Bezár

Hírarchívum

A Gutenberg-galaxis tágulása az SZTE-n

A Gutenberg-galaxis tágulása az SZTE-n

2014. május 08.
2 perc

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár auditórium minimuma szolgált helyszínéül annak a sajtótájékoztatónak, melynek apropóján bemutatkozott egy új – diákok által alapított és működtetett – kiadó, a Primaware. A 2014. május 7-i rendezvényen a hallgatók mutatták be a kiadót, egy-egy köteten keresztül.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék hallgatói által alapított kiadó 2013 óta működik hivatalosan ezen a néven. A nyitóbeszédet Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, az Egyetemi Kiadó vezetője mondta, mely során rávilágított a nyomtatott kiadványok fontos szerepére, elmondása szerint a fiatalok munkája egyben válasz is a változó korszak kihívásaira. Az alapítóknak sok sikert kívánt a további munkához, valamint elismerte a csoport eddig elért eredményeit.

A továbbiakban a hallgatók az általuk gondozott kiadványokon keresztül mutatták be röviden a kiadó tevékenységét. Nyíri Csilla elsőéves hallgató felhívta a figyelmet a könyvpiac változó szerepére, állítása szerint mint kiadónak a sikeresség érdekében szem előtt kell tartaniuk a változó igényeket. Ezért is érzik fontosnak hogy a könyvritkaságokat elektronikus formában is közzétegyék, valamint biztosítsák az open accesst, azaz a szabad hozzáférést. Ennek fényében a kötetek – a teljesség igénye nélkül – letölthetőek PDF formátumban a kiadó honlapjáról.

Hegedűs Szabina Szentiványi Róbert 1927-es könyvéről, az ABC keletkezéséről beszélt. Elmondása szerint a kötet gondozása kapcsán több probléma is felmerült, az ékjelek miatt például a szerkesztési munkálatok nehézségekbe ütköztek, ugyanis a szövegszerkesztő program értelmetlen karakterként észlelte a jeleket. A munkát így nagyban lelassította az a folyamat, hogy képekként kellett beilleszteni az ismeretlen karaktereket.

Szemian Mihály tanulmányútja című kötet kapcsán Horváth Réka MA-s hallgató a kiadás során felmerült jogi problémák rejtelmeibe avatta be a közönséget. A fennálló szerzői jogok miatt ugyanis fel kellett kutatnia a szerző, Bucsay Mihály még élő leszármazottait, hogy engedélyezzék a kötet kiadását.

A fiatalok a továbbiakban kitértek a honlapra, illetve a kiadó arculatára is, megosztották a hallgatósággal, hogy a következő projekt a dinamikus könyvjelzők bevezetése mellett a szerkesztők portfólióinak feltöltése. A kezdetben még ingyenes atw-s tárhelyen működő igényesen kivitelezett honlap ma már a tanszéki szerveren kapott helyet, és folyamatosan frissülő tartalommal látja el az oldalra látogatókat.

A Primaware jövőjére terelődött a szó, Z. Karvalics László egyetemi docens elmondta, hogy bár több mint húsz terv van talonban, kiadványok, melyeket fel lehetne dolgozni, azonban hogy ezek közül mi fog megvalósulni, az teljes mértékben a következő évfolyam munkájától, választásától függ.

Az érdeklődők az Ünnepi Könyvhéten, melyet június 12. és 16. között Szegeden is megrendeznek, megtekinthetik, és akár meg is vásárolhatják az eddig megjelent köteteket.

 

Ottroba Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek