Bezár

Hírarchívum

nobel_dijasok_kiemelt

Harmadik alkalommal rendezték meg a Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozóját

Harmadik alkalommal rendezték meg a Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozóját

2014. május 26.
6 perc

A Szegedi Tudós Akadémia tehetséggondozó programjának keretében az ország tíz középiskolájának közel száz reményteljes biológuspalántája vett részt a 2014. május 26-i rendezvényen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozójára került sor 2014. május 26-án Szegeden, a Novotel Hotelben a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja szervezésében, a Szegedi Tudós Akadémia tehetséggondozó kezdeményezésének részeként. A középiskolás tehetségek felkarolása, mentorálása, Szegedre csábítása, illetve Magyarországon tartása a célja a Szegedi Tudós Akadémiának, melynek keretében egyetemi, kutatóintézeti mentorok veszik szárnyaik alá az ígéretes fiatalokat, különböző programokat szervezve számukra. A 2012-es nagyszabású Szent-Györgyi Albert-emlékkonferenciát követően a Tisza-parti város immár harmadszor látott vendégül Nobel-díjasokat: ezúttal két biokémikus, Ada Yonath (aki 2009-ben vehette át az elismerést a riboszóma kutatás terén elért eredményeiért) és Aaron Ciechanover (aki 2004-ben érdemelte ki a kémiai Nobel-díjat az ubiquitin-mediálta fehérjebomlás felfedezéséért) volt a díszvendége az eseménynek. A Nobel-díjas tudósok középiskolásokkal és egyetemistákkal találkoztak. A konferencián az ország tíz középiskolájából – Szegedtől Zalaegerszegig – közel száz, a biológia terén kiváló eredményekkel rendelkező diák vett részt – tudtuk meg Hegyi Péter professzortól, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány titkárától.


 

Az orvosbiológiai kutatások utánpótlását biztosítanák

 

A rendezvényhez kapcsolódó sajtótájékoztatón Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese emlékeztetett, 2012 páratlan év volt mind Szeged városa, mind az egyetem életében, hiszen Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulóját nagyszabású, 9 Nobel-díjas tudós részvételével megrendezett konferenciával tudták megünnepelni. – Ennek nyomán született meg az ötlet, hogy az SZTE és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont együttműködésében tovább erősítsük Szeged tudományos fellegvár szerepét. Első lépésként az orvosbiológiai kutatások utánpótlásának biztosítása céljából hívtuk életre 2013-ban a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványt, mely minden évben megszervezi a középiskolás diákok és a legkiválóbb kutatók, köztük Nobel-díjas tudósok találkozóját, hogy felébressze a legtehetségesebb diákok (orvos)biológia iránti érdeklődését, illetve Szegedre, a szegedi egyetemre csábítsa őket magyarázta a rektorhelyettes.


Nobel_dijas_sajtotajekoztato_galeria
The third Meeting of Nobel Laureates and Talented Students - GALLERY

 

Tudóssá nevelés már középiskolás kortól

 

Ormos Pál, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója arról beszélt, hogy intézményük a molekuláris biológiai, így az orvosbiológia minden területén kiemelkedő jelentőségű alapkutatásokat folytat, kooperációban az SZTE Általános Orvostudományi Karral. Ő is kulcskérdésnek nevezte a tehetséges fiatalok tudomány felé irányítását, mint fogalmazott, a középiskolás időszak „a legérzékenyebb kor”, ekkor kell megszerettetni a tudományt az ifjakkal, már ekkor meg kell kezdeni a tudóssá nevelés folyamatát. Vécsei László, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja kiemelte, a fakultás célja évről évre a legtehetségesebb hallgatók idevonzása, már csak azért is, mert kiváló elődök nyomdokain haladnak. A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert mellett megemlítette Banga Ilonát, Straub F. Brúnót. Laki Kálmánt, Ivánovics Györgyöt, Brückner Győzőt, ifj. Jancsó Miklóst és Baló Józsefet.


 

Nobel-díjasok és diákok is előadtak a tudományos konferencián

 

Solymos László, Szeged alpolgármestere hozzáfűzte, a város szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy nívós egyetem és akadémiai kutatóközpont működik itt, melyek nagy eredményekkel kecsegtető kutatásokat folytatnak. Az önkormányzat partner abban, hogy minél hatékonyabbak, sikeresebbek legyenek ezek az intézmények, a maga eszközeivel igyekszik támogatni, hogy megfelelő hallgatói utánpótlást kapjanak. Az alpolgármester szerint az együttműködés új színtere lehet a közeljövőben a Szegeden létesülő ELI lézeres kutatóközpont.

 

Ciechanover és yonath sajttajAda Yonath – aki harmadik alkalommal járt Magyarországon, és másodszorra Szegeden – beszámolt róla, hogy eredményes látogatást tett az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, ahol olyan laboratóriumokat tekintett meg, melyekben a baktériumok antibiotikum-rezisztenciájával foglalkoznak. Elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben együttműködik majd az itteni szakemberekkel. Aaron Ciechanover szintén második alkalommal érkezett Szegedre. Megtudtuk tőle, hogy délelőtt az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban és a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban járt, ahol csillogó szemű, tudományra éhes fiatalokkal találkozott. Úgy fogalmazott: szívet melengető volt számára, milyen izgalmas, érdekes kérdéseket tettek fel a szegedi diákok, és milyen élénk eszmecserét lehetett velük folytatni.

 

A délután folyamán tudományos konferenciára került sor, ahol több szekcióban tartott előadást számos kiváló, nagynevű kutató, köztük a két vendég Nobel-díjas tudós, valamint a Szegedi Tudós Akadémia programjában részt vevő tehetséges diákok és az SZTE hallgatói is beszámolhattak eredményeikről.

 

Este a Szegedi Nemzeti Színházban gálaműsort tartottak a Magyar Állami Népi Együttes és a Szeged Táncegyüttes közreműködésével, és átadták a Szent-Györgyi Albert Talentum Díjat. Az elismerést Varró András, az alapítvány elnöke nyújtotta át Ada Yonath és Aaron Ciechanover közreműködésével Pál Csabának „a baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájának részletes feltérképezéséért”.



Oxfordot hoznák Magyarországra a szervezők

 

A szervezők szerint egyébként Magyarország versenyképessége a tétje annak, hogy sikerül-e megállítani a tehetséges diákok kivándorlását. A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány célja, hogy Szeged város fiataljai ne csak a nagy évfordulókon találkozhassanak a tudomány kiváló képviselőivel, hosszú távon pedig szeretnék megteremteni Szegeden azokat a feltételeket, melyek segítségével újabb odaítélt Nobel-díjjal elismert kutatója lehet a városnak és Magyarországnak. Ennek érdekében 2013-ban indították el Szegedi Tudós Akadémia elitképző programot, mely nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kezdeményezés. A szervezők, felismerve mind az egyetemi és akadémiai közeg, mind pedig a gyógyszeripar nehéz helyzetét – amelynek hátterében a felkészült oktatók számának csökkenése, illetve a szépreményű fiatalok elvándorlása áll –, olyan tehetséggondozó programot alakítottak ki, amely a minőségi képzésre helyezi a hangsúlyt. Az alapítók célja, hogy a tehetséges fiatalok Magyarországon is olyan színvonalú oktatásban részesüljenek, mintha külföldi elit egyetemeken folytatnák tanulmányaikat. – A versenyképesség kulcsa a tehetséges fiatal középiskolások képzésében van, akiknek a program elindításával lehetőséget teremtünk arra, hogy – külföld helyett – itthon kamatoztassák tehetségüket. Az alapítvány óriási energiákat mozgatott meg annak érdekében, hogy Oxfordot hozzák Magyarországra ahelyett, hogy a tehetséges diákokat küldenénk külföldre. A Szegedi Tudós Akadémia egy hiánypótló program, hiszen Magyarország az orvosbiológiai kutatások területén messze alatta teljesít lehetőségeinek, amelynek hátterében az áll, hogy hiányzik az elitképzés. A kezdeményezés erre a nagyon is időszerű problémára ad választ – fejtette ki Hegyi Péter, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány titkára.

 

Hozzátette: a Szegedi Tudós Akadémia támogatói körének kiépítése egyre égetőbb kérdéssé válik, enélkül ugyanis nem tud működni a program, amely vállalja, hogy 20 éven át segíti egyrészt ösztöndíjjal, másrészt hazai és nemzetközi kutatási lehetőségek biztosításával a fiatalokat a tudományos karrier felé vezető útjukon.

 

 

SZTEinfo

Fotók: Nyemcsok Éva Eső, Balogh Ramóna, Gémes Sándor


Korábban írtuk:

Pozitív élményekkel gazdagodott Szegeden Yonath és Ciechanover

Szegedi gimnáziumokba látogatott a Nobel-díjas biokémikus

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek