Bezár

Hírarchívum

Szabadegyetem-Szeged: Az atipikus munkavégzés erőltetése az európai munkaerőpiacokon

Szabadegyetem-Szeged: Az atipikus munkavégzés erőltetése az európai munkaerőpiacokon

2014. március 27.
1 perc

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás – ezzel a közismert számmal indította Gulyás László a 2014. március 26-i Szabadegyetem-előadást, mely a munkaerő-piaci trendek válfajairól és változásairól szólt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Gulyás László történész, közgazdász, az SZTE Mérnöki Kar Ökonómiai és Vidékfejlesztési Intézet egyetemi docense 2014. március 26-án tartott előadásában az atipikus munkavégzésről beszélt a jelenlévőknek. Tipikus munkavégzésnek azt nevezzük, amikor meghatározott munkaidő mellett, munkakör szerinti bérezéssel határozatlan ideig alkalmaznak valakit. Atipikus munkavégzés pedig az, amelyik a fent említett pontok közül valamelyiknél eltér. Az előadó ezt követően ismertette a különböző atipikus munkatípusokat, melyeket példákkal egészített ki a jó és rossz gyakorlatra nézve.

Megtudtuk, amennyiben a tipikus munkavégzéstől az adott munka jellegében tér el, akkor oda tartoznak az önfoglalkoztatók (őstermelő, szabadúszó értelmiségi), a határozott idejű szerződéssel foglalkoztatottak és azok, akik munkakörmegosztás alapján dolgoznak (amikor egy állást ketten töltenek be). Ha idő alapján csoportosítunk, akkor kiemelendő a rövidített munkahét (amit például Franciaországban valósítottak meg), a rugalmas munkaidejű munkák, a részmunkaidő és a munkaidő-megosztás (ahol akár több ember is végezheti ugyanazt a munkát – nem összekeverendő a munkakörmegosztással). Végezetül pedig szó esett a hely szerinti csoportosításról, ahová a távmunka és a coworking tartozik.

A humoros elemekkel és érdekes példákkal tarkított előadás végeztével Guyás László válaszolt a közönség kérdéseire.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek