Bezár

Hírarchívum

A terhességre való felkészülésről hallhattunk a Szabadegyetem – Szegeden

A terhességre való felkészülésről hallhattunk a Szabadegyetem – Szegeden

2014. május 09.
2 perc

A Szeged – Szabadegyetem 2014. május 7-i alkalmán Novák Tibor, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika adjunktusa tartott előadást, Are You Ready? A terhességre való tudatos felkészülés címmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Novák Tibor a bevezetőben elmondta, hogy az előadás célja a fiatalság tájékoztatása, hiszen a terhesség körül nem minden olyan ideális, mint ahogyan azt a média az esetek többségében bemutatja. A szülészeti kórképek rendkívül komplexek, nagyon sok tünet és betegség hozható kapcsolatba a magzat méhen belüli fejlődésével. Mondhatni, minden összefügg mindennel.

Az előadó a bevezetése után néhány konkrét esetet tárt a hallgatóság elé, melyekkel szemléltette a gyermekvállalás kérdésének komolyságát. A példák között szerepelt kiskorú terhesség, többszöri terhességmegszakítás, koraszülések, nem gondozott terhességek, valamint kromoszóma-rendellenesség miatti terhességmegszakítás. Természetesen Novák Tibor a példákat nem elrettentésképpen használta fel, hanem ezek által is kiemelve a prevenció, a megelőzés fontosságát. A legtöbb esetben a problémák, komplikációk megelőzhetőek a megfelelő odafigyeléssel, a terhességeket előre tervezésével és a megfelelő vitaminok szedésével. Itt különösen a folsav szerepét emelte ki.

A prevenció rendkívül fontos. Már körülbelül három hónappal a tervezett fogantatás előtt el kell kezdeni a felkészülést. A túlzott alkoholfogyasztást és a dohányzást el kell hagyni, valamint fontos általános kivizsgáláson átesnie mind a két potenciális szülőnek. Nem elhanyagolható a megfelelő szociális háttér, valamint a toleráns magatartás, őszinteség és a harmonikus kapcsolat megléte.

Az előadás második felében Novák Tibor Máthé László hegedűművész és Fabulya Andrea tanár hangulatteremtő segítségével bemutatta a terhesség fő szakaszait és a rájuk jellemző tényezőket, tudnivalókat, kiemelve elsődlegesen a terhességre való felkészülés időszakát.

Az első szakasz vagy trimeszter a 12. terhességi hétig tart, amikor még embrióról beszélünk. A második trimeszterben, a 12.-től a 24. hétig tartó időszakban már magzatról van szó. A harmadik trimeszter a 24. héttől a szülésig tart; amennyiben ez a betöltött 37. terhességi hét előtt történik, koraszülött jön világra. Mindegyik trimeszterben szükséges elvégezni a kötelező szűrővizsgálatokat, ultrahangellenőrzéseket, hogy mind az anya, mind a terhessége állapotát megfelelő módon kövessék a szakemberek.

Szülést követően, mely történhet hüvelyi úton vagy császármetszéssel, az egészséges édesanyát és gyermekét már 4-5 nap után haza is engedik.

Novák Tibor az előadása végén, a megfelelő zenei szakasz után, szintén kiemelte a terhesség előre tervezésének a fontosságát, valamint a hallgatók számára biztosított útravalót, egy tájékoztató szórólap segítségével, amit távozáskor mindenki átvehetett.

 

Czakó Balázs

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek