Bezár

Hírarchívum

Új tudományos folyóiratokat indít a klasszika-filológia tanszék

Új tudományos folyóiratokat indít a klasszika-filológia tanszék

2014. január 17.
2 perc

Két új, open access elven működő tudományos folyóiratot is indít a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke. A Corollarium az utánpótlás generáció publikációs platformja lesz, míg a Mneme a tudományos világ felnőtt tagjait szolgálja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarországon már ma is elérhetők az úgynevezett open access folyóiratok. A mozgalom célja, hogy a tudományos élet képviselői által írt cikkeket széles körben terjesszék, és minél több kutató férjen azokhoz ingyenesen hozzá – árulta el Nagyillés János egyetemi docens, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Klasszika-Filológia Tanszék tanszékvezetője. A két elektronikus folyóirat tartalma jelenleg feltöltési fázisban van, a szerkesztők nem titkolt célja, hogy nemzetközi színterekre is kitörjenek – éppen ezért kétnyelvű (angol és magyar), ingyenes kiadványokat akartak létrehozni.

 

A tanszékvezető egyetemi docens azt is hozzátette: tény, hogy az egyetemi oktatók és kutatók a legtöbb esetben nem kapnak honoráriumot az írásaikért, így kissé visszatetsző, hogy egy-egy szakmai lapot pénzért kell megvenniük. Éppen ezért is hozták létre az open access mozgalmat Magyarországon is, amelyhez a tanszék most két periodikával csatlakozik. Másrészt úgy vélik, hogy a tudomány mindenkié, ennek értelmében pedig fontos lenne, hogy a tudományos írásokhoz minél többen hozzáférhessenek. Az online felület pedig lehetőséget nyújt arra, hogy az anyagokat a világ minden táján olvashassák.

 

Az open acess szellemében az elektronikusan publikált kutatási eredményeket is díjmentesen bocsátják az érdeklődők rendelkezésére, ezáltal a tudományos információ könnyebben elérhetővé válik, így nagyobb lehet a hivatkozások, vagyis az idézettség száma is, ami megnöveli az adott tudományos folyóirat elismertségét is.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek