Bezár

Hírarchívum

Az érem két oldala – saját készítésű kisfilmeket mutattak be a büntetőjogi TDK-n

Az érem két oldala – saját készítésű kisfilmeket mutattak be a büntetőjogi TDK-n

2013. október 12.
2 perc

Rendhagyó ülést tartottak október 10-én az ÁJTK Kari Társalgójában. A büntetőjogi TDK alkalmából a kar diákjai által készített hat darab kisfilmet mutatták be, ezt jogesetmegoldó verseny követte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013-10-10_19.10.35Október 10-én este több tucat jogi karos hallgató gyűlt össze az ÁJTK társalgójában, hogy összemérjék tudásukat a büntetőjog területén. A barátságos verseny házigazdája és moderátora Karsai Krisztina, a Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék tanszékvezető docense volt. Az esemény két részből állt: először bemutatták a hat csapat múlt félévi kurzusán készült kisfilmjét. Majd ezek alapján a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy feladatsort. A 4-5 perces videók témájául a vesztegetés, befolyással való üzérkedés, hivatali visszaélés, költségvetési csalás szolgált, először bemutatva az érem egyik oldalaként egy szituációt, amelyben a felek jogtalanul jártak el. Ezt követően megismétlődött a helyzet, ám ekkor az egyik fél már elutasította a jövedelmező, ám jogtalan lehetőséget.

 

Karsai Krisztina, aki amellett, hogy a kurzust tartotta, a filmek rendezésében is szerepet vállalt, érdeklődésünkre elmondta, hogy az új típusú vizuális médiumok által jobban megragad a tananyag a diákokban, mintha csak elméletet tanulnának. – Időigényes, de sokkal hatékonyabb. Jóval több ismeretet szerezhetnek, ha nekik kell kitalálni a film ötletét, hiszen a hitelesség több munkát és utánajárást igényel – magyarázta. Ráadásul a filmek megtekintése is sokat segíthet a kar hallgatóinak, hiszen vékony mezsgye van a jogszerű és jogszerűtlen hatáskör-érvényesítés között. Karsai Krisztina emellett dicsérte a hallgatók és résztvevők lelkesedését is.

 

2013-10-10_19.10.21Ez a lelkesedés tetten érhető volt filmekben is, amelyek történetének megírását és eljátszását is a jogi kar hallgatói végezték. Most, majd fél évvel a videók elkészítése után a büntetőjogi TDK-n először nyílt lehetőség mind a résztvevők, mint pedig a nagyérdemű számára, hogy visszanézzék a kész produkciókat. Mivel azonban egy szakmai eseményről volt szó, a hallgatók nemcsak nézték, hanem értékelték is a látottakat. Az előttük lévő feladatlapon fel kellett sorolniuk, melyik szereplő milyen jogi kihágást követett el. Az esemény végén összesítették az eredményeket, majd győztest hirdettek. A jelenlévők felkészültségét dicséri, hogy nem egy, hanem két fiatal is a dobogóra állhatott. Jutalmuk egy-egy bögre, valamint a hamarosan megjelenő büntetőjogi tankönyv ingyenes példánya volt. A díjeső itt azonban még nem állt meg, ugyanis a közönség szavazatai alapján megjutalmazták a legjobb női és férfiszínészt is. A legjobb film kategóriában pedig a pálmát a „Szövevényes barátság” című alkotás vihette el.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek