Bezár

Hírarchívum

Közösen fejleszti a matematika- és fizikaoktatást az SZTE és az Újvidéki Egyetem

Közösen fejleszti a matematika- és fizikaoktatást az SZTE és az Újvidéki Egyetem

2014. január 17.
3 perc

A felek két korábbi sikeres projektet követően immár harmadik alkalommal nyertek támogatást az IPA Magyarország–Szerbia Együttműködési Program keretében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Újabb elemmel bővül a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem közötti, számos kart és tudományterületet érintő szoros együttműködés, folytatódhat ugyanis a két universitas közötti matematikai és természettudományos oktatási kooperáció. Korábbi, 2007–2008-ban és 2010–2011-ben sikerrel megvalósított projektjeik folytatásaként a „Non-Standard Forms of Teaching Mathematics and Physics” (HU-SRB/0901/221/088) című programjuk támogatást nyert az IPA Magyarország–Szerbia Együttműködési Program keretében. A projekt résztvevői az SZTE Bolyai Intézet, Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet, valamint az UNS (Újvidéki Egyetem) Matematikai Intézete és Fizikai Intézete. A megvalósítás 2013. december 1-től 2015. május 31-ig tart. A projekt költségvetése mintegy 160 ezer euró, ebből 95 ezer eurót az SZTE használhat fel – tájékozatta hírportálunkat Karsai János projektvezető, az SZTE Analízis Tanszék egyetemi docense.

 

„Nyilvánvaló, hogy matematikára és fizikára mindenkinek szüksége van. Ugyanakkor a legutóbbi PISA-jelentés eredménye ismét lehangoló. Ezért a matematika és fizika oktatása kihívás, és széles interdiszciplináris ismereteket, kifinomult pedagógiai érzéket igényel az oktatóktól. Másképpen kell tanítani például a biológusok, a orvosok, a fizikusok vagy matematikusok számára. Nagyon fontos hogy a diák ne féljen a tudománytól, hanem segítségével élvezettel fedezze fel a természet szépségeit. Ehhez szinte határtalan lehetőségeket nyújtanak a táskában is elférő 'számítógép-erőművek', a modellező szoftverek, de még inkább a napi rutin részévé vált mobileszközök. Ezért különösen örömteli, hogy az SZTE és az Újvidéki Egyetem szakemberei folytathatják a e téren sikerrel megkezdett közös munkát” – fogalmazott a projektvezető.

 

Mint megtudtuk, a szegedi kutatók a nemrég indult projektben komoly hangsúlyt fektetnek az oktatáskorszerűsítési munkára. A partnerek önálló és közös eredményire alapozva elsősorban a matematikaoktatás speciális oktatási formáival, mobileszközök és a dinamikus prezentációk, könyvek alkalmazhatóságával foglalkoznak. Ami a fizikát illeti, a szegedi tapasztalatok alapján céljuk a számítógéppel segített méréstechnikai eszközök alkalmazásának meghonosítása Újvidéken az orvosi fizikai gyakorlati képzésben, valamint ezek közös továbbfejlesztése. Az egyetemi oktatás korszerűsítése mellett szeretnének hozzájárulni, hogy ezek az eszközök minél több határ menti iskolában segítsék a fizikai kísérletezést.

 

A projekt keretében több nyelven készítenek elektronikus tananyagokat többek között az

analízis, differenciálegyenletek, geometria, biomatematika, orvosi fizika kurzusok számára,

valamint a középiskolai oktatás segítésére is. Szakmai rendezvényeket, kurzusokat tartanak egyetemi hallgatóknak, doktoranduszoknak, középiskolai tanároknak és diákoknak. A közös nemzetközi doktori kurzusok mellett ismét megszervezik az immár hagyományosnak tekinthető rendezvényeiket: ez év őszén a „Modeling in Life Sciences” interdiszciplináris konferenciát Szegeden, jövő tavasszal a „Pannonian Mathematical Modelling” konferenciát Újvidéken, illetve az „Intenzív Téli Iskolát” Szegeden és Újvidéken várhatóan jövő év januárjában. A „Találkozz a professzorral” előadás-sorozataikkal meglátogatják a középiskolákat. A nyílt napokon az érdeklődők izgalmas előadásokat hallgathatnak, és részt vehetnek tudományos játszóházon is. Folytatódik a diákcsereprogram, és ismét kiadják az SZTE Bolyai Intézet hagyományos középiskolai matematikapályázatán az interdiszciplináris különdíjat. A rendezvények résztvevői érdekes készségfejlesztő ajándékot kapnak.

 

Az érdeklődők folyamatosan naprakész információt találnak a programról a www.model.u-szeged.hu portálon.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek