Bezár

Hírarchívum

Nyári egyetem indult a személyre szabott orvoslásról

Nyári egyetem indult a személyre szabott orvoslásról

2014. augusztus 27.
3 perc

Harmadik alkalommal rendezi meg a SZTE Általános Orvostudományi Karon a nemzetközi JPEMS programot kísérő nyári iskolát, melynek keretein belül a személyre szabott orvoslásról tudhattak meg többet magyar és külföldi hallgatók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. augusztus 26–29. között, négy napon keresztül tart az immár harmadik alkalommal megrendezett orvosi nyári iskola a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. A workshop apropóját az adja, hogy a szegedi orvosi kara részét képezi egy öt ország alkotta európai uniós JPEMS orvosi képzési programnak. – A programban részt vevő hét orvosi kar arra törekszik, hogy a képzésük preklinikai félévében egy olyan harmonizált tanrendet hozzon létre, amely illeszkedik kurrikulumába – mondta az esemény főszervezője, Széll Márta, az SZTE ÁOK tudományos és külkapcsolati dékánhelyettese és az Orvosi Genetikai Intézet tanszékvezetője. – Hasonló kurzusok immár negyedik alkalommal fognak elindulni a Franciaországi Nantes-ben, melyhez ez a nyári iskola nyújt segítségét, lévén lehetőséget kínál arra, hogy a hallgatók megismerjék egymást – folytatta, hozzátéve: a programot természetesen szakmai tartalommal is feltöltötték.

Idén a nyári iskola témája a manapság nagy figyelemmel kísért személyre szabott orvoslás, amelyről nemcsak az egyetem kutatói tartanak előadásokat, de Vincent Procaccio, a francia Angens-i Egyetem professzora is, aki a kezdetektől fogva jelen volt az ÁOK nyári iskoláin, és olyannyira megkedvelte a várost, hogy Széll Márta viccesen úgy mutatta be a diákoknak mint „szegedi polgárt”. A román, magyar és francia hallgatókból álló 2014-es workshop megnyitóján Széll Márta köszöntötte a kar kis oktatási épületében összegyűlt közel 27 tanulót. Beszédében röviden bemutatta a várost és az egyetemet a külföldi fiataloknak, majd pedig átadta a szót a kar dékánjának, Bari Ferencnek, aki a kezdetektől fogva tevékenyen részt vett abban, hogy a nemzetközi JPEMS program hagyománnyá váljon. Bari Ferenc röviden felidézte, miként is született meg az ötlet arra, hogy felgyorsítsák a különböző orvosi karok közt az együttműködést, majd pedig rátért a jelenre – Igyekeztünk érdekes témákat választani a tanulók számára, amely megragadja a figyelmüket. Tavaly a telemedicinia témaköréből válogattunk előadásokat, idén pedig a személyre szabott orvoslásra került sor – mondta, kiegészítve annyival, hogy ezek a tudományterületek rengeteg kihívást rejtenek, melyeket megoldva közelebb lehet kerülni a betegségek gyökerének megértéséhez. A workshop alatt előadások hangzanak majd el többek között a mitochondriális betegségekről, a célzott terápiákról és a preimplantációk trendjeiről is. A köszöntőket követően rövid diavetítés formájában bemutatták a hallgatóknak a négy nap előadóit és a programokat, majd pedig pár percben bemutatkoztak egymásnak a fiatalok.

A „Személyre szabott orvoslás” nyári iskola a TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 projekt segítségével valósult meg.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek