Bezár

Hírarchívum

fulbright_sajttaj_kiemelt

Amerikai ösztöndíj-lehetőségekről tartottak tájékoztatót az SZTE-n

Amerikai ösztöndíj-lehetőségekről tartottak tájékoztatót az SZTE-n

2014. március 27.
4 perc

Az Egyesült Államokba szóló Fulbright-ösztöndíjpályázatokról, a pályázás folyamatáról tartottak tájékoztató előadást 2014. március 26-án a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A délelőtti programot két amerikai ösztöndíjas diák zenés köszöntője nyitotta, majd Nagy Katalin, az SZTE Fogorvostudomány Kar dékán asszonya, a Magyar Fulbright Társaság elnöke köszöntötte a vendégeket, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének képviseletében Karyn A. Posner-Mullen közkapcsolati tanácsost és Dimitri Tarakhovsky kulturális attasét. Pál József, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese angol nyelvű megnyitójában az SZTE történetet ismertette, illetve kiemelte az egyetem és a Fulbright Alapítvány közötti együttműködés fontosságát, mivel ez a kapcsolato is jelentősen hozzájárul az egyetemen zajló kutatói tevékenységek eredményességéhez.

 

A Fulbright-programról

 

6A kezdeményezés a néhai J. William Fulbright amerikai szenátorról kapta nevét, aki 1946-ban terjesztette a Kongresszus elé a mára már a világ legkiterjedtebb oktatási csereprogramjának tervezetét. Magyarország 1978-ban kapcsolódott be a programba, azóta több mint kilencszáz magyar állampolgár nyert el Fulbright-ösztöndíjat. Az ösztöndíjprogram magyarországi döntéshozó testülete a Magyar-Amerikai Fulbright Bizottság, melynek feladatai közé tartozik a tanulmányi tanácsadás és a számítógépes nyelvi vizsgáztatás is – vezette be az előadást Brückner Huba, a Fulbright Bizottság tagja.

 

Ezt követően Jókay Károly, a Fulbright Közhasznú Alapítvány ügyvezető igazgatója ismertette a Szegedi Tudományegyetemen a magyar–amerikai viszonylatban presztízsértékűnek tekinthető pályázati lehetőségeket, amelyek a 2015-2016-os tanévre szólnak. A Fulbrigt-program azon magyar állampolgároknak kínál ösztöndíjakat, akik az Egyesült Államokban szeretnének továbbtanulni, PhD-hallgatóként kutatni, vagy oktatóként oktatni és kutatni, valamint megfelelő szintű angol nyelvtudással rendelkeznek. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet. A pályázatok elbírálása során kiemelt figyelmet kapnak az Egyesült Államokra vonatkozó ismeretek és a magyarországi gazdasági, társadalmi fejlesztési törekvésekkel összhangban lévő területek. Megkülönböztetett figyelmet élveznek azok a pályázók, akik az Egyesült Államokban megszerzett tudásukat és tapasztalataikat a leghatékonyabban tudják a magyar társadalom szolgálatába állítani; azok, akik eddig még nem folytathattak hosszabb külföldi tanulmányokat; valamint akik tevékenységükkel a két ország közötti oktatási és kulturális kapcsolatokat erősítik – tudtuk meg előadásából.

 

Ösztöndíjtípusok

 

Az ösztöndíjlehetőségeket három nagy kategóriába sorolják: posztgraduális hallgatói ösztöndíjak, oktatói ösztöndíjak és kutatói ösztöndíjak. A Fulbright posztrgraduális hallgatói ösztöndíjak továbbtanulási, illetve kutatási lehetőséget biztosítanak bármely tudományterületen és művészeti ágban. Részvételt jelent valamely fokozatot adó és fokozatot nem adó egyetemi képzés egy tanévében, illetve PhD-fokozat megszerzéséréhez kapcsolódó kutatás végzése. Az ösztöndíjak maximális időtartama 9 hónap. A pályázat benyújtásánál alapfeltétel a magyar állampolgárság, a TOEFL nyelvvizsga megléte, három ajánlólevél, illetve az online pályázat kitöltése és annak egy nyomtatott példányú beadása. Az elnyert ösztöndíj fedezi többek között a havi ellátmányt, a letelepedési támogatást, könyv-, kutatási támogatást, a repülőjegy költségének 50 százalékát, az egészségügyi- és balesetbiztosítás díját, valamint tandíjtámogatást 15 000 USD-ig. A pályázatok beadási határideje: 2014. május 19.

 

Fulbright_sajttaj_2014._marc._26
Amerikai ösztöndíj-lehetőségekről tartottak tájékoztatót az SZTE-n - GALÉRIA


A Fulbright oktatói ösztöndíjak azon oktatóknak szól, akik amerikai egyetemen szeretnének tanítani. Pályázni itt is bármely tudományterületen lehet, de előnyt éveznek a magyar tudományok körébe tartozó témák. Az ösztöndíjak időtartama egy, esetenként két egyetemi félév. Az ösztöndíj az USA-beli tartózkodás költségeit fedezi havi ellátmány formájában. Ezenfelül magába foglalja a szakkönyvek vásárlásának költségeit, letelepedés támogatást, az utazási költség 50 százalékát, valamint az egészségügyi- és balesetbiztosítást. Tudományos vagy költségvetési intézményeknél, illetve nonprofit szervezeteknél dolgozó szakembereknek szól a Fulbright kutatói ösztöndíj. Az ösztöndíj időtartama tipikusan három-öt hónap, legfeljebb kilenc hónap. A pályázatoknál előnyt éveznek az amerikai partnerekkel folytatandó közös kutatási munkák. Az oktatói és kutatói pályázatok beadási határideje: 2014. október 13.

 



A három alapvető ösztöndíj forma mellett kiemelt és speciális ösztöndíjak is elérhetők, melyekről további információ a Fulbright Bizottság honlapján érhető el. Előadása végeztével Jókay Károly az érdeklődők kérdéseire is válaszolt, végül Nagy Katalin dékán asszony köszönő szavai zárták a rendezvényt.

 

Gajzer Ezsébet


Korábban írtuk:

Fulbright-ösztöndíjak az Egyesült Államokba

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek