Bezár

Hírarchívum

A Biblia üzenetein keresztül teremtenék meg a népek közötti megbékélést

A Biblia üzenetein keresztül teremtenék meg a népek közötti megbékélést

2014. augusztus 06.
3 perc

A világ csaknem 270 neves bibliakutatója tanácskozik 2014. augusztus 2. és 9 között Szegeden. A bibliakutatók éves konferenciáját a Studiorum Novi Testamenti Societas / Újszövetség-kutatók Társasága (SNTS), a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésével rendezik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

BC5K3307_szteAz Újszövetség-kutatók konferenciája kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Benyik György helyi főszervező mutatta be a szervezetet. Mint mondta, az SNTS ökumenikus, akadémiai társaság, melyet 1938-ban alapított meg Jan de Zwaan holland, leideni bibliakutató. Az idei a 69. konferenciájuk, a jubileumi hetvenediket jövőre Amszterdamban rendezik. Elárulta, a katolikus egyház kezdetben gyanakodva tekintett az anglikán, kálvinista orientáltságú SNTS-re, a II. vatikáni zsinat változtatni a helyzeten, azóta többször is katolikus elnöke volt a társaságnak. A szervezetnek körülbelül 1000 tudós tagja van (köztük 5 magyar – Benyik György mellett Cserháti Sándor, Geréb Zsolt, Balla Péter, Peres Imre), akik 5 kontinens 700 egyetemét képviselik, így ez a kulturális eszmecsere egyik legjelentősebb nemzetközi fóruma. A szegedi konferenciára 55 ország 130 egyeteméről 267 fő érkezett, hogy szakmai és kulturális párbeszédet folytassanak. – Nagyon hasznos ez a tapasztalatcsere, elég, ha csak arra gondolok, hogy a különböző kontinenseken tanító kollégák más-más kulturális közegben építenek ki kapcsolatokat az uralkodó vallási intézményekkel, például Indiában vagy a muszlim világban – magyarázta Benyik György. Kiemelte, a kongresszus vendégei a rendezvény kétfajta hivatalos bora mellett a magyar és környékbeli tudósok tanulmányaiból kötetet is megkapják ajándékba, mely könyv az itteni biblikusok nagykövete lehet sok-sok külföldi egyetem felé.

 

Udo Schnelle professzor, az SNTS új elnöke Halléból, az egykori Kelet-Németországból származik. Mint mondta, különleges érzés, hogy tudós társaival Magyarországra, Szegedre látogathatott, hiszen 25 évvel ezelőtt hazánkban kezdődött meg a fordulat az Ausztria-menti szögesdrótok lebontásával. Miután megtörténtek a rendszerváltások, az SNTS figyelme is a térség, Európa keleti része felé fordult. Rendeztek már konferenciát azóta Prágában és Nagyszebenben is. – Küldetésünk, hogy megértessük és megbékéltessük egymással az embereket, ezen tevékenységünk során a Biblia, az Újszövetség üzenetein keresztül igyekszünk közelebb hozni egymáshoz a különböző népeket. A vallásnak konfessziótól függetlenül egyre fontosabb szerepe van és lesz az emberek közötti párbeszéd, megértés és megbékélés megteremtésében – adott hangot véleményének az új elnök.

 

Az oxfordi Christopher Tuckett professzor, leköszönő elnök emlékeztetett, az SNTS a második világháború kirobbanása előtt, szinte azzal egy időben jött létre. Megalakulásuk óta dolgoznak azért, hogy határokon átnyúlva közelebb hozzák egymáshoz a különböző kultúrákat és népeket. Az amszterdami Martin De Boer, aki hosszú ideig főtitkárként tevékenykedett az SNTS-ben – hozzáfűzte, az első konferenciát 1939 szeptemberére tervezték, és máig megvan a programfüzet, az esemény azonban végül Lengyelország német lerohanásának áldozatául esett. Úgy fogalmazott, a szervezetben elsőként az anglikán, a német evangélikus, a holland református vonal játszott meghatározó szerepet, később a katolikusok is egyre inkább teret nyertek. A legtöbb tag Nyugat-Európát és Észak-Amerikát képviseli, a fő összetartó erő pedig az Újszövetség tudományos kutatása.

 

Korábban írtuk:

 

Szegeden tanácskoznak a világ rangos bibliatudósai

Bibliatörténeti kiállítás nyílt az SZTE TIK-ben


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek