Bezár

Hírarchívum

konyvtari_ejszaka_kiemelt

Egy nehéz nap éjszakája a könyvtárban

Egy nehéz nap éjszakája a könyvtárban

2014. március 31.
2 perc

Egy év kihagyással újra megrendezték a Könyvtári Éjszakát a SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtárban, az idei Egy nehéz nap éjszakája az 1960-as, 1970-es éveket idézte fel. A beatkorszak jegyében tartottak retró divatbemutatót, kínáltak 20 forintért az Utasellátóban zsíros deszkát, és árultak ennek tízszereséért korabeli könyveket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

konyvtari ejszakaA 2014. március 27-i, Egy nehéz nap éjszakája mottó alatt megrendezett Könyvtári Éjszaka már este 6-kor elkezdődött, és éjfélig tartott – eddig hosszabbították meg a nyitva tartást a SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtárban. A könyvtári éjszakán a beatkorszakot elevenítették fel – retró divatbemutatóval, rock-dokumentumfilmek vetítésével, kvízjátékkal, a táncdalfesztivál korabeli dalaival. A TIK terébe begördültek oldtimer autók – Skoda, Moszkvics – és motorok – Pannónia, Ural – is, és korabeli tárgyak is idézték a hippikorszakot.

A bejárattól jobbra Bookstockban – Woodstock után szabadon – válogathattak az érdeklődők, a pszichológiától a marxizmus tárgyú könyveken keresztül a szexuális felvilágosítás témakörében íródott kötetekig mindenféle könyvet vihetett magával az ember – még Windows-kézikönyvet is, és csak potom 200 forintért.

Aki megunta a válogatást, az lefotóztathatta magát a Volkswagen busz előtt, amit papírból készítettek a könyvtár munkatársai, vagy megpihenhetett az Utasellátóban, ahol 20 forintért finom zsírosdeszkát lehetett kapni, felest ugyan nem, de vizet ingyen mértek.

Könyvtári túrára jelentkezhettek azok, akik számára még ismeretlen a Klebelsberg Kunó Könyvtár. Az időutazók tematikus kvízjátékokban is részt vehettek. A vitrinekbe a korszakra jellemző tárgyakat gyűjtötték össze: ma nagy reneszánszukat élő bakelit lemezeket, nagyon népszerű kártyanaptárakat, kitüntetéseket és a fiatal lányok által kedvelt pöttyös és csíkos könyvek sorozatból is példányokat.

Azok is jól jártak, akiknek volt könyvtári tartozásuk, ők este 9 és éjfél között kegyelemben részesülhettek a meghirdetett Kegyelem óráinak megfelelően. A pultnál a hippikorszakot idéző ruhákba öltöző lányok fogadták a könyvüket késedelmesen visszahozókat, ahogy egyébként úton-útfélen találkozhatott bárki hippikkel: a könyvtár alkalmazottai ezen az estén beöltöztek.


_Konyvtari_ejszaka_galeria
Egy nehéz nap éjszakája a könyvtárban - GALÉRIA


A könyvtárban ezen az éjszakán vetítettek diafilmeket, az érdeklődők korabeli életérzést megismerhették az SZTE Alma Mater standjánál is, készíthettek könyvborító-montázst, játszhattak a legkedveltebb társasjátékokkal – Ki nevet a végén, Dominó, Malom –, és részt vehettek érdekes előadásokon is.

A könyvtári éjszaka össztánccal zárult.

 

Nyemcsok Éva Eső

Fotó: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek