Bezár

Hírarchívum

Glattfelder_kiallitas_kiemelt

Egy „ismeretlen ismerős” egyetemmel kapcsolatos munkásságáról nyílt kiállítás

Egy „ismeretlen ismerős” egyetemmel kapcsolatos munkásságáról nyílt kiállítás

2014. május 14.
3 perc

Az összefogás fontosságát hangsúlyozta Szabó Gábor, az SZTE rektora a Glattfelder Gyula csanádi püspök emlékére rendezett tárlaton, melynek apropóját a főpásztor szegedi egyetemi díszdoktori címének 80. évfordulója adta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Glattfelder_kiall4„Glattfelder Gyula egyetemmel kapcsolatos püspöki munkássága” címmel új kiállítás nyílt az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Levéltár, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára és az Egyetemi Levéltár közös munkájának gyümölcseként létrejött bemutató a 20. század elején tevékenykedő püspök egyetemet és Szeged városát érintő jelentős erőfeszítéseit hivatott az érdeklődők elé tárni.


A kiállítás megnyitójára 2014. május 13-án került sor. Keveházi Katalin, a bibliotéka főigazgatója köszöntőjében röviden kitért az „ismeretlen ismerősnek” titulált Glattfelder Gyula jelentőségére. – Ez a kiállítás egy olyan időről szolgál tanúsággal, amikor a város és az egyházmegye együttműködése létfontosságú volt – jelentette ki már Szabó Gábor rektor, hozzátéve, hogy Glattfelder Gyula nélkül az SZTE nem lehetne az, aminek ma ismerjük. Ez többek közt annak is köszönhető, hogy 1937-ben határozottan fellépett az egyetem bezárása ellen. – Glattfelder Gyula magatartása példamutató volt, öröksége pedig még ma is él – utalt Szabó Gábor arra, hogy az összefogás napjainkban legalább olyan fontos, mint régen.


Kiss-Rigó László megyés püspök beszédében kiemelte, hogy az egyház és a tudomány összefonódása évszázadok óta virágzóan hatott Európa-szerte azokban a városokban, ahol ennek megvalósítására törekedtek. Mint mondta, közös nevező volt Glattfelder püspökben és a szegedi egyetemben, hogy „kényszerből” kerültek a városba. Ám a felek együttműködésének pozitív hatásai ma is érezhetőek. A megnyitót követően a kiállított dokumentumok szabadon megtekinthetővé váltak. Gausz Ildikó, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főkönyvtárosa maga is részt vett a gyűjtemény összeállításában, és részletesen ismertette is nekünk a látnivalókat. – A legbőségesebb információval az elektronikus anyag szolgál, melyet a Délmagyarország hamarosan teljessé váló adatbázisából merítettünk – mutatott a monitorokra, ahol folyamatosan frissültek a néhai püspökkel kapcsolatos digitalizált források. – Mindezt a három partnerintézmény kiegészítette a saját anyagaival, amelyek a vitrinekben láthatóak. Ezek közt megtalálható Glattfelder Gyula díszdoktori és díszpolgári oklevele, fényképes anyagok és néhány darab a munkásságából.


Glattfelder_kiallitas_galeria
Egy „ismeretlen ismerős” egyetemmel kapcsolatos munkásságáról nyílt kiállítás - GALÉRIA


Glattfelder püspök megkülönböztetett figyelmet fordított az egyetemi ifjúságra: négy katolikus egyetemi kollégiumot alapított és működtetett (Buda, Pest, Sopron, Szeged), rendszeresen tartott lelkigyakorlatokat az ifjúság számára, különféle katolikus diákszervezetek patrónusa volt. Nem véletlen, hogy a szegedi mellett a budapesti egyetem is díszdoktorává avatta. A szegedi egyetem pedig különösen sokat köszönhet neki a Dóm téri egyetemi építkezések megvalósításáért.


Glattfelder Gyula csanádi püspök életútja:

 

Őszi Tamás

Fotók: Herner Donát

Korábban írtuk:

Glattfelder és az egyetem – kiállítás a TIK-ben


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek