Bezár

Hírarchívum

Döntőjéhez érkezett az Ókortudományi és Latin Nyelvi Verseny

Döntőjéhez érkezett az Ókortudományi és Latin Nyelvi Verseny

2014. március 18.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszéke 2014. március 22-én 11 órától rendezi meg a Horváth István Károly Ókortudományi és Latin Nyelvi Verseny döntőjét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Horváth István Károly Ókortudományi és Latin Nyelvi Verseny döntőjét 2004. március 22-én 11 órától rendezi a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszéke. A versenyre 9.30-tól lehet regisztrálni, a vetélkedés helyszíne az SZTE BTK Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszéke (Szeged, Egyetem u. 2. II. em. Auditorium Maximum).

 

A döntőben a versenyzőknek egy nyelvtani tesztet kell majd kitölteniük. A feladatlap kitöltésére mindkét kategóriában 70 perc áll a diákok rendelkezésére. Szótár nem használható. Az elkészült teszteket a helyszínen kijavítják, ez várhatóan két órát vesz igénybe, így eredményhirdetés, emléklapok, oklevelek, jutalomkönyvek kiosztása 14 órától várható. A döntősök névsora a verseny honlapján tekinthető meg.

 

A Horváth István Károly Latin Nyelvi és Kultúrtörténeti Verseny „őseredetijét” a makói József Attila Gimnázium latintanára, Gábor Andrásné hívta életre a 90-es évek közepén Latinitas viva néven. Az ő nyugalomba vonulásával gazdátlanul maradt versenysorozatot – felismerve a kezdeményezés fontosságát – az SZTE Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszéke karolta fel.

 

A verseny 2003-as újraindítása óta mind földrajzi látómezejét, mind a résztvevők körét tekintve lendületes bővülést mutat – egészen a mai napig. Az eredetileg Csongrád megye hatosztályos gimnáziumai számára kitalált megméretttetésre 2004-től meghívást kaptak a négyosztályos gimnáziumok tanulói, éspedig Csongrád mellett Békés és Bács-Kiskun megye gimnáziumaiból is. 2006-ban a Jász-Nagykun-Szolnok, 2008-ban a Tolna és Baranya megyei gimnáziumok kerültek be a résztvevők közé. Az eredetileg tehát négy-öt gimnázium tanulóit megmozgató megyei versenyből az évek alatt hat dél-magyarországi megyére kiterjedő regionális viadal lett, melyen évente közel 30 gimnázium több mint 300 diákja mérte össze tudását. Sőt, a verseny egy szabadkai gimnázium bekapcsolódásával 2011-től immár az országhatárokat is átlépte. Most, a megmérettetés újraindításának tizedik évfordulóján a szervezők országos szintre terjesztették ki a résztvevők körét, miközben továbbra is szándékukban áll a határ menti magyar nyelvű gimnáziumok bevonásával „nemzetközi” jelleget adni a versenynek.

 

Az évek alatt a verseny, követve az egyetemi képzés és ezzel összefüggésben a hallgatóktól elvárt ismeretek változásait, több átalakuláson ment át, sőt neve is megváltozott: 2006-tól kezdve a szegedi egyetem egykori nagyhírű klasszika-filológus professzorának, Horváth István Károlynak nevét viseli. A cél azonban a sokszor változó viszonyok közepette mindig ugyanaz maradt: lehetőséget biztosítani a tehetséges diákok számára képességeik, tudásuk bizonyítására, a tanárok számára pedig a találkozásra, baráti eszme- és tapasztalatcserére.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek