Bezár

Hírarchívum

Megkezdődött a Magyar Diabetes Társaság XXII. Kongresszusa

Megkezdődött a Magyar Diabetes Társaság XXII. Kongresszusa

2014. április 24.
2 perc

A Magyar Diabetes Társaság kétévente rendezi meg tudományos kongresszusát, melyen a szakemberek napjaink egyik legfontosabb népegészségügyi problémájának, a cukorbetegségnek legújabb ismereteit, tudományos eredményeit foglalják össze. A szakmai konferencia 2014. április 24-27. között zajlik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az 1970-ben alakult Magyar Diabetes Társaság az egyik legnagyobb létszámú hazai orvosi-szakmai társaság, melyben nemcsak orvosok, tudósok, kutatók szerepelnek tagként, hanem szakdolgozók és nem orvos diplomások is. Az idei rendezvényre több mint 1100 szakember regisztrált az ország minden pontjáról, kórházakból, egyetemi intézményekből és az alapellátásából. Az orvosok mellett dietetikusok, szakdolgozók, szervezéssel, gyógyszerkutatással foglalkozó szakemberek, gyógyszeripari és diagnosztikai cégek képviselői érkeznek a rendezvényre. A döntően szakmai szerepet betöltő tudományos rendezvénynek idén Szeged ad otthont, azért is mert a város, az egyetem az orvostudományok fellegváraként működik, és a kutatásban, fejlesztésben betegellátásban is zászlóshajója az országnak – ismertette Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnöke. Kiemelte az idei nemzeti kongresszuson nemzetközi vendégelőadóként részt vesz a Diabetes Világszövetség elnöke és a Román Diabetes Társaság elnöke is. Emellett a szakmai tanácskozáson a társaság nemzetközileg meghirdetett Somogyi-díját Michael Roden professzor, német tudós veheti át, valamint idén első alkalommal osztják ki a 77 Elektronikai Kft. jóvoltából az Év Fiatal Diabetológusa Díjat, melyet Putcz Zsuzsanna doktornő kap.


Több mint 90 olyan előadás hangzik majd el a konferencián, melyek a résztvevők tudományos ismereteit bővítik; 84 előadás és beszámoló, 2 tudományos szimpózium és 50 az aktuális terápiás lehetőségekről szóló összefoglaló. Az eseményen több szekció zajlik majd párhuzamosan, minden nap 9-18 óra között – foglalta össze a kongresszus adatait Várkonyi Tamás, a Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinika docense. Hozzátette: a tudományos tanácskozás legfontosabb témái között szerepelnek a diabetes genetikája, a gyógyszeres terápiák új lehetőségei, a vércukor-ellenőrzés, betegoktatás és életmód kérdései, a szövődmények és kezelésük, a gyermekkori cukorbetegség, a terhesek és időskorúak cukorbetegsége, valamint a diabetes központi idegrendszeri hatásai.


A kongresszus részletes programfüzete itt elérhető.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek