Bezár

Hírarchívum

Lézerek a gyógyászatban – véget ért az SZTE nyári iskolája

Lézerek a gyógyászatban – véget ért az SZTE nyári iskolája

2014. augusztus 01.
2 perc

„Lasers in Medicine and Life Sciences 2014” címmel 2014. július 14-25 között angol nyelvű, az orvoslás és lézerek viszonyát vizsgáló nyári iskola zajlott a Szegedi Tudományegyetemen. A kéthetes programsorozaton külföldi és hazai szaktekintélyek bevonásával a fizika és orvoslás iránt érdeklődő fiatalok ismerkedhettek meg a lézerek felhasználási lehetőségeivel az orvos- és élettudományi területeken.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nagyszabású szakmai programra a vendégelőadók Svájcból, az Egyesült Királyságból, Németországból, Egyiptomból, Írországból és Norvégiából érkeztek hazánkba. Az angol nyelvű nyári iskolára Hollandiából három hallgató, Törökországból két, Franciaországból egy, Romániából három, Pécsről pedig két diák érkezett. Mellettük Szegedről az ÁOK elméleti intézeteiből, a klinikákról és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontból több PhD-hallgató, orvostanhallgató, fizikus- és biológushallgató csatlakozott az előadásokhoz.

Az orvos- és élettudományi területeken használt lézerek témakörén belül a résztvevők mindent megtudhattak a szemészetben alkalmazott lézerekről, a retinopátia lézeres kezeléséről, a femtolézerrel segített hályogműtétekről, valamint az autofluoreszcencia szemészeti diagnosztikai alkalmazásairól. Előadást hallhattak a bőrgyógyászatban alkalmazott lézerekről, a lézeres epilálás, bőrfiatalítás és a hemangiómák kezelése témaköreiről. Terítékre kerültek a sebészetben használt lézerek is, ezen belül pedig olyan témákat érintettek, mint a folyamatos és impulzusüzemű CO2-lézerek a jóindulatú fül-orr-gégészeti elváltozások kezelésében, a lézerek az orrüregek és a fül sebészetében, valamint szó esett az onkológiában használt lézerek, a lézeres részecskegyorsítás a terápiás hadronok olcsóbb és hozzáférhetőbb előállítására témákról is.


Lezerek_a_gyogyaszatban_galeria
Lézerek a gyógyászatban – véget ért az SZTE nyári iskolája - GALÉRIA


A „LAMELIS 2014 Lasers in Medicine and Life Sciences” című nyári iskolát az „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra” (TÁMOP 4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 jelű) projekt finanszírozta, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és a Magyar Biofizikai Társaság támogatásával.

 

Korábban írtuk:

 

Lézerek a gyógyászatban: nemzetközi nyári iskola az SZTE-n

Lézerek a gyógyászatban - kéthetes nyári iskola


 

SZTEinfo

Képek: SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek