SZTE Info

Vitaminokról és ősmaradványokról szólt a Science Café estje

Két előadó lépett katedrára az SZTE Tehetségpont által szervezett tudománynépszerűsítő sorozaton, Kovács Lajos, illetve Gulyás Sándor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Science Café november 7-i estjén – ahogy már megszokhattuk – két téma került terítékre. Elsőként Kovács Lajos, az SZTE ÁOK Orvosi Vegytani Intézet tudományos főmunkatársa beszélt a DDT, dioxin és a „B17-vitamin” veszélyeiről, valamint a róluk kialakult hiedelmekről. A második előadáson Gulyás Sándor, SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Földtani és Őslénytani Tanszék tudományos munkatársa mutatta be az ősmaradványok legendáit és a mögöttük rejlő valóságot.

 

 

DDT, dioxin, „B17-vitamin”: veszélyek, tények, hiedelmek

 

Bizonyára a legtöbb ember hallott már a DDT nevű rovarirtó szerről. Ezt az anyagot először a második világháború után Nápolyban használták, ahol a csatornahálózat felrobbantása miatt a kártevő ruhatetvek okozta tífuszjárványt kellett megszüntetni. Ez volt az első diadala a szernek. A további évek során rengeteg helyen használták hasonló sikerrel. 1971-ig egymilliárd ember életét mentette meg. Ezen eredmények után a mezőgazdaságban is óriási sikerrel vetették be. Ez a nagymértékű felhasználás előhozta a szer negatív hatásait is. Néhány madárfajnál, például a vörösvércsénél és a fehérfejű rétisasnál a tojások héjának elvékonyodását okozta, ezáltal gátolva a szaporodásukat. Az évek során egyre több vád érte a DDT-t, ezek közül a rákkeltő hatás és a hormonháztartás befolyásolása által az utódok károsítása volt a két legjelentősebb – tudtuk meg. Kovács Lajos elmondta, Bruce N. Ames cáfolta a rákkeltő hatást, valamint kiderült, hogy az utódok fejlődését sem károsítja a DDT. A közvélemény vegyszerellenes hangulatának hatására azonban 1968–1984 között számos országban betiltották a szert. Dél-Afrika maláriával sújtott területein a betiltást követő négy évben majdnem meghétszereződött a maláriás megbetegedések száma. Ennek hatására 2000-ben Johannesburgban ismét engedélyezték a DDT használatát a maláriás területeken. A tanulság az, hogy az ilyen esetekben mérlegelni kell a kockázatot, a hasznot és a költséget – fogalmazta meg a szakember.

 

A következő hasonlóan vitatott szer a dioxin volt. Ezt lombhullató hatású szerként a vietnami háborúban vetette be az amerikai hadsereg. Ekkor Agent Orange név alatt futott. 1962-től 1969-ig 50000 tonnát használtak fel. A háború után a veteránok beperelték az Agent Orange gyártóját, majd peren kívül sikerült megegyezésre jutniuk. A legáltalánosabb tévhit a szerrel kapcsolatban az volt, hogy rendkívül magas a rákkeltő hatása. Ezért negyedmillió veteránt vizsgáltak meg, akik közül 27 ezret kórházba küldtek további vizsgálatokra. Öt embernek volt bőrbetegsége. A vizsgálatok kimutatták, hogy van öt olyan betegség, amely valóban kapcsolatba hozható a dioxinnal. A leggyakoribb a klórakne nevű bőrbetegség. A rák viszont nincs ezek között. A közvéleményben érzékelhető kemofóbia ebben az esetben is túl domináns nyomot hagyott. 1976-ban Sevesóban felrobbant a növényvédőszergyárban egy reaktor, aminek hatására dioxin került a levegőbe – folytatta az előadó. Harminc abortuszt végeztek el az orvosok a sevesói nőkön. A magzatok közül huszonkilenc teljesen egészséges volt, egy pedig Down-kóros. Továbbá megfertőződött klóraknéval száznyolcvan ember, de a bőrbetegség elmúlása után semmiféle maradandó probléma nem jelentkezett rajtuk. Továbbiakban tudnunk kell, hogy az ember a tűzhasználat révén bizonyos immunitást is élvez a dioxin hatásaival szemben, hiszen a fa égésekor is dioxin képződik.

 

A harmadik és egyben utolsó vizsgált szer a „B17-vitamin”, mely úgy került a köztudatba mint hatásos rákgyógyszer. Ez valójában az amigdalin nevű anyag (vagy annak származéka), mely megtalálható a természetben is, például a sárgabarack magjában. A vizsgálatok kimutatták, hogy semmiféle hatása nincs a rákos megbetegedésekre, ám egy béta-glükozidáz nevű enzim képes lebontani, ami közben a „B17-vitamin-ból” felszabadul a cianid. Tehát nem csak haszontalan, de még egyes esetekben a mérgezés esélye is fenn áll. Rengeteg kuruzsló élt a rák miatt kétségbeesett betegek hiszékenységével, és több tízmillió dollár hasznot termelve mellőzték a valódi segítséget. Még napjainkban is találhatunk az internet világában ehhez kapcsolatos weboldalakat, hirdetéseket. Kovács Lajos az előadása végén felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy hazánkban 2004 óta több mint kilencezer étrend-kiegészítő van forgalomban. A probléma a termékek kétes eredetéből fakad, valamint ezen a területen bevett szokás, hogyha gond van a termékkel, a forgalmazó cég egyszerűen eltűnik. Ezek a termékeket sajnos nem ellenőrzik szigorúan, mert nem minősülnek gyógyszernek.

 

 

Az ősmaradványok legendái és a mögöttük rejlő valóság

 

Szinte bizonyos, hogy mindenki hallott már valamiféle kétes eredetű tárgyra visszavezethető legendáról. A legismertebb ilyen történet természetesen a sárkányoké, azonban akad rengeteg más misztikus eredetű legenda, melyeknek legtöbbször az alapját különböző ősmaradványok képezik. Gulyás Sándor igyekezett a legtöbbről lerántani a leplet a második előadáson.

 

Bár már az írott történelem előtti időkből is ismerünk olyan, ember által készített eszközöket, leleteket, melyek egykori élőlények maradványait zárták magukba, az első hiteles fosszíliaábrázolás az 1557-es évre vezethető vissza. Láthatjuk, hogy az embereket régóta érdekli a múltjuk. Ebben az időben viszont a vizsgálatok helyett inkább a képzeletükre hagyatkoztak az ősmaradvány beazonosításakor. Valamint sokszor nem is a helyén kezelték ezeket a fennmaradt leleteket, hanem egy neoplatonista elgondolást követve úgy vélték, hogy bármilyen szervetlen anyagból véletlenszerűen képződhetnek kövekbe zárt élőlények. Egyes elgondolások isteni eredetű csodatevő tárgyakként a Teremtő emberek okítására szánt játékaiként értelmezték őket. Mások szerint pedig éppen hogy az ördög hozta létre ezeket, melyek a boszorkányok játékszerei – így a kutató.

 

Néhány egészen elképesztő történettel rendelkezik. Ismeretes volt egy mennykő nevű ősmaradvány, amit ördögujjnak is neveztek. Ez egy mai tintahalakhoz, kalmárokhoz hasonlító lábasfejű megkövesedett belső váza volt, amely megnyúlt ujjra vagy töltényhüvelyre, nyílhegyre emlékeztet. Erről úgy vélték, hogy a villám vesz fel ilyen formát, amikor a földbe csapódik. Az értelmezésben nem egyedülálló ez a kettős értelmezés. Létezett egy Gryphaea nevezetű kagyló a jura időszakból, melyet ördögpatának, avagy mint, ahogy a nevéből is látszik, griffmadárcsőrnek gondoltak. Továbbá létezett olyan ősmaradvány, mely átszelte a kulturális határokat, és minden tájon megalkotta a saját értelmezését. Az egyik ilyen legnevezetesebb maradvány Európában nyelvkőként, Szent Péter-nyelveként vagy máltai nyelvként vált ismertté. Ugyanez a maradvány Japánban a sintó isten Tengu fogaként ismert. Egykori, egészen óriás, több tízméteres nagyságot is elérő cápák fogairól volt itt szó. A másik egy külső vázas lábasfejű az ammonitesz háza. Az egyiptomi kultúrában Ammun Ra szarva volt, a görögöknél Nagy Sándort, Ammun fiát, illetve Zeuszt ábrázolták Ammun szarvaival. A rómaiaknál Jupiter szarvát jelentette. Továbbá, ha ez a csiga alakú lelet sárgás, arany színű volt, úgy gondolták, hogy a párna alá helyezve megadja a jövőbelátás képességét az álmon keresztül. Angliában kígyókőként vált ismertté, és a Whitby apátság alapítójának, Szent Helgának a legendája is erre épült. Sir Walter Scott Marmion című epikus költeményében ennek a legendának országnyi népszerűséget adott. Továbbá Kínában, Indiában, Észak-Amerikában, sőt a maja kultúrában is megjelent. Az építészet is felhasználta, és az oszlopfőkön jelenítette meg ez az összetéveszthetetlen csigaformát már a18. században. A történelem során előfordult, hogy egyszerű tengeri sünök megkövesedett vázát is tündérkenyérként értelmezték – sorolta az érdekességeket Gulyás Sándor.

 

Végezetül magyar kötődésű legendákat ismerhettük meg. A sárkányok legendájának első írásos emléke egy 1488-as jelentés, mely szerint Erdélyben sok barlangban lehet találni elhalt sárkányok maradványait. Ezen történet köré továbbá rengeteg kiegészítő is járult. Létezett sárkányfű vagy éppen sárkányvér, melyeknek sokrétű volt a felhasználása, és a hiszékeny emberek előszeretettel vásárolták őket. Ezek a leletek, amiket Erdélyben találtak, természetesen nem sárkányokhoz kötődtek, hanem egy a jégkorban élt barlangi medve megkövesedett csontjai voltak. A következő ide sorolható legenda Szent László pénze, mely egy egysejtű fennmaradt ősmaradványa. Az is kiderült, hogy a balatoni kecskeköröm vagy menyasszonyi főkötő egy puhatestű kagylónak a maradványa, ami a Pannon-tengerből származott.

 

Czakó Balázs

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex