Bezár

Hírarchívum

Miniszteri elismerő oklevélben részesült Andó Bálint

Miniszteri elismerő oklevélben részesült Andó Bálint

2014. július 09.
3 perc

„Az alkoholbetegek kezelésében és kutatásában végzett példaértékű tevékenysége elismeréseként” miniszteri elismerő oklevelet vehetett át Andó Bálint, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Pszichiátriai Klinikájának egyetemi tanársegédje, klinikai szakpszichológus a Kábítószer-ellenes Világnapon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Június 26-át az ENSZ döntése alapján 1988 óta a Kábítószer-ellenes Világnapként ünnepeljük. Magyarországon 1997 óta szervezik meg a világnapot, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a kábítószer veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. Hazánkban ezen a napon 2001 óta adnak át elismeréseket a területen hosszabb ideje tevékenykedő szakembereknek.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a 20104-es világnapon fontosnak nevezte, hogy az elismeréseken keresztül a társadalom figyelmét ráirányítsák a kábítószer elleni küzdelem fontosságára, arra, hogy józanul végig kell gondolni azt a felelősséget, amit a társadalomra hárít az ügy. Mint mondta, a jelenleginél sokkal hangsúlyosabban kell érvényre juttatni a testi-lelki épség, az egészség ügyét, azt hogy az e melletti elkötelezettség olyan alapérték, ami az egész társadalom közös ügye – írja az mti.

 

ando_balint_portre
Andó Bálint

Az oklevélátadón „Az alkoholbetegek kezelésében és kutatásában végzett példaértékű tevékenysége elismeréseként” Andó Bálint, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Pszichiátriai Klinikájának egyetemi tanársegédje, klinikai szakpszichológus miniszteri elismerő oklevélben részesült. Andó Bálint 1982. május 14-én született Szegeden. Középiskolai tanulmányait a szegedi Tömörkény István Gimnáziumban és a Stockholmi Kunghsholmens Gimnáziumban végezte. 2003-ban felvételt nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem pszichológia szakára, amit jeles minősítéssel végzett el. Egyetemi tanulmányai harmadik évében kutatási asszisztensként bekapcsolódott a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet Viselkedéskutató Központjának munkájába. Paksi Borbála szakmai irányítása mellett addiktológiai témájú epidemiológiai vizsgálatokban vett részt. Az egyetem elvégzése után fontosnak tartotta, hogy tapasztalatot szerezzen a klinikai betegellátásban, ugyanakkor az addiktológiai kutatásokat is folytatni szerette volna. E kettős cél elérésére a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikáján nyílt lehetősége. Janka Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár témavezetésével 2008-ban a Klinikai Orvostudományok Doktori Iskolában klinikai addiktológiai kutatásokba kezdett.

 

– Vizsgálatainkat szenvedélybetegekkel, elsősorban olyan alkoholfüggő páciensekkel végezzük, akik képesek hosszú távú józanságot tartani. Ezeket a pácienseket pszichológusokból, orvosokból és biológusokból szerveződött multidiszciplináris kutatócsoportban vizsgáljuk. Munkánk során az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézet, valamint a Minnesota-modell szerint működő Szigetvári Addiktológiai Rehabilitációs Osztály munkatársaival együttműködve neurokognitív teszteket, személyiségvizsgálatokat, valamint genetikai polimorfizmus meghatározásokat végzünk fogalmazott a klinikai szakpszichológus. Hozzátette: eredményeiket nemzetközi és hazai szaklapokban eredeti közlemények formájában, továbbá kongresszusokon, posztereken és előadásokon tették közzé. A Magyar Addiktológiai Társaság Országos Kongresszusain minden második évben önálló szekciókban mutatják be munkájukat. 2009-ben a 9th World Congress of Biological Psychiatry rendezvényen Andó Bálint „Investigation of ventromedial prefrontal cortex associated decision-making skills at the beginning of abstinence in alcohol addicted patients” című poszterét a Tudományos Bizottság a legjobb poszterek szekciójába választotta. 2010-ben Balatonalmádiban a Fiatal Pszichiáterek Fórumán a „Pszichés erőforrások az absztinencia hátterében” című posztere a legjobb poszter díjat nyerte el. A klinikai addiktológiai kutatásokba bekapcsolódott egyetemi hallgatók előadásaikkal a helyi és országos Tudományos Diákköri Konferenciákon több díjat nyertek. 2012-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológusi címet szerezett. – Betegellátó tevékenységem során pszichodiagnosztikai feladatokat látok el, csoportokat vezetek, valamint szupportív betegvezetést folytatok, melynek során elsősorban a kognitív viselkedésterápiás módszereket alkalmazom mondta az SZTE Médiacentrumnak a szakember, aki a Szegedi Tudományegyetemen az orvostanhallgatók és pszichológushallgatók oktatásában is részt vesz.

 

SZTEinfo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek