Bezár

Hírarchívum

Filozófusok konferenciája a bizalomról

Filozófusok konferenciája a bizalomról

2014. május 13.
2 perc

A bizalom kerül terítékre a Lábjegyzetek Platónhoz elnevezésű konferencia-sorozat 13. részében, 2014. május 15-én és 16-án a szegedi SZAB székházban. Bemutatják a legutóbbi szimpózium alapján készült tanulmánygyűjteményt, A hazugság című kötet is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Lábjegyzetek Platónhoz című konferencia-sorozat indulásakor, 2002-ben a szeretet volt a központi téma. Azóta a filozófusok nagyító alá tettek olyan problémaköröket, mint az erény, a bűn, a barátság, a lelkiismeret, a gyűlölet, az igazságosság, a szabadság, az akarat, az ész, a szerelem, a hazugság. Idén, a 13. konferencián a bizalom kerül terítékre – tudtuk meg Laczkó Sándortól, aki a Magyar Filozófiai Társaság megbízásából is szervezi a nem csak a tudósok érdeklődésére számot tartó, népszerű konferenciát.

 

A filozófia hosszú éjszakáját idén is megrendezik a szimpózium elő-programjaként. Ez lesz a VI.filozófia hosszú éjszakája: 2014. május 14-én (szerdán) 20 órától a Grand Caféban (Szeged, Deák Ferenc u. 18., II. emelet) művészetről, irodalomról, írásról és filozófiáról beszélgetnek a filozófusok a nyilvánosság előtt.

 

Bizalom vagy biztonság? Van-e története a hűségnek? Mennyire bízhatunk a tudományban? Miért nem bízhatunk a múltban? Bizalmatlanok legyünk vagy ostobák? Ilyen és ehhez hasonlatos kérdésekre keresik a választ az országhatáron belülről és kívülről Szegedre sereglő magyar filozófusok a szép hagyományú Lábjegyzetek Platónhoz című konferencia-sorozat idei programjára. E 13. találkozót 2014. május 15-én és 16-án a SZAB székházban (Szeged, Somogyi utca 7.) tartják. A kétnapos tanácskozáson – többek között – szegedi, budapesti, debreceni, pécsi, egri, pozsonyi, kolozsvári, marosvásárhelyi tudósok közlik a központi témához kötődő mondandójukat.

 

Heller Ágnes például Az önéletrajzi emlékezés szerepe a bizalomban és a bizalmatlanságban címmel mondja el gondolatait. A bizalmatlanság esztétikáját foglalja össze Gyenge Zoltán (SZTE). Viseltethetünk-e bizalommal a történelmi tanúk iránt? – teszi föl a kérdést Gábor György (Budapest).

 

A konferencia első napjának végén mutatják be az előző évi szimpóziumon elhangzottak alapján összeállított tanulmánykötetet – A hazugságról című könyvet. A második napon Szegeden tartják meg a Magyar Filozófiai Társaság közgyűlését is.

 

A Lábjegyzetek Platónhoz című konferencia-sorozat A bizalomról című, 2014. május 15-i és 16-i programja itt olvasható:

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek