SZTE Info

Ismeretterjesztő előadás-sorozat a kormeghatározási módszerekről

Abszolút kormeghatározási módszerek a környezettörténet és a régészet szolgálatában indított ismeretterjesztő előadás-sorozatot az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az előadás-sorozat számos témát felölel, egyebek mellett áttekintették a kormeghatározási módszereket, az érdeklődők előadást hallgathattak az archeomágneses, a lumineszcens és a radiokarbonos kormeghatározásról, valamint a dendrokronológia módszeréről, ami évgyűrű alapú kormeghatározást jelöl. A programsorozat utolsó előadását 2014. május 22-én 14.30-tól tartják a SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén (Szeged, Egyetem u. 2-6.). Ez alkalommal Ruszkiczay-Rüdiger Zsófia (MTA CSFKI) tart előadást a kozmogén izotópos meghatározásról.

 

A részvételi szándékot az érdeklődők az előadás előtt egy nappal e-mailben kell jelezzék a gysipos@geo.u-szeged.hu e-mail címen.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *