Bezár

Hírarchívum

lendulet_program_kiemelt

Szegeden 4 új kutatócsoportot alakíthatnak fiatal kutatók az MTA Lendület programjával

Szegeden 4 új kutatócsoportot alakíthatnak fiatal kutatók az MTA Lendület programjával

2014. május 16.
2 perc

Az SZTE ifjú kutatói közül Hegyi Péter (42) és Janáky Csaba (29), az SZBK-ban dolgozó fiatal tudósok közül Juhász Gábor (38) és Nagy László (29) alapíthat idén önálló kutatócsoportot az MTA támogatásával. A Lendület program most összesen 18 tehetségnek ad „lendületet”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Tudományos Akadémia kiválósági programja, az immár hatodik éve meghirdetett Lendület-pályázat 18 idei nyertese közül 4 fiatal szegedi tudományos műhelyben dolgozik.


„A 2009-ben elindított „Lendület program célja, hogy egyedülálló kutatási lehetőséget kínálva itthon tartsa, illetve hazahívja a legkiválóbb fiatal kutatókat. Az elmúlt hat esztendőben külföldön is elismert és követendő modellként emlegetett kutatásfinanszírozási program hozzájárult a hazai tudomány intézményi kultúrájának megújításához és az egész magyar tudományos élet felpezsdítéséhez” – összegez az mta.hu.


„A kiemelkedően eredményes kutatók hazatérésének, illetve itthon maradásának elősegítése mellett a Lendület azért is fontos, mert általa láthatóbbá válik, hogy Magyarországon is világszínvonalú kutatás folyik” – méltatta 2014. május 16-án a program jelentőségét a Magyar Tudományos Akadémia székházában tartott sajtónyilvános eredményhirdetésen Lovász László. Az Akadémia elnöke az idei nyertesek, az őket kutatócsoportjaikkal együtt befogadó akadémiai központok, intézetek és egyetemek vezetői és képviselői, valamint a korábbi nyertesek, érdeklődők és családtagok részvételével tartott eseményt egy olyan seregszemlének nevezte, amely megmutatja, hogy a magyar tudomány nem csupán volt, hanem lesz is. Lovász László kiemelte: a Lendület további sikere szempontjából kulcsfontosságú, hogy megmaradjanak eddigi eredményességének garanciái, a szigorú monitoring, a program társadalmi hasznosságát hangsúlyozó kommunikáció, valamint a fenntarthatóság feltételei - írja az mta.hu.


A Magyar Tudományos Akadémia 18 új lendületes kutatóinak mindegyike tudományterületének rangos külföldi és hazai szellemi műhelyeiben gyarapította tudását. Közülük nyolcan most térnek haza: négyen az Amerikai Egyesült Államokból, ketten Németországból, egy-egy fiatal kiválóság pedig Hollandiából, illetve Ausztriából. Ez évben a befogadó intézmények arányában egyensúly mutatkozik, hiszen mind az akadémiai, mind az egyetemi oldalról kilenc-kilenc kutatócsoport kezdheti meg működését.


Szegeden 4 új Lendület-kutató dolgozik: a gasztroenterológus Hegyi Péter (42) az SZTE I. számú Belgyógyászati Klinikájának professzora, a vegyész Janáky Csaba (29) az USA-ban elkezdett témáját folytatja a szegedi egyetemen. A biológus Juhász Gábor (38) az autofágiát tanulmányozza (SZBK), hasonlóképpen az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontba tér haza az Amerikai Egyesült Államokból Nagy László (29), aki a soksejtű gombák evolúciójának hátterében meghúzódó biológiai folyamatokat vizsgálja bioinformatikai, filogenetikai és genomikai technikákkal.

 

A Lendület-kutatók – köztük a 4 szegedi – életútja dióhéjban itt olvasható:

 

Az MTA Lendület programjáról további információk:

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek