Bezár

Hírarchívum

Megérkezett a tavasz az SZTE Füvészkertbe is

Megérkezett a tavasz az SZTE Füvészkertbe is

2014. március 15.
2 perc

Színes foltokkal tarkítják a nárciszok, a százszorszépek és a szártalan kankalinok a kirándulóhelynek is kitűnő újszegedi füvészkertet. A tavaszi napsugarak hatására virágba borult az egész kert.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Füvészkert az oktatást, kutatást, ismeretterjesztést szolgáló természetvédelmi terület, mindemellett könnyen elérhető kirándulóhely is, ahol a gyerekek és felnőttek élményszerűen megismerkedhetnek a hazai és távoli tájak sokszínű növényvilágával. A tavaszi időjárás hatására a Lótuszos-tó mögött hunyor, májvirág, bogláros szellőrózsa, fehér és vörös acsalapu is kibújt a föld felszínére, valamint ibolya- és medvehagymaszőnyeg borítja be a földet. Tömegesen virít a pettyegetett tüdőfű és a salátaboglárka is, a sziklakertben a ciklámen is virágzik. A tavaly ősszel ültetett több ezer virághagyma közül már előbújtak a tulipánok, bimbóik erőt gyűjtenek a májusi pompázásukig az ágyásokban és a fű között.

Az SZTE három nagy egységre tagolódó, 17 hektáros zöld szigetén közel 5000 növényfajt és fajtát mutatnak be. A Parkban a kert nevezetességei közül az Európában ritka élő kövületeket bemutató gyűjtemény, a Közép-Európában egyedülálló méretű indiailótusz-állomány, a rózsakert és a gyógynövényeket bemutató kolostorkert érdemel fokozott figyelmet. Itt találhatóak a trópusi és mediterrán haszon- és dísznövényeket bemutató üvegházak is, ahol közel 800 egzotikus faj, köztük a termését érlelő kakaó, a hatalmas léggyökereket nevelő csavarpálma, óriási agavék, a számos virágzó és termést érlelő fügekaktuszfaj tavasszal is tartogat érdekes látnivalókat. Az Arborétum a különböző növénycsaládokba tartozó fák és cserjék bemutatója. A kert harmadik egységét – Társulások – legnagyobbrészt a hazai erdőtársulások fáit és cserjéit bemutató erdőfoltok foglalják el. Itt kapott helyet a haszonnövények és a rendszertani növények gyűjteménye is.

 

Nyitva tartási idő és egyéb fontos tudnivalók az SZTE Füvészkert honlapján.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek