Bezár

Hírarchívum

Több mint 220 tehetséges hallgató részesült ösztöndíjban az SZTE-n

Több mint 220 tehetséges hallgató részesült ösztöndíjban az SZTE-n

2014. május 17.
6 perc

A Szegedi Tehetséggondozó Tanács ünnepélyes ösztöndíjátadóját 2014. május 16-án tartotta a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épületének dísztermében, ahol több mint 220 tehetséges díjazottat köszöntöttek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tehetséggondozás fontossága

 

sztehetseg dijatado kozonsegAz előző évekhez képest többen, összesen 600-an pályáztak az SZTE Tehetségpont 2014. évi ösztöndíj felhívásaira, melyből több mint 220 pályázat nyert, óriási volt az érdeklődés az esélyegyenlőségi és a vállalati ösztöndíjak iránt – mondta köszöntőjében Badó Attila, az SZTE Tehetségpont vezetője. Kiemelte, az idei év két újdonsága, hogy a Szegedi Tehetséggondozó Tanács Várkonyi Andrea személyében női taggal bővült, és 2014-ben először a gazdaságtudományi terület hallgatói részére a Magyar Nemzeti Bank ösztöndíjait is kiosztják. A tavalyi évhez képest a bírálati szempontrendszert is változott, a tanács úgy döntött, hogy idén a bronz fokozatot elért hallgatók számát növeli – ismertette a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja. A díjátadón mások mellett részt vett Balogh Elemér alkotmánybíró, Hatvani László professzor, Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke, Sófi József, a Sófi-alapítvány létrehozója, Szalay István volt polgármester, Telegdy Gergely, Várkonyi Andrea műsorvezető, R. Tóth Gábor, a Délmagyarország főszerkesztője, Szeged város képviseletében Kardos János, Klukovits Lajos egyetemi docens, Tarkó Klára a JGYPK oktatási dékánhelyettese, Deák István, a GTK oktatási dékánhelyettese, Hodúr Cecília, a Mérnöki Kar dékánhelyettese, Szélpál Szilárd a Doktoranduszhallgatói Tanács képviselője, Tajti Gabriella az SZTE Kulturális Iroda vezetője, Révész Balázs, az SZTE marketing-és kommunikációs igazgatója, Halbritter Mátyásné, a Halbritter Mátyás díj alapítója és a támogató vállalatok képviselői.

A díjátadó nyitányaként a művész kategóriában arany fokozatú minősítést elért Garamvölgyi Anett kobozművész köszöntötte a díjazottakat az Éjjel azt álmodtam moldvai csángó dallal. A nagyszabású eseményen R. Tóth Gábor, a Délmagyarország főszerkesztője együttműködési megállapodást írt alá Badó Attilával, az SZTE Tehetségpont vezetőjével és Sófi Józseffel, az SZTE Sófi-ösztöndíj alapítójával, mert fontos közszolgálati és társadalmi ügynek tekinti a fiatal tehetségek támogatását.

 


Az Év Tehetségei és a Kiválósági Lista

 

A tehetséggondozó szervezet először 2012-ben hirdette meg motivációs rangsorát, a Kiválósági listát, mely keretében külön rangsorban értékelik az alap-, mester-, illetve osztatlan képzések hallgatóit, a sportolókat és művészeket, valamint a doktoranduszokat. A hallgatói teljesítmények függvényében bronz, ezüst és arany fokozatú tagság érhető el. Az SZTE Tehetségpont a legtöbb pontot elért arany fokozatú hallgatókat külön címmel jutalmazta. Az Év Tehetsége Díjat, az ezzel járó 150 ezer forint pénzjutalmat, valamint az egyéves Délmagyarország-előfizetést Várkonyi Andrea, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács új tagja, a TV2 műsorvezetője és R. Tóth Gábor, a Délmagyarország főszerkesztője adta át alap- és mesterképzés kategóriában Kutus Bence vegyészhallgatónak, doktorandusz kategóriában Bencsik Orsolyának, az irodalomtudományi iskola hallgatójának.

 

A Szegedi Tehetséggondozó Tanács az SZTE Doktori Intézettel közösen alapított SZTE Talent Publikációs és külföldi előadás támogatást is kiosztották, melyben Takács Zoltán, Balázs Anita, Gál Andor, Dombi Edina, Fodor Gergely, Juhász Andrea, Kormányos Eszter Sára, Menyhárt Ákos, Kanizsai Ágnes, Szél Edit Piroska, Tóth Krisztina, Kecsenovity Egon, Görbe Tamás Ferenc, Faragó Péter, Kálmán János, Kis László, Nagy Gábor, Kiss Krisztina, Glasenhardt Katalin, Csőr Árpád, Demeter-Haludka Vivien és Demcsák Alexandra részesült.

 

Az SZTE Tehetségpont, az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ és az Esélyegyenlőségi Bizottság Esélyegyenlőségi Talent Pályázata a roma, a szociálisan hátrányos helyzetű, illetve a speciális képzési igényű hallgatókat segíti. A díjátadón tizenegy fogyatékossággal élő hallgatót (Köteles Mária, Biatovszki Mira Zsuzsanna, Fekete-Szabó Tibor, Farkas Antal Balázs, Lengyel Demeter Tamás, Szelepcsényi Zoltán, Szelepcsényi Zsolt, Fülöp Zoltán Ottó, Gál Andor Lászlóné, Lengyel Fanni, Szili Tamás), tizenöt hátrányos helyzetű diákot (Korsós Marietta, Kovács Kitti, Mindák Éva, Fehérvári Liza Tímea, Megyesi Eszter, Bálint Emese, Dékány Enikő, Oravecz Kinga, Petőcz Tamás, Tóth Vivien, Gellény Krisztina, Szverle Krisztina, Váli Krisztina Cecília, Németh Dzsenifer, Mucsi Alexandra) és tizenkét roma származású hallgatót (Kocsis Krisztián, Pukoli Dániel, Farkas Marietta Gréta, Dézsi Csilla, Balogh Dénes, Lakatos András, Mezei Tímea, Báró-Farkas Csaba László, Báró-Farkas Margit Chiara, Szverle Szandra, Dobrea Alex György, Kovács Adrienn) díjaztak.

 

SZTEhetseg_dijatado
Több mint 220 tehetséges hallgató részesült ösztöndíjban az SZTE-n - GALÉRIA


A díjátadón arany fokozatú kiválósági oklevelet vett át osztatlan alap- és mesterképzés kategóriában Kékes-Szabó Marietta, Kutus Bence, Muráth Szabolcs, Lázár Bence András és Bohner Bíborka. Ezüst fokozatú elismerést kapott Hancsákné Dudás Csilla, Tasi Ágost, Varga Ákos Jakab, Forrai Szilvia, Jagodics Balázs, Oláh Gáspár, Kunos Ádám, Bali Krisztina, Kecsenovity Egon, Kis László és Kozák Gábor. A doktoranduszhallgatók közül 2014-ben arany fokozatú támogatásban részesült Bencsik Orsolya, Kovács Tamás, Szabó Tibor, Bajnóczi Éva Gabriella és Martyin Zita. Ezüst fokozatú doktorandusz ösztöndíjas Kocsis Kitti, Molnár Judit, Kiss Attila, Danis Judit, Dömötör Orsolya, Pásztor Attila, Cseh Viktória, Major Lenke, Metzinger Anikó és Knapp Levente. A művészek kategóriájában arany fokozatú díjat vett át Garamvölgyi Anett kobozművész, Lázár Bence András költő és Bencsik Orsolya író, műfordító. Csákány Lóránt fotóművész és Olasz Balázs orgonaművész ezüst fokozatú támogatásban részesült. A sportolók közül arany fokozattal díjazták Köteles Mária erőemelőt, Gémes Alexa Anett vízilabdázót és Kovács Eszter erőemelőt. Ezüst fokozattal minősítették Szlatárovics Orsolya úszót, Szelepcsényi Zsolt atlétát és Gémes Ivett Vivien vízilabdázót. A Kiválósági lista arany fokozatú ösztöndíjai 100 ezer, az ezüst fokozatúak 50 ezer, a bronz fokozatú díjazottak 15 ezer forint pénzjutalomban és elismerő oklevélben részesültek.

 


Az SZTE Médiacentrum és nagyvállalatok támogatásai

 

2013-ban az SZTE Médiacentrum és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány SZTE Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat alapított az egyetemi sajtó kettős jubileuma, valamint a húszéves kommunikáció szakos képzés apropóján egy tehetséges kommunikáció szakos hallgató támogatására, melyet 2014-ben Papp Melinda nyert el. A díjat Révész Balázs, az SZTE marketing-és kommunikációs igazgatója adta át. A díjat Papp Melinda nevében Nagy László vette át.

 

A Szegedi Tudományegyetem legtehetségesebb hallgatóit vállalatok is támogatták, amelyek többnyire saját profiljuknak megfelelő hallgatókat patronáltak ösztöndíjjal. Az Euromenedzser-Pro Talentis Vallalati Ösztöndíjat Buzás Lilinek és Berki Melindának, a Dipol Csoport-Pro Talentis Vállalati Ösztöndíját Pap Luca Alexának, a Contitech-Pro Talentis Ösztöndíjat Terhes Péternek, a Pick-Szeged Zrt.-Pro Talentis Ösztöndíját Balla Zsófiának és Mityók Mónikának, a Sole-Mizo Zrt.-Pro Talentis Ösztöndíjat Szentesi Beátának, OTP Travel-Pro Talentis Ösztöndíjat Homa Mónikának és Rónavári Andreának ítélték oda.

 

Az ünnepségen átadták a SZTE Sófi Alapítvány kuratóriumi díjait, valamint a Halbritter Mátyás-díjat, melyet Szikora Tímea nyert el. Idén először osztották ki az MNB Hallgatói Ösztöndíját, melyet Balázs Sebestyén, Dardos Dávid, Kovács Eszter, Lipták Lilla, Rádóczi Zsolt, Róka Éva, Sisák Olga, Szabó Csaba, Talmácsi Nikoletta és Kéri Judit érdemelt ki.

 

Gajzer Erzsébet

Fotó: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek