az egyedülálló programsorozat nyitó napján, november 25-én 17 órai kezdettel a Somogyi-könyvtár I. emeleti folyóirat-olvasójába zeneszerző- és közönségtalálkozóra várják az érdeklődőket. 19.30-tól kamarahangversenyt rendeznek a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Fricsay-termében, melyen többek között Vántus István Quintetto d’ottoni műve is felcsendül a ZMK hallgatóiból alakult rézfúvós kvintett előadásában. November 26-án, kedden 11 órai kezdettel az SZTE JGYPK Ének-Zene Tanszék Művészeti Diákköre és a Vántus Társaság közös zenepedagógiai délelőttöt rendez. Inventio poetica címmel 17 órára a Fricsay-terembe az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatóinak koncertjére várják az érdeklődőket, 19 órától pedig Kocsári Miklós 80. születésnapja tiszteletére rendeznek kamara- és kórushangversenyt.

 

Szerdán, november 27-én délben Hangcsoportok címmel a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola hangversenyét hallhatják az érdeklődők, majd 17 órától a Somogyi-könyvtár I. emeleti folyóirat-olvasójában Zenei Album címmel Kósa György-emlékhangversenyt tartanak. 19.30-tól Réti Attila és vendégei adnak kamaraestet a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Kamaratermében. A zárónapon, november 28-án 16 órától a Király-König Péter Zeneiskolában Törpék és Óriások címmel mutatkoznak be a fiatal tehetségek, majd a kortárszenei napok 19.30-tól a Fricsay-teremben kamaraesttel ér véget.

 

További információ és a részletes műsor a http://www.music.u-szeged.hu/hirek/szte-zmk-kiemelt-hirek/vantus-istvan?objectParentFolderId=13062 weboldalon érhető el.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek